kapat
04.08.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.limasollu.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

IMF 1.5 milyar dolarlık üçüncü krediyi onayladı


İcra Direktörleri Kurulu dünkü toplantısında Türkiye'ye desteğin sürdüğünü açıkladı. IMF'nin onayladığı üçüncü kredi dilimi önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye'ye verilmesi öngörülen yaklaşık 1.5 milyar dolarlık üçüncü kredi dilimini serbest bıraktı.

Geçen Temmuz ayında ikinci krediyi gecikmeli olarak onaylayan IMF İcra Direktörleri Kurulu dün üçüncü kredi dilimi için yeniden toplandı. Ek niyet mektubunun ele aldığı toplantıdan sonra 1.5 milyar dolarlık kredi için yeşil ışık yakıldı. IMF sözcülüğünden yapılan kısa yazılı açıklamada, "IMF İcra Direktörleri Kurulu bugün (dün) Türkiye'nin üç yıllık Stand-By anlaşmasıyla desteklenen ekonomik programının dokuzuncu gözden geçirmesini tamamladı. Kurulun kararı, Türkiye'nin yaklaşık 2 milyar doları hemen IMF'den çekebilmesini sağlayacak" denildi.

YANLIŞ AÇIKLAMA
Daha önceden 1.5 milyar dolar olarak söylenen kredi miktarı yazılı açıklamada 2 milyar dolar olarak gösterildi. Ancak IMF sözcüsü Bill Murray, açıklamadaki farklılığa dikkat çekilmesi üzerine, hesaplamada bir hata olduğunu söyledi. Murray gerçek rakamın önceden belirtildiği gibi 1.5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

IMF kredileri, SDR denilen "Special Drawing Rights" (Özel Çekme Hakları) birimiyle belirleniyor. SDR, IMF'nin kredi hesaplarında döviz, altın ve rezerv pozisyonlarından oluşan bir para birimi olarak biliniyor. Değeri, ABD doları ve diğer önemli döviz türleriyle bağlı olarak günden güne değişiyor.

IMF sözcülüğü daha sonra yeni bir açıklama yayınlayarak ilk açıklamada yanlış yapıldığını bildirdi. Üçüncü krediyi onaylayan IMF İcra Direktörleri Kurulu Türk hükümetinin hazırladığı ekonomik programa desteklerinin sürdüğünü ve program işbirliğinin olumlu olduğunu açıkladı. Üçüncü kredi diliminin önümüzdeki hafta içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Ek niyet mektubu:

İŞLER YOLUNDA
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) sunulan niyet mektubunda, kısmen, artan ihracat ve turizmde yaşanan patlamanın etkisiyle, ekonomide canlanma sinyalleri alınmaya başlandığı vurgulandı. Hazine Müsteşarlığı'nın internet sayfasında yayımlanan Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin imzalarını taşıyan niyet mektubunda, iddialı ekonomik reform programının kararlılıkla uygulanmaya devam edildiği vurgulanıyor. Mayıs ve Haziran ayları sonu için ilgili sayısal performans kriterlerinin karşılandığı, gerek bankacılık gerekse diğer yapısal alanlarda önemli ilerlemeler sağlandığı kaydediliyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır