kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
LEYLA UMAR(lumar@sabah.com.tr )

Kansız by-pass

Amerika'daki ilk kansız, ağrısız, acısız kalp ameliyatını bir Türk doktor gerçekleştirdi Dr. Öz, hastanın göğüs kafesini açmadan kalbini onardı ve aynı gün taburcu etti

DünyanIn ilk yapay kalbini geliştiren ekibin başında yer alan ve bu buluşunu geçen ay bir hastada başarıyla deneyen Türk doktor Mehmet Öz, Amerika'nın ilk kansız by-pass ameliyatını gerçekleştirdi. Öz, ülkede ilk kez gerçekleştirilen bir operasyonla, hastanın göğsünü açmadan, tek bir damla kan akıtmadan, ağrısız sızısız bir by-pass ameliyatı yaparak tarihe geçti.

2 DELİKLE İŞLEM TAMAM
Ameliyat, Öz'ün yıllarca üzerinde çalıştığı bir robotla gerçekleştirildi. Klasik by-passlarda olduğu gibi hastanın göğsü boydan boya yarılmadı. Sadece göğsünde 8 milimetre genişliğinde 2 delik açıldı. Önce, açılan delikten bir iğnenin ucundaki kamera sokuldu. Bu kamera hastanın göğsünün ve kalbinin görüntülerini bilgisayar ekranına yansıttı. Ardından robot kollar devreye girdi. Ve hastanın kalbine doğru yol aldılar. Ameliyat gerçekleşti. Kalbin sağ ve sol karıncığı arasında bulunan, kirli kanla temiz kanın birbirine karışmasını önleyen duvardaki delik bu robot tarafından kapatıldı.

TEK DAMLA KAN AKMADI
Dr. Öz, ameliyatı bitirip robotu dışarı çektiğinde tek bir damla kan bile akmadı. Az önce çok önemli bir kalp ameliyatı geçiren hasta, göğsündeki minik deliklerin üzerine sadece 2 adet yara bandı yapıştırılarak ameliyat odasından çıkarıldı. Ameliyattan bir saat sonra ise hasta ayağa kalkıp gezebilecek durumdaydı.

İLK MÜJDE BABASINA
Öz'ün ameliyatta kullandığı robot daha önce İtalya ve Almanya'da denendi. Amerika'da ise ilk kez Öz tarafından kullanılmış oldu. Öz'ün başarıyla gerçekleştirdiği ameliyatın ardından Amerika'daki ameliyatların önünün açıldığı ve önümüzdeki 1 yıl içerisinde bu türden 25 ameliyat gerçekleştirileceği bildiriliyor. Başarılı ameliyatın müjdesini ilk önce babası Doktor Mustafa Öz'e veren Mehmet Öz, dün düzenlediği basın toplantısıyla gazetecilere ameliyatın ayrıntılarını anlattı. Dünyanın en başarılı kalp cerrahlarından biri olarak kabul edilen Doktor Öz, Amerika'da "Milenyum'un 10 Doktoru"ndan biri seçildi. Nobel Tıp ödülüne aday gösterildi.

Hasta 1 saat sonra ayağa kalkıp yürüdü
Amelİyat, Prof. Dr. Öz'ün Kalp ve Kalp Nakli Merkezi Başkanlığı'nı yürüttüğü Colombia Üniversitesi hastanesinde gerçekleşti. 6 saat süren ameliyatın ardından Susan McSwiney adlı 33 yaşındaki kadın hasta 1 saatte ayağa kalktı. Sağlık durumu gayet iyi olan hasta taburcu edildi bile.

ABIOCOR MUCİZESİ
Doktor Öz, geçen ay kendi icadı olan dünyanın ilk portatif yapay kalbi olan Abiocor'un ilk kez bir hastaya takılmasıyla gündeme geldi. Abiocor, Öz'ün ekibinde yer alan Dr. Laman Gray ve Dr. Robert Dowling tarafından ABD'nin Louisville kentindeki Jewish Hospital'da ismi açıklanmayan bir hastaya takıldı. 7 saat süren operasyonda hastanın kalbi çıkarılarak yerine kablosuz, yapay kalp yerleştirdi. Sağlık durumu kalp nakli yapılamayacak kadar ağır olan ve "En fazla 1 ay yaşar" denilen hastanın durumunun iyi olduğu bildiriliyor.

Yan odadan ameliyat
Dr. Öz ameliyat sırasında ameliyathanede değildi! Elinde neşterle hastanın başında durmak yerine, yan odadaki bir bilgisayarın başındaydı. Öz'ün "nintendo oyunu gibi" dediği ameliyat 1 milyon dolar değerindeki özel tasarım robot doktorla yapıldı. Öz, bulunduğu yerden kol ve pedallarla, yan odada bulunan robot doktorun mekanik kollarını kontrol etti. Önce minik kamera ile hastanın kalbine girdi daha sonra da bilgisayar oyunlarındaki gibi hareket ettirdiği joystiklerle ameliyatı gerçekleştirdi.

"Durumu iyi, eve gidebilir"
MEHMET Öz dün bir müjde daha verdi: Dostunuz Ahmet Ertegün'e (78 yaşında) 6 saatlik bir kalp ameliyatı yaptım. Geçen yıl 2 kez felç geçirdiği için Ahmet Bey'e ameliyat yapmakta tereddüt ediyordum. Ama birkaç gün önce hayli kötü durumda hastaneye yattı. Derhal ameliyata aldım. 4 damarını değiştirdim, bir kalp kapağını yeniledim ve kalpteki kocaman bir deliği diktim. Kısa bir süre sonra uyandı. Boynuma sarılıp öptü. Ameliyat sonrası genelde meydana gelen ufak kanamalar Ahmet Bey'de olmadı. Şimdi hemen kaldırıp eve yollayabilirim. Ama bilirsiniz, kendisi çocuk gibidir. Buradan çıkar çıkmaz bir caz konserine de gidebilir...


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır