kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Siesta hakkımız söke söke alırız


İşverenler cephesinden Refik Baydur "Her iş yerinde klima var" diyerek siesta önerisine tepki gösterirken, işçi temsilcileri "Önce sağlık" diyerek konuyu tartışmaya açtı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Soyuer, önceki gün yaptığı bir açıklamada ölümlere neden olan sıcaklar nedeniyle ülkemizde de siesta uygulamasına geçilmesi gerektiğini söylemişti. Soyuer'in açıklamaları, Türkiye İşverenler Sendikası (TİSK) Genel Başkanı Refik Baydur'u kızdırdı.

Baydur, ülkenin ekonomik darboğaza girmesinin en büyük nedenlerinden birisinin gereksiz tatiller olduğunu öne sürerek, "Hiçbir lüzumsuz tatile sıcak bakmıyorum. Bence bu uygulama da saçma ve lüzumsuz. Artık her işyerinde klima var, soğutma sistemi var. Dünya hızla çalışıp, gelişirken, biz hâlâ tatil fantazileri kuruyoruz" dedi.

İŞVERENİN GÖREVİ
Baydur'un sözlerine tepki gecikmedi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Günübirlik bir fikirle bu uygulamaya geçilmez. Her işyerinin kendisine göre bir üretim politikası vardır. Ancak, iyi koşullarda çalışmak tüm çalışanların hakkı, bunu sağlamak da her işverenin en temel görevidir. Siesta genel anlamda bizim sistemimize uygun değil. Ancak, her işyeri kendi mesai sistemine göre yeni bir adaptasyon yapabilir" diye konuştu.

KLİMALI DOZER!..
Öte yandan, Baydur'un, "Her işyerinde klima var" sözlerine sinirlenen Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de, "Peki sıcak altında dozerde çalışan, kürek sallayan işçiler ne olacak?" dedi.

Bu yıla kadar şiddetli sıcaklara nadiren rastladığını ifade eden Meral, "Sıcaklardan çok şikayetçi olanlar var. Dozerde operatör çalışabilir mi? İnsanlar güneş altında kürek sallayabilir mi? Bu da bir çeşit krizdir. İşverenlerin bunu dikkate alması lazım. Diyalogla halledebilecek bir sorun" şeklinde konuştu.

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu da, sağlıklı bir veri oluşturulmadan siesta uygulamasına geçmenin mümkün olmayacağını kaydederek, "Ancak, Sayın Baydur'un bu uygulamayı saçma bulmasına da anlam veremiyorum. Ülkemizde tek çalışan kesim sadece o söyledikleri kesim değil. Maden ve diğer işletmelerde de durum çok zor" dedi.

"SİESTA" tartışması
Türkiye'yi haftalardır kavuran cehennem sıcakları sebebiyle, birçok Akdeniz ülkesinde siesta (uzun öğle tatili) uygulaması gündeme geldi ve tartışma başladı.

'Zor gibi'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, siestanın talep olarak sunulması halinde sıkı bir incelemeden geçirilmeden uygulamaya sokulmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Bu uygulama sadece bizim bakanlığımızı ilgilendirmiyor. Diğer bakanlıklarla masaya oturulur, sistemimize uyarsa uygulanır" dedi.

Kaan ÖZBEK

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır