kapat
08.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Artık barış adamıyım


Şaron bugünkü Ankara ziyareti öncesi kendisini şahin olmakla eleştirenlere "Ordunun her kademesinde çalıştım.
En yakın arkadaşım yanımda öldü. Savaş nedir bilirim. Artık barış adamı olmaya karar verdim" diye cevap verdi. Kudüs Yahudiler'in binlerce yıllık başkentidir. Kudüs bölünemez İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler "demokrasilerin ittifakı"dır. Bu ittifak, üçüncü bir ülkeye karşı değil. Kimseye saldırmak ya da vurmak gibi niyetimiz yok. Ancak İsrail terör altında anlaşmaya varmaz

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, resmi bir ziyaret için bugün Ankara'ya geliyor. Ziyaretinin ana konusu, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler... Ancak Başbakan Bülent Ecevit, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş'le görüşecek olan Şaron'un ikili temaslarında Ortadoğu barışı kuşkusuz gündeme gelecek. Şaron, gezisinden 24 saat önce Kudüs'teki başbakanlık ofisinde SABAH'ın sorularını yanıtladı.

* Asker kökenli bir devlet adamısınız. Askeri hayatınızı özlüyor musunuz?

- Hayır özlemiyorum. Ordunun her kademesinde çalıştım. Dehşetin en kötülerini yaşadım. En yakın dostum gözümün önünde öldü. Çok kan aktığına şahit oldum. Başkalarının ölüm ve yaşam kararlarını verdim. Kendiminki de dahil. Savaşların en kötüsünü gördüm. Barışın önemini anladım. Savaşın ne olduğunu biliyorum. Birçok politikacıdan daha çok şey gördüm. Barış adamı olmaya karar verdim. Bu yüzden söylediğim her sözü hesaplıyorum.

Ecevit'e dostluk ve barış getiriyorum
* Başbakan Bülent Ecevit'le ilk kez buluşacaksınız. O da sizin gibi yıllardır politikacı. Ve Türkiye'nin Başbakanı. Onu nasıl tanıyorsunuz?

- Onu ne Kıbrıs fatihi olarak ne de şair yönüyle tanıyorum. Bilgim yok açıkçası. Onu yalnızca bir başbakan olarak biliyorum. Ona buradan barış ve dostluk mesajı götürüyorum.

Arafat'ın elini sıkarım tabii ki
* Eskiden "Arafat'ın elini sıkmam" diyordunuz. Hâlâ böyle mi düşünüyorsunuz?

- Eğer uygun ortam ve barış şartları yaratılırsa (Filistin lideri Yaser...) Arafat'ın elini neden sıkmayayım ki?.. Ancak bunun için tam bir "sessizlik ortamı" olması lâzım. ABD'nin barış planına göre şiddet 7 gün durmalı. 6 hafta boyunca "olaysız bir dönem" yaşanmalı. Ancak bir gün dahi olaysız geçmedi. Sorumlu Arafat'tır. Bir saat önce hazırlanan rapora göre Filistin tarafından 1100'üncü saldırı olmuş. Sadece bugün 1 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

Wagner biraz bekleyebilir!
İsraİl Başbakanı Şaron, Yahudi soykırımı nedeniyle İsrail'de dinlenmeyen, Nazi lideri Adolf Hitler'in çok sevdiği Alman besteci Richard Wagner'i bir gün dinlermiydi?.. Şaron bunun cevabını Dış Haberler Müdürümüz Güney Öztürk'e şöyle anlattı: Ben müzisyen bir aileden geliyorum. Açıkçası biz müzik dinlemeyi ve çalmayı çok severiz. Ancak Wagner bekleyebilir. Çünkü İsrail'de 2'inci Dünya Savaşı ve sonrasının kötü hatıralarına sahip çok insan var. Bu herkesi incitir.

Kuzenimin Türkiye'deki düğününe gizlice gittim

* Zaman zaman konuşmalarınızda Türkiye hakkında "Orası, benim ailemin yaşadığı yer" diyormuşsunuz...

- Evet, Türkiye'de akrabalarım var.

* Türkçe biliyormusunuz?

- (Türkçe) Dolma, kabak, dolmalık biber... (Yine İngilizce) Türkçe çok fazla bilmiyorum. Babam bir Rus göçmeniydi. Tarım Bakanlığı'na bağlı Tarımda Verimi Artırma Departmanı Müdürü olarak 1928-29 yıllarında Ankara'da görev yaptı. İstanbul'da da kuzenim var. Evlendiğinde düğününe gizlice gittim. Türkiye'ye birçok defa gittim ve gördüm. Tabii, bu geziler resmi değildi. Gizlice yapılmış turistik gezilerdi.

RAKIYLA TÜRKİYE'DE TANIŞTIM
* Nereleri gördünüz?

- İstanbul, Ankara, Bursa, Konya ve İzmir'i gördüm. Bazen araba kullandım, bazen otobüslere binip halk arasına karıştım. Sebatay Sevi'nin evini ziyaret ettim. Babam çok iyi Türkçe biliyordu. 2'inci Dünya Savaşı sonrasında İzmir'e gittim. Acurları ilk kez orada görmüştüm. Şaşırdım. O dönem kimse İngilizce bilmiyordu. Anlaşmak zor oluyordu. Rakıyı da ilk kez Türkiye'de gördüm.

* Rakıyı beğendiniz mi?

(Sessizlik)...

İlişkilerin gelişmesinde FB'li futbolcu Revivo da etkili oldu

* 10 yıl öncesine kadar caddelerde İsrail bayrakları yakılırken, artık tribünlerde dalgalanıyor. Bunda Fenerbahçe'de oynayan futbolcu (Haim) Revivo'nun katkısı var mı?

- Tabii ki Revivo'nun Türkiye'de oynaması, iki ülke ilişkileri açısından çok önemli. Bunu gözardı edemeyiz. Revivo, 17 Ağustos depreminden sonra başlayan yakınlaşma sürecinin hızlanmasını sağlayan bir faktör oldu. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler zaten çok eskiye dayanıyor. İlişkiler 15'inci yüzyılda başladı. Avrupa'dan kovulan Yahudiler'e Türkiye kucak açtı. İsrail müzikten tıbba, kültürden ekonomiye kadar her konuda deneyimlerini Türkler'le paylaşmaya hevesli ve istekli.

TERÖRİST İRAN
* İran'da reform sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Ben İran'ı dünya terörünün merkezine koyarım. İsrail, İran'ı çok dikkatle ve yakından takip ediyor. Reformcular konusuna gelince, onlar bile demokrasiden ve özgürlükten hâlâ çok çok uzaktalar.

Atatürk, Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren liderdi

* Kemal Atatürk ismi, size özel bir anlam ifade ediyor mu? Siz de asker kökenlisiniz. Daha sonra politikaya atıldınız...

- Atatürk'ü kitaplardan çok iyi biliyorum.

* Ondan etkilendiniz mi?

- Çanakkale Savaşı'ndan çok etkilendim. Özellikle Gelibolu'da yaşananlardan... Atatürk, o savaşın kaderini değiştirdi. Kazanarak, yeni Türkiye'yi kurdu. Türkiye'de her şeyi değiştirdi. Modern Türkiye'yi dünyaya kazandıran biriydi.

* Hayatınız boyunca İsrail'de güvenliği sağlamak için çalıştınız. Ve 73 yaşında başbakan oldunuz. Hiç bırakmayı düşündünüz mü?

BEN BİR KÖYLÜYÜM
- Ben şanslı bir adamım. Bütün politikacılar bırakınca ne yapacağını düşünür. Ancak benim bir çiftliğim var. Ben köylüyüm. Babam gibi. Çiftliğime dönüp çiçek yetiştirmeyi, traktör kullanmayı, ürünlerimle ilgilenmek istiyorum. Boğalarım var. Çok özledim. Onlarla uğraşmayı hayal ediyorum.

İsrail Başbakanı'nı bir 'ordu' koruyacak
İsraİl Başbakanı Ariel Şaron, Ankara'da ABD eski Başkanı Bill Clinton gibi korunacak. Ankara emniyetinin "alan ve yakın koruma" uygulayacağı Şaron'un güvenliğini ayrıca İsrail'den gelen 3 tim sağlayacak. İsrail Başbakanı, bugün 09.00'da Ankara Esenboğa Havalimanı'nda olacak. Özel koruma timlerinden ikisi Şaron'la gelecek. Diğer tim ise güvenlik önlemleriyle ilgilenmek için daha önce gelmişti. Ankara Koruma Şube Müdürlüğü'nden 8 yakın koruma ile birlikte Şaron'u 50 kişinin koruyacağı açıklandı.

Şaron, havalimanından Çevik Kuvvet, Güvenlik Şube, Terörle Mücadele, Özel Harekat ve sivil polisler eşliğinde alınacak. Protokol yolundan Başbakanlığa geçecek. Bu sırada yollar trafiğe kapatılmayacak. Kızılay ve Başbakanlık çevresine Çevik Kuvvet ve sivil polisler yerleştirilecek. Başbakanlık ile Bayındırlık Bakanlığı arasındaki caddeye toplu taşım araçları 09.00-19.00 saatleri arasında alınmayacak.

Şaron'a protesto: 25 gözaltı
Şaron'un bugün düzenleyeceği Ankara ziyareti İstanbul'da protesto edilmek istendi. Bir grup, Taksim İstiklal Caddesi'nde bir araya geldi. İhbarı alan polis, saat 12.00 sıralarında caddede toplanan 25 kişiyi gözaltına aldı. Protesto için basın toplantısı düzenleyen Akit Gazetesi yazarı Ahmet Varol ile Haksöz Dergisi'nin 2 yazarı da gözlem altında.

GÜNEY ÖZTÜRK

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır