kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

ABD'den Ankara'ya bezmen sorusu


Amerika, Bezmen'in vizesi dolunca "Affa girip girmediğini" sordu Türkiye ise "Aftan yararlanmadı. Ya iade edin, ya da sınırdışı" dedi
Türkiye, adı pek çok yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle yurtdışına kaçan işadamı Halil Bezmen'in gözaltına alınıp iade edilmesini ya da sınırdışı edilmesini istedi.

Bezmen'in halen yaşadığı ABD'de vize süresi dolunca FBI, kaçak işadamı ile ilgili Türkiye'ye başvurdu. Bezmen'in 1996'da aldığı 5 yıllık vize süresinin bitimine az bir süre kala ABD'liler, Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla "Af sonrası Halil Bezmen'in hukuki durumu"na ilişkin bilgi istedi.

YAKALANDI SÖYLENTİSİ
Türkiye, verdiği yanıtta "Bezmen'in aftan yararlanmadığını, halen arandığını, gözaltına alınarak iade edilmesini ya da vize süresinin uzatılmayarak sınırdışı edilmesini" talep etti. ABD ise Ankara'daki FBI temsilcisi aracılığı ile Türk Interpolü'ne gelişmeleri aktardı ancak gözaltı ya da sınırdışı konusunda bir güvence vermedi.

Bu arada Ankara'da, "Bezmen yakalandı" söylentileri ortaya atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, FBI'ın Ankara Bürosu ile temasa geçerek Bezmen hakkında gıyabi tutuklama kararı olduğunu belirtti. Emniyet yetkilileri, durumu şöyle açıkladılar:

İKİ FARKLI İADE GÖRÜŞÜ
"Bezmen, ABD'de 2 defa Türkiye'ye iade edilmesi amacıyla yargılandı. Talepler reddedildi. Şimdi ise Bezmen'in vizesi bittiği için suçlarının geçerliliği varsa vizesinin yenilenmemesi söz konusu olabilecek. Böylece Bezmen sınırdışı edilebilir. Bu durumda Türkiye'ye iadesi gerçekleşebilir."

ABD'nin isteği üzerine harekete geçen Dışişleri Bakanlığı, Bezmen'in durumuyla Adalet Bakanlığı'dan da bilgi istedi.

İnterpol yetkilileri ise Bezmen affa girse bile bunun için tutuklanıp iade edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye'ye gelmeden bu aftan yararlanamaz. ABD'den sınırdışı edilirse, aynen Ayşegül Tecimer gibi başka bir ülkede gözaltına alınır ve Türkiye'ye getirilme işlemleri başlatılır. Ancak ABD'deki hukuki sistem Bezmen'i Türkiye'ye iadesini zorlaştırıyor" dediler.

KLOR SKANDALI KAHRAMANI
Hakkında "tarihi eser kaçakçılığı", "evrakta sahtecilik", "toplu kaçakçılık" ve "hayali ihracat" suçlarından davalar bulunan Mensucat Holding'in sahibi işadamı Halil Bezmen, adını İSKİ'ye fahiş fiyatla klor sattığının ortaya çıktığı davayla duyurdu. Devleti 1989-1993 arasında yaklaşık 32 milyar lira dolandırdığı saptanan Bezmen "Ben devleti serbest piyasa kurallarına göre dolandırdım" demişti. Hakkında 1993 yılında "evrakta sahtecilik" suçundan dava açılan Bezmen, ABD'ye kaçtı.

Bezmen'in yurtdışına kaçırmak istediği bazı antika eşyalar Haydarpaşa Limanı'nda yakalanmış ve hakkında "tarihi eser kaçakçığılı" suçundan da dava açılmıştı. Bezmen hakkında, şirketlerinin sigorta primlerini ödemediği için hakkında SSK tarafından da icra takibi başlatmıştı.

KAÇAKLIK BOŞANMA GETİRDİ
Bezmen, 1993 yılında Türkiye'den kaçtıktan sonra ABD'nin Connecticut eyaletinde 17 bin metrekarelik dev bir malikanede yaşamaya başladı. ABD'de başkasına ait sosyal güvenlik numarası kullanan Bezmen, NuWay Corporation adlı bir şirkete ortak oldu ve bu şirkette Başkan Yardımcısı olarak görev aldı. Ancak ABD'deki kaçak hayatı Bezmen'in aile yapısını da yıktı. Yandaki fotoğrafta oğulları Destan ve Fuat, kızı Alara ve kızının eski nişanlısı ile birlikte görünen Halil Bezmen, eşi Selma Bezmen'den geçtiğimiz yıllarda boşandı.

Ünsal ERGEL-Salih AYDIN

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır