kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Banka suçları DGM'lik değil


İstanbul 4 No'lu DGM, Bank Ekspres davasında görev alanına girmediği gerekçesiyle dolandırıcılık dosyasını ağır cezaya gönderdi
Fona devredilen Bank Ekspres'in eski sahibi Korkmaz Yiğit ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 26 sanık hakkındaki davanın dosyası, "dolandırıcılık" ve "çete" yönünden 2'ye bölündü. İstanbul 4 No'lu DGM, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 14 Haziran 2001 tarihinde aldığı karara uydu ve "dolandırıcılık" suçundan yargılanan 22 sanık hakkında "görevsizlik kararı" vererek, dosyayı Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

DOSYA AYRILDI
Mahkeme heyeti, aynı dava kapsamında, "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, teşekküle katılmak ve bilerek yardım etmek" suçundan yargılanan Korkmaz Yiğit ve diğer 25 sanık hakkındaki dosyayı da, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle, İstanbul 6 No'lu DGM'de Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırıldığı iddiasına ilişkin açılan davayla birleştirdi.

YARGITAY KARARI
Duruşmada söz alan DGM Cumhuriyet Savcısı Selahattin Demir, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 14 Haziran 2001 tarihinde aldığı kararla, ihtisas mahkemeleri olan DGM'lerin bakacağı suçlara açıklık getirdiğini belirtti. Demir, bu karara göre, sanıklardan Gürbüz Yiğit, Cengiz Yiğit, İbrahim Süzme, Metin Parlatan, Süha Sözen, Sibel Dayıoğlu, Gülşen Yiğit, Asiye Erdem, Gülşen Oyabakan, Recep Oruç, Ercan Ünal, Gülşen Ok, Reşat Yamanoğlu, Cengizhan Elmastaş, Erol Bakaç, Bilal Toy, Murat Yıldırım, Recep Karaman, Abdullah Kemalettin Büyükünal, Ümit Yurder, Serpil Uğurlu ve Erdoğan Özen hakkında TCK'nın "dolandırıcılık" suçunu kapsayan TCK'nın 504/1. maddesi yönünden dosyanın ayrılarak, görevli ve yetkili bulunan Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi. Demir, Korkmaz Yiğit'in de aralarında olduğu bir kısım sanık hakkında "teşekkül oluşturarak Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırmak" suçundan İstanbul 6 No'lu DGM'de açılmış bir dava bulunduğunu hatırlatarak, aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle Korkmaz Yiğit, Gürbüz Yiğit, Yılmaz Yiğit, Altan Ayanoğlu, Yaşar Sait Okray, Cengiz Yiğit, İbrahim Süzme, Metin Parlatan, Süha Sözen, Sibel Dayıoğlu, Gülşen Yiğit, Asiye Erdem, Gülşen Oyabakan, Recep Oruç, Ercan Ünal, Gülşen Ok, Reşat Yamanoğlu, Cengizhan Elmastaş, Erol Bakaç, Bilal Toy, Murat Yıldırım, Recep Karaman, Abdullah Kemalettin Büyükünal, Ümit Yurder, Serpil Uğurlu ve Erdoğan Özen hakkında "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, teşekküle katılmak ile teşekküle yardım ve yataklık etmek" suçlarından dosyanın ayrılarak 6 No'lu DGM'deki dosyayla birleştirilmesini talep etti.

MAHKEMEDEN ONAY
Verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, DGM Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi doğrultusunda dosyaları bölerek ayrı mahkemelere gönderdi. Yiğit'in avukatı Vehbi Kahveci, davanın sonuçlanmadığını belirterek, "Sadece hukuki usul itibariyle yargılama, görülmesi gereken mahkemeye gönderildi" dedi.

İSTANBUL 4. NOLU DGM'NİN ALDIĞI KARARIN SONUÇLARI NE?
DGM'lerin Yargıtay kararını emsal alarak yargılamayı ikiye bölmesi şu sonuçları doğuracak:

BANKACILIK SUÇLARI DGM DIŞINA: Banka davalarında birçok suçlama için yargılama DGM kapsamı dışına çıkacak. Sanıklar sadece 'çete' suçundan DGM'de yargılanacaklar. Ancak 'dolandırıcılık, usulsüz kredi, rüşvet vermek' gibi iddialar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

TAHLİYELER OLACAK: Sanıklar için istenen ceza hadleri de bölünecek. Bu da tutukluların daha erken tahliye edilmelerinin önünü açacak. Her mahkeme, kendi baktığı yargılamada istenen cezalar için tutukluluk sürelerini göz önüne alacağı için ayrı ayrı verilecek tahliyelerle sanıklar özgürlüklerine kavuşabilecekler. Nitekim, Beyaz Enerji davasında da önce DGM, sonra da Ağır Ceza Mahkemesi ayrı ayrı tahliye kararları almış ve 6 tutuklu sanık cezaevinden çıkmıştı.

ZAMAN AŞIMI GÜNDEMDE: İstenen cezaların bölünmesi suçların zaman aşımını da etkileyecek. Ceza Kanunu'nda zaman aşımı istenen cezaların yukarı haddine göre
belirlendiği için, bu davalarda yargılanan sanıkların bazı suçlardan zaman aşımından faydalanmaları da söz konusu olabilecek.

YARGILAMA SÜRESİ UZAYACAK: Davaların iki parça halinde görülmesi yargılama sürecinin uzaması sonucunu doğurabilecek.

TEMYİZ AŞAMASI: DGM'lerin, Yargıtay kararına rağmen 'çete' dışında kalan suçlara da
bakmaları halinde, bu davaların temyiz aşamasında kararın
Yargıtay tarafından bozulması da güçlü olasılık olarak gösteriliyor.

Yiğit'in 16 yıla kadar hapsi isteniyor
* İstanbul 4. Nolu DGM'deki bu davada Korkmaz Yiğit'in, "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak" suçundan 1.5 ile 3 yıl hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

* DosyanIn "dolandırıcılık" yönünün birleştirildiği Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, usulsüz kredi vermek suretiyle Bankekspres'i dolandırmakla suçlanan Yiğit ile bankanın 8 eski yöneticisi yargılanıyor. Bu dava kapsamında Korkmaz Yiğit'in, "usulsüz kredi vermek suretiyle dolandırıcılık yapmak" ve "sahte özel belge düzenlemek" suçlarından 3 ile 8 yıl arasında ağır hapsi isteniyor.

* DosyanIn "Çete" yönünün birleştirildiği İstanbul 6 No'lu DGM'deki "Türkbank ihalesi davası"nda, Korkmaz Yiğit, Erol Evcil, Hayyam Garipoğlu, Mehmet Emin Cankurtaran, Mehmet Kocabaş, Yavuz Ataç, Atilla Yıldırım, Duran Akbulut ve Aydoğan Semizer yargılanıyor. Bu dava kapsamında "Türk Ticaret Bankası'nın resmi ihalesine fesat karıştırmak", "cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekküle katılmak"la suçlanan sanıkların 6 ay ile 5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Veli SARIBOĞA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır