kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ekmek arası köfteye Durmuş ambalajı!


Artık stat önünde ekmek arası köfte, eğlence dönüşü acılı bir dürüm ve kokoreç devri tarih oluyor. Çünkü Sağlık Bakanlığı açıkta satılan gıdaları sağlıksız buldu ve yasakladı
Sağlık Bakanlığı, sokak, cadde ve pazaryeri gibi açık alanlarda et, et ürünleri, ekmek, unlu mamul çeşitleri, süt, süt ürünleri, peynir, lokum, simit, kuruyemiş, lokum, bisküvi, tatlı gibi gıda satışını yasakladı.

KAPALI MEKANLAR
Bundan böyle, maç kuyruğunda dumanları tüte tüte yediğimiz ekmek arası köfte, felekten bir gecenin dönüşünde vazgeçilmez yiyecek, bol acılı kokoreç ve dürüm ambalaja girecek. Seyyar köfteciler, el arabalı kokoreççiler de kapalı mekan edinecekler.

Tabii ki, 'Bir koşu köşedeki Ahmet Abi'den simit alayım', 'Pazarda bir peynircim var, süper!' devri de kapanıyor. Pazardaki peynir camekana, simitler de dükkana girecek... Eğer, hâlâ satanlar olursa belediye zabıtası cezai işlem başlatacak.

BELEDİYE DENETİMİ
Evet, Sağlık Bakanlığı'nca çıkarılan Gıda Üretim ve Satış Yerleri Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Değişikle önce, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve belediyeler arasında gıda denetimi konusunda yaşanan karmaşaya son verildi. Ve belediye bünyesinde iki denetim elemanının gıda denetimi konusunda görevlendirilmesini zorunlu kıldı.

Yapılan denetimde, ambalajı yırtılmış, etiketsiz, imal ve son kullanma tarihi bulunmayan, son kullanma tarihi geçmiş, gözle görünen hatası bulunan gıda maddeleri yediemine bırakılarak numune alınacak ve analiz yaptırılacak. Yapılan analizde, sağlığa zarar verici madde bulunursa, gıda maddeleri imha edilecek. Sorumlu kişi hakkında da yasal işlem yapılacak.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Yönetmelikle ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işyerlerinin taşıması gereken teknik ve hijyenik özelliklerle ilgili yeni düzenleme de yapıldı. Ekmek ve ekmek çeşitleri denilince buğday, çavdar, tahıl unu karıştırılarak yapılan ürünler bu kapsama girecek, simit üretim yerleri ve pastaneler kapsam dışında olacak.

Köfteyi anladım ama kuruyemişin nesi sağlıksız?
Sağlık Bakanlığı genelgesiyle, artık pazarlarda açıkta peynir, yoğurt, sucuk, köy ekmeği, el arabalarında kuruyemiş, tezgahlarda simit, midye satışı yasak. Ancak, bu yasaklar pazarcıları isyan ettirdi. Kuruyemişçi Yasin Düzyol, "Köfteyi, kokoreçi anladım da kuruyemiş neden yasak?" diye şaşkınlığını gizleyemedi. Düzyol, "Ucuza sattığımız için vatandaş bizden alıyor. Köfte, kokoreç olur da kuruyemişin nesi sağlıksız olabilir ki? Bu bize işi bırak başka yollara sap dekmektir. Ne yapalım çalalım mı yani? Eğer bize kapat derlerse sokağa dökülürüz. Bundan başka elimde başka mesleğim yok" diye konuştu..

Bu sıcakta açıkta yiyecek olur mu?
* Nurettin Ertemel (Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı): Sağlık Bakanlığı'nın açık alanlarda gıda ürünlerinin satışını yasaklaması yerinde bir karar. Hatta çok önceden çıkartılması gereken, insan sağlığı açısından çok faydalı bir kanun. Ancak Fatih, yoğun insan trafiğinin yaşandığı bir ilçe olmadığı için seyyar satıcılardan dolayı fazla bir sıkıntı çekmiyorduk. Açıkta satılanlar da genellikle sebze, meyve türü yiyecekler oluyordu. Ancak pazar yerlerinde açıkta satılan, süt ve un mamulü gibi mayalanan ürünler özellikle sıcak havalarda insan sağlığına zararlı hale dönüşebiliyordu. Şimdi karşımıza çıkacak en önemli sorun şu: Bu mayalı ürünleri açıkta değil de bir camekan için de satarlarsa biz ne yapacağız? Kanımca cemakan içinde bile olsa bu tür yiyeceklerin satılmasının engellenmesi yerinde olur.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır