kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Tasarrufta yeni dönem


TL mevduata vadeye göre vergi dönemi başlıyor. Para daha uzun vadeye bağlanırsa, daha az vergi kesilecek. Döviz mevduatındaki vergi artıyor. Bono gelirinde beyanname sınırı yükseltiliyor
Hükümet, piyasaları rahatlatacak, uzun vadeli borçlanmanın önünü açacak, dövizde spekülatif eğilimleri frenleyecek düzenlemelere hız verdi.

Bugün açıklanması beklenen düzenlemeler çerçevesinde TL mevduatta vadeye göre vergi farklılaştırılması yoluna gidilecek ve döviz tevdiat hesaplarındaki vergi yükü arttırılacak. Ayrıca Meclis'in açılmasından sonra bireysel yatırımcıların hazine kağıtları faiz gelirleri için beyanname verme sınırının yükseltilmesini öngören bir yasa çıkarılacak. Düzenlemelerin ana hatları şöyle:

* Reponun cazibesi azaltılacak. Halen yüzde 16 olan stopaj oranı yüzde 22'ye yükseltilecek. Fon payı ile birlikte vergi yükü yüzde 24.2 olacak.

* 3 aya kadar vadeli mevduata yüzde 16 stopaj uygulanmasına devam edilecek.

* 3-6 ay arası vadeli mevduatta stopaj yüzde 14 olacak.

* 6-12 ay arası mevduatta stopaj yüzde 10'a inecek.

* 1 yıl ve daha uzun vadede yüzde 6 stopaj kesilecek.

* Döviz tevdiat hesaplarındaki stopaj oranı ise yüzde 16'dan yüzde 18'e çıkacak.

* Hazine iç borçlanma kağıtlarını alan bireysel yatırımcıların beyanname kapsamı dışında tutulmasına maliye karşı çıkınca ara formül bulundu. Beyanname verme sınırının arttırılması kararlaştırıldı. Brüt 10 milyar lira olan sınırın 25 milyar liraya yükseltilmesi, enflasyondan arındırıldıktan sonra net faiz geliri 12 milyar lirayı aşan yatırımcıların beyanname vermesi benimsendi.

* Merkez Bankası, mevduat munzam karşılığında bankalardan aldığı kaynak karşılığında faiz ödeyecek.

Ne değişecek?
* Şu anda 100 liralık repo faizi geliri üzerinden yüzde 16 stopaj, bunun yüzde 10'u kadar fon olmak üzere toplam yüzde 17.6 oranında vergi ödeniyor. Reponun brüt faizi yüzde 52 civarında. Neti yüzde 42-43'e geliyor. Yüzde 10 fonla birlikte stopaj yüzde 24.2'ye çıkarıldığında, yatırımcı yüzde 39 net faiz kazanacak. 10 milyarda günlük fark 1 milyon lira ediyor.

* TL mevdutta her vadede faizin brüt yüzde 66 olduğunu varsayarsak, ortaya şöyle bir fark çıkacak.

* 3 aya kadar vergi yüzde 17.2. Yüz liranın 17.2 lirası vergiye gidecek. Yüzde 54 net getiri alan yatırımcı 10 milyarına bir ayda 458 milyon kazanacak.

* 3-6 ay arası vadede yüzde 17.6'lık vergi, stopajdaki 2 puan düşüşle yüzde 15.4'e inecek. Yıllık bazda net getiri yüzde 55.8'e çıkacak. 10 milyarda 'aylık' kazanç 473 milyona yükselecek.

* 6-12 ay arası vergi yüzde 11'e inecek. Aylık Net faiz yüzde 59.3 olacak, aylık bazda kazanç 503 milyona çıkacak.

* Eğer vade bir yılı aşarsa, vergi yüzde 6.6'ya gerileyecek. Net faiz yüzde 61.6'a yükselecek. Aylık bazda kazanç yüzde 61.6'ya, ayık bazda gelir 523 milyona çıkacak. Ancak piyasaya bakıldığında vade uzadıkça oranının da azaldığını görüyoruz. Mevduatın vadesi de bir ayın ilerisine gitmiyor. Dolayısıyla uzun vadeye vergi indirimi tek başına teşvik edici değil.

* Döviz mevduat faizinde yüzde 17.6 olan verginin yüzde 19.8'e çıkması sonucu 10 bin dolar sahibi yatırımcının kaybı ayda sadece iki dolar olacak.

* Munzam karşılıklarına faiz verilmesi mevduatın bankaya maliyetini azaltıcı bir unsur. Bankalar bu farkı müşterilerle paylaşırsa, faiz oranı biraz daha yükselebilir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır