kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Maliye de 'yüzsüz'


Maliye'nin Tekel'i internette "vergi yüzsüzü" ilan etmesini eleştiren Yılmaz Karakoyunlu, "Ben de Maliye'yi görev zararı yüzsüzü ilan ediyorum" diye sert çıktı
Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, SABAH'a özelleştirme çalışmalarını değerlendirdi ve projelerini anlattı. Mevcut yasa ile Türkiye'nin özelleştirmenin sınırına geldiğini kaydeden Karakoyunlu özelleştirmede; idari, mali ve hukuki yeniden yapılanmaya gidilmesi gerekeceğini söyledi. Tekel'in vergi yüzsüzü ilan edilmesini eleştiren Karakoyunlu, "Maliye Bakanlığı, internette Tekel'i vergi yüzsüzü ilan etmiş. Ben de Maliye'yi görev zararı yüzsüzü ilan ediyorum. Tekel'in 1.2 katrilyon lira olan vergi borcu, faiz ve gecikme zammı yürütülerek 2 katrilyon lirayı aşmış. Ancak görev zararı borç ilişkisi için alacağı ise 3 katrilyon liranın üstünde. Mahsup da yapılmamış" dedi.

Yılsonuna dek 700-800 milyon dolar özelleştirme olabileceğini belirten Karakoyunlu şu mesajları verdi:

* Yeni Yasa Gereği: Türkiye, özelleştirmede 1983 ilkeleri ve mevcut 4046 sayılı kanunla ulaşabileceği maksimum noktaya geldi. Özelleştirmede idari, mali ve hukuki yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. İhale usulleri son derece sınırlayıcı. İdareye pazarlık usulü konusunda yetki tanınmaması eksiklik. İdari açıdan tüm yetkiler neredeyse Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda toplanmış durumda. Özelleştirme kararı verildikten sonra yürütülecek işlemleri geciktiren bir sistem kurulmuş. Özelleştirilen kuruluşları alan yatırımcılara ciddi haksızlıklar yapılmış. Hukuki açıdan incelendiğinde ise 4046 sayılı yasa, liberal ekonominin tüm kurumlarını sosyalist anlayışla düzenlemiştir. Bu özelleştirme yasası, özelleştirmeme için çıkarılsaydı ancak böyle hazırlanırdı.

* Özelleştirme Geliri: Yıl sonuna dek 700-800 milyon dolar özelleştirme olabilir. Tüpraş ve Petkim'de önemli hazırlıklar yaptık. Halka arzlar da bu yaklaşımın içinde.

* Varlık Devrine Yeni Kurallar: Özelleştirme İdaresi, kamu mallarının paylaşım yeri değildir. Özelleştirme kapsamındaki kuruluşların varlıkları, önüne gelen belediyeye, üniversiteye verilemez. Amacı belirlendikten sonra genel ilkelere göre tahsis yapılabilir. Satılabilir nitelikte olan kamu mallarının bağışlanabilir hali olmaz.

* Özelleştirme Kuruluşlarının Borç Ödemeleri: Hazine, Demir Çelik'i, 400 milyon dolar zararla Özelleştirme İdaresi'ne devretmiş. Bu kaynağı bizim yaratmamız gerekiyor, bu arada Hazine, paçasını kurtarıyor. 400 trilyon lira borçlanma limitimiz var. Ancak, gerek zamanlama gerekse fiyat yönünden Hazine'yi zor duruma düşürecek ihaleye girmedik. Borçlanma yoluyla sağlanacak kaynağın yanı sıra temettü gelirleri ile borçlarımızı ödeyeceğiz. Geçen ay 19 trilyon lira ödedik.

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır