kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Arjantin düşmek üzere


Arjantin'in uçurumun kenarındaki dansı sürüyor.
Para çıkışına engel olamayan ve Merkez Bankası rezervlerini bir ayda 6 milyar dolar eriten ülkede devalüasyon tehlikesi artıyor. Cavallo topun ağzında. Uluslararası piyasalarda adı sürekli Türkiye ile birlikte geçen Arjantin'in uçurumun kenarındaki dansı devam ediyor. Hem iç hem de dış piyasalarda güven ortamını bir türlü sağlayamayan ve yaklaşık 120 milyar dolarlık iç borcunu çevirmekte güçlük çeken Arjantin'de geçen hafta başlayan iyimserlik süreci, yerini yine umutsuzluğa bıraktı. IMF'nin Eylül'de verilmesi gereken 1.2 milyar dolarlık krediyi öne çekeceğini açıklaması da ülkede güveni sağlamaya yetmedi.

Kredinin serbest bırakılacağı tarih konusundaki açıklamaların gecikmesi ve belirsizlik piyasaları olumsuz etkilerken, geçen hafta gelen iyi haberlerle "durulan" Buenos Aires Borsası Merval Endeksi, önceki gün yüzde 3.4 geriledi.

IMF'DEN 6 MİLYAR $ İSTENEBİLİR
Piyasalardaki düşüşe, IMF kredisinin serbest bırakılması halinde bile ihtiyaç duyulan sıcak paranın elde edilemeyeceği görüşünün neden olduğu belirtiliyor. Bu görüşü doğrulayan Arjantin Maliye Bakanı Daniel Marx, "IMF kredisinin iç borç geri ödemelerinin tamamını karşılamayacağı ortada. Aslen yılsonuna kadar IMF'den gelecek 13.7 milyara ek olarak 6 milyar dolarlık bir kaynağa daha ihtiyacımız olacak. Bunun için farklı senaryolar üzerinde tartışıyoruz" açıklaması yaptı. Bu açıklamanın ardından IMF ile Arjantin arasındaki 40 milyar dolarlık anlaşma paketine 6 milyar dolarlık bir yardım daha eklenmesi gündeme geldi. Oysa Arjantin'in Süper Bakanı Domingo Cavallo, göreve geldiği ilk günden itibaren "Daha fazla dış borç istemiyoruz, IMF'nin bundan daha fazla yardımına da ihtiyacımız yok" demişti.

REZERV TEHDİDİ
Ancak olaylar beklendiği gibi gitmedi. Cavallo'nun "En büyük güvencem" olarak nitelediği Merkez Bankası'ndaki rezervler, 30 Haziran'dan bugüne kadar yüzde 27 geriledi ve 21 milyar dolara düştü. Temmuz başından bu yana ardı ardına iki kere kredi notu düşürülen Arjantin'den çıkan para 5.8 milyar doları buldu. Böylece, Cavallo göreve geldikten sonra yaptığı vergi düzenlemeleri sayesinde ülkeye getirdiği 1.6 milyar dolarlık yabancı portföy yatırımının yanısıra Merkez Bankası'ndaki parayı da yitirmiş oldu. Uzmanlar, Merkez Bankası rezervleri için kritik eşiğin 13 milyar dolar olduğunu belirterek, "Rezervlerin bu rakamın altına inmesi, dolara çıpalanan pesonun geleceğini olumsuz etkiler. Ve Cavallo'nun tüm sözlerine rağmen devalüasyon gelir" yorumu yapıyor.

PİYASA PARA İSTİYOR
İşte bu nedenle piyasalar en azından ülkeden çıkan para kadar sıcak kaynağın ekonomiye enjekte edilmesi gerektiğini vurguluyor. Kriz nedeniyle Arjantin'in uluslararası piyasalardaki benchmark tahvili 65 dolara kadar gerilerken, 2008 vadeli Arjantin Eurobond'ları 56 dolara kadar indi. IMF, normal şartlar altında Arjantin'e bu yıl toplam 13.7 milyar dolarlık kredi verecekti. Bu paranın 1.2 milyar doları, Eylül ayında serbest bırakılacaktı. IMF, Arjantin'deki krizin olumsuz etkilerinin yaratacağı kırılganlığı önlemek için Brezilya'ya da 15 milyar dolarlık bir kredi paketi açılacağını açıklamıştı.

Cavallo 'nun kredisi tükeniyor
Arjantin'in Süper Bakanı Domingo Cavallo, ekonomideki yoğun para çıkışı ve iç borcun ekonomi üzerindeki yoğun baskısı nedeniyle hayatının belki de en zor günlerini yaşıyor. Göreve geldiği günden bu yana 3.5 yıldır durgunluk yaşayan Arjantin ekonomisini ayağa kaldırmaya çalışan Cavallo, başta IMF'ye çektiği rest olmak üzere programa başladığı günlerde ortaya koyduğu birçok prensibinden vazgeçmek zorunda kaldı. Kamuoyu araştırmaları, bu nedenle Cavallo göreve geldiğinde yüzde 65 olan kamuoyu desteğinin yüzde 40'lara gerilediğini ortaya koyuyor.

YİNE TAKAS GELEBİLİR
Cavallo ise dün iç borç geri ödemelerindeki sorunu aşmak için yeni bir borç takasının daha gündeme gelebileceğini ima etti. Arjantin, Haziran'dan bu yana 24 milyar dolarlık borç takasına gitmişti.

Cavallo, Haziran sonunda başlayan para çıkışının önüne geçmek ve güven ortamını sağlamak için parlamentodaki tüm partilerin katıldığı bir ulusal uzlaşı istemişti. Bu kapsamda, ülkedeki işçi ve emeklilerin maaşlarında indirime gidilmiş, toplumsal tepkiler çığrından çıkmıştı. Merril Lynch ülkenin kredi notunu bir hafta içinde iki kere kırınca piyasalarda çöküş başlamıştı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır