kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

'Bilgileri bizden gizlediler'


ANAP Milletvekili Işın Çelebi, yazdığı kitapta hükümeti "ben yaptım oldu" mantığı ile hareket etmekle suçladı.
Çelebi, bir anısını şöyle anlattı: Geçen yıl, IMF'ye 150 tablonun yer aldığı bir raporun verildiğini öğrendim. İstedim vermediler. Rapordan bakanların bile haberi yoktu." Uzun yıllar bakanlık yapan ANAP Milletvekili Işın Çelebi Türkiye'de yönetimlerin "başına buyruk" hareket ettiğini söyledi. Çelebi, yayınlanan kitabında Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeleri kapsamlı olarak değerlendirirken, krizlerin ana nedenleri üzerine de pek çok tespit yaptı.

Çelebi, kitabında, hükümetlerin "ben yaptım oldu" mantığının Türkiye'yi nerelere sürüklediğini örneklerle dile getirdi. İşte onlardan bir tanesi: "Türkiye'de tepeden inme kararları tartışmasız kabul etme anlayışı hakim. 'Ben yaptım oldu, bunu herkes kabul edecek' anlayışı, ciddi sorunlara yol açmakta. Oysa, 21. yüzyıl, sorgulamanın, nedenini araştırmanın şart olduğu bir yüzyıl.

2000 yılı başında, IMF ile başlatılan istikrar programının uygulanmasına ilişkin ciddi endişelerim ve kuşkularım vardı. Bunu hep dile getirdim. O yıl ihracatın duracağı, ithalatın hızla artacağı, bilinen bir gerçekti. Bu arada, IMF ile yapılan anlaşmalara baz teşkil eden kamuoyunun bilmediği 150'ye yakın tablonun yer aldığı bir rapor olduğunu öğrendim. Hazine Müsteşarlığı'na başvurdum ve incelemek istediğimi söyledim. Müsteşar Yardımcısı Sayın Ferhat Emil'e bunları görmek ve üzerinde çalışmak istediğimi belirttim. Sayın bakanlardan rica ettim. Temin edemedim. Bu çok önemli tabloları bakanların hiçbiri görmemişti. Ne yazık ki 2000 yılı başında Türkiye'nin kaderini etkileyen bu bilgileri inceleme imkanım olamamıştı. Oysa, 21. yüzyıl açıklık, şeffaflık ve bilgiye dayalı bir yönetim anlayışını zorunlu kılıyor. Sonuç ortada!..."

Çelebi, 2000 Yılında Uygulanan İstikrar Programının Riskleri Neler Olmuştur?başlığı altında dile getirdiği bölümde ise 2000 kasım krizinden 3 ay önce dile getirdiği bir eleştirisini okuyucusuna şu cümlelerle aktarıyor:

"Yürütme organı (Hükümet) IMF'nin her dediğini noktası virgülüne kadar yaparsa başarılı olacağına körü körüne inanmıştır. Oysa, daha esnek ve Türkiye gerçeklerini dikkate alan bir anlayışı gereklidir"

Tribünlere oynanarak maç kazanılmaz!
Çelebi kitabında popülist politikalara da değiniyor: "1992 yılında emeklilik yaşı kırklara indirildi. Çünkü, koalisyon hükümetinin ortakları oy almak için seçimlerde söz vermişlerdi. Ben ve rahmetli Adnan Kahveci Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görevliydik. Bu tasarıya şiddetle karşı çıktık. 1991 yılında sosyal güvenlik kurumlarının finansman açığı yoktu. Komisyonda ve TBMM Genel Kurulu'nda, "Bu tasarı ile erken emeklilik başlarsa, sosyal güvenlik kurumlarının iflas edeceğini" söyledik. İki çalışanın bir emekliyi finanse ettiği çarpık bir düzenin çalışmayacağını belirttik ve çok direndik. Değişimi ve yenileşmeyi durdurmanın, statükoyu savunmanın Türkiye'ye zarar vereceğini örneklerle açıkladık. Ancak başarılı olamadık. 1992'de başlayan bu süreç 1994'te krize dönüştü. Bu arada 1993 Şubat ayında Adnan Kahveci'yi bir trafik kazasında kaybettik. 1993 yılı Nisan ayında ise Turgut Özal vefat etti. Bu süreçte yapısal sorunlar ağırlaştı. Bugün yine kriz ortamındayız. Çünkü, ilkeler ve programlar yok oldu. Siyaset, ekonominin önüne geçti. Bu yüzden Türkiye, bugün yeniden ciddi ve ağır sorunların içindedir.

FARKLI BİR KİTAP
Çelebi'yi yakından tanıyanlar bilir; 14 yıllık siyaset hayatında her gününü bilgiyi paylaşarak geçiren, tartışan ve başkalarının fikrini önemseyen bir siyasetçi. Çelebi bu özelliğini, "Ne Olacak, Ne yapmalıyız" adlı kitabına da yansıttı. Pek çok bilim adamının desteği ve tartışmasıyla oluşan rafine bilgilerin yer aldığı kitap, yaşadığımız ekonomik sorunların kaynağı ve çözüm yolları konusunda, günlük kısır çekişmelerin dışında kalmayı başaran fikir ve tespitlerle dolu. Çelebi, 1987 yılında henüz 37 yaşındayken Turgut Özal'ın teşviki ile İzmir'den ANAP milletvekili seçildi. Her dönem seçim bölgesi İzmir'den Meclis'e giren Çelebi, 1989-91 ve 1997-99 yıllarında ekonomiden sorumlu iki devlet bakanından biri olarak görev yaptı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır