kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Yürürlük tarihi unutulan yasa

Yurtdışına çıkışlara 50 dolar harç koyan yasada, yürürlük tarihi belirtilmedi. Bu da uygulamayı 27 Ağustos'tan önce tartışmalı hale getirdi

"Hiç öyle şey olur mu?" demeyin oluyor. Hatta, sık sık oluyor. Bu gibi durumlarda ne yapılacağına dair özel bir yasa dahi çıkartılmıştır. 23 Mayıs 1928 tarih ve 1322 sayılı Yasa'nın 3. maddesine göre; Yasa metninde yürürlük tarihleri açıkça belirtilmeyen hükümlerin, Yasa'nın yayım tarihini izleyen 45. günün sonunda yürürlüğe gireceğini kabul etmek gerekmektedir.

Yürürlük tarihi unutulan Yasa maddesi; yurt dışına çıkışlarda, çıkış başına 50 Dolar harç ve vadeli mevduat hesapları ile özel finans kurumu katılma hesaplarından, her vade sonunda hesap başına 1 milyon TL özel işlem vergisi alınması ile ilgili 4705 sayılı Yasa'nın 3. maddesiyle ilgili. 12 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4705 sayılı Yasa'nın;

* Yurt dışına çıkış harcını düzenleyen 1. maddesinin, yayımını izleyen ay başında,

* Vadeli mevduatlardaki özel işlem vergisi ile ilgili 2. maddesinin de, yayımı tarihinde, yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Hemen belirtelim, Yasa'nın 4. maddesi de, Kanun'un Bakanlar Kurulunca yürütüleceğine ilişkin. Ancak, "yürürlük" hükmünü koyan 3. maddesi hükmünde, "... diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer." şeklinde bir ibare yer almadığından, 3. ve 4. maddelerin, hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş olmaktadır.

Yasa'nın "yürürlük" ile ilgili maddesinin, hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmediğine göre, bu tarihin, Yasa'nın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen 45. günün sonu, yani 27 Ağustos 2001 olması gerekiyor. Böyle olunca da; 1 Ağustos 2001'den itibaren "yurt dışına çıkış harcı" alınması tartışmalı hale gelmekte. Özel İşlem Vergisi'nin de, 12 -27 Ağustos 2001 arasında uygulanamayacağı da öne sürülebilecektir.

DİĞER HATALAR
Yasadaki hatalar, yukarıdakilerle bitmiyor. Dahası da var. Örneğin;

* Yurt dışına çıkış ile ilgili Yasa maddesinde, Bakanlar Kurulu'na bu harçtan muaf tutulacakları belirleme konusunda "tam ve sınırsız bir yetki" verildi. Oysa, Anayasa'nın 73. maddesinin 4. fıkrası uyarınca, Yasa'da yer almayan bir muafiyet, Bakanlar Kurulunca üstelik de sınırsız olarak getirilemez.

* Yasanın yürürlük tarihinden önce açılan, ancak vadesi yürürlük tarihinden sonra dolan hesaplara da "özel işlem vergisi" uygulanması, kanunların yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olay ve işlemlere uygulanması gerektiğine ilişkin hukuk ilkesine aykırı olmaktadır.

Özetle, 4 maddelik Yasa'da 4 tane ciddi hata var...

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır