kapat
26.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Felçlileri kök hücre kurtaracak


Embriyodan alınan kök hücreler felçli fareleri tamamen iyileştirdi. Hayvanlar tekrar yürüdü
Kök hücreler konusundaki çalışmalarını yoğunlaştıran Amerikalı bilimadamları insan embriyolarından alınan kök hücreleri felçli farelere enjekte ettiler. Sonuç mükemmeldi. Fareler tekrar yürüdü. Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan çalışmada hareket yeteneğini tamamen kaybeden 80 fare, insan embriyolarından alınan kök hücrelerin nakli sayesinde yürümeye başladılar. Bilim camiasında büyük yankı uyandıran çalışma, felçlilere de umut oldu.

3 AYDA TURP GİBİ OLDULAR
Doktor John Gearhart tarafından yürütülen çalışma öncesi 80 fare, vücutlarına bir cins virüs enjekte edilerek felç edildi. Bir ay içerisinde farelerin motor nöron adı verilen sinir hücrelerinin yüzde 97'si yok oldu. Farelerin tamamı yürüme yeteneğini yitirdi. Daha sonra hayvanların belkemiğine küçük birer tüp yerleştirilerek buraya insanlardan alınan kök hücreleri nakledildi. Bu hücreler kısa sürede sinir hücrelerine dönüştü. Ve ameliyattan tam 3 ay sonra farelerde kas hareketleri başladı. Kısa süre içerisinde ayaklarını oynatmaya, vücutlarını taşımaya başladılar. Şu anda ise hepsi normal bir şekilde yürüyebiliyorlar.

ŞİMDİ SIRA İNSANA GELDİ
Doktor Gearhart insanlar üzerindeki çalışmalara kısa süre içerisinde geçilebileceğini açıkladı. Daha önce fare kök hücreleriyle çok sayıda başarılı çalışma yürütülmüştü. Fakat insan vücudunun hayvanlardan alınan kök hücreleri reddetmesi nedeniyle, insanlar üzerinde çalışmalara başlanamıyordu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır