kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Enflasyon hedeflemesi için belirsizlik bitmeli


Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Binay, "Enflasyon hedeflemesi için kısa vadeli faizlerin düşmesi ve belirsizliğin bitmesi gerek" dedi
Stanley Fischer'ın Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelen daha öngörülebilir bir kur sistemi için enflasyon hedeflemesine geçilmesiyle ilgili olarak düğmeye basıldı. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay enflasyon hedeflemesine geçmek için gereken şartları açıkladı. Binay, yeni sistemde kriterin çekirdek enflasyon olacağına sinyali de vererek, bankanın bu konuda çalışmalar yaptığını anlattı.

Binay, başarılı bir enflasyon hedeflemesinin şartının bu konuda açık veya zımni toplumsal bir uzlaşmanın sağlanması olduğunu söyledi. Binay, "Ekim'de bütçenin Meclis'e sunuluşunda hükümet ile birlikte enflasyon hedefini açıklamak zorundayız" dedi. Binay, Merkez Bankası, Maliye, DPT, Hazine ve BDDK ile birlikte biran önce çalışmaya başlamalarının gerekli olduğunu belirtti.

Yeni sistemde kur çıpası enflasyon olacak
Enflasyon hedeflemesine kurdaki dalgalanmanın daha öngörülebilir olması için geçilecek. Kurdaki yeni çıpa aylık enflasyon rakamları olacak. Her ay bir enflasyon hedefi açıklayacak olan Merkez Bankası, faiz ve kur dengesini buna göre kuracak. Binay, yeni sisteme geçmek için gerekenleri, şöyle anlattı:

* Maliye politikasının gelir dahil uzun vadeli sürdürülebilirliğinden emin olmak lazım.

* Kısa vadeli faizlerin hareketliliğinden en az etkilenecek derecede sağlığına kavuşmuş bir bankacılık sektörü olması gerek. Çünkü bu sistemde Merkez Bankası'nın en önemli aracı kısa vadeli faizler. Bunları artırdığı zaman, bankacılık sektörünün çökmemesi lazım.

* Ekonomide vadeler uzamalı. Piyasada işlem gören kısa vadeli araçların toplam araçlara oranının yüzde 10'un altına düşmesi gerek. Kısa vadeli faizler artınca sistem çökmemeli.

* Kurdaki hareketliliğin fiyatları olumsuz etkilemesini engelleyecek bir yapı lazım. Bu da vadeli işlemler piyasasının faaliyete geçmesi ve derinlik kazanmasına bağlı.

* Bilanço şeffaflığı sağlanarak, Merkez Bankası'nın kamu açığı ya da fazlasını görmesini sağlamak gerekiyor.

* Merkez Bankası araç bağımsızlığı sağlanmalı.

* Yatırımların özel sektör tarafından yapılması ve doğrudan yabancı sermaye girişinin çok önemli oranda artması şart.

* Kredibiliteyi güçlendirici iletişim politikası sürdürülmeli.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır