kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Kaymak, hamur işi, sucuk daha ne olsun


Patlıcan Böreği ve Haşhaşlı Bulgur Pilavı gibi yöresel yemekleri ile ünlü Afyon'un sucuğu kadar, kaymağı ve hamur işleri de tadılmalı. Afyonkarahisar Mutfağı kitabı zengin mönülü bu ilin yemek kültürünü anlatıyor
Geçtiğimiz hafta postadan bir paket çıktı. Bir okuyucu "hediyesi". Açıkça itiraf edeyim. Birisi kitap yollayınca zevkten dört köşe oluyorum. Üstüne üstlük bu çok zarif bir "reaksiyon" hediyesi.

Özetle mektupta şöyle diyor: "Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak Afyonkarahisar Mutfağı üzerine bir araştırma başlattık, bunun sonucuna ulaştık. "Afyonkarahisar Mutfağı" adlı kitabımızı size gönderiyoruz."

Afyon Kocatepe Üniversitesi rektörlüğünden Genel Sekreter Sn. Altı tarafından imzalanmış.

Biz de geçen yazımızda mahalli mutfakların bir ülkenin kültürel hayatındaki en önemli zenginliklerinden biri olduğunu anlattıktan sonra şunu dilemiştik: Daha da geç kalınmadan, bir an önce bu mahalli mutfaklar tespit edilmeli... Lütfen!... Kültür hayatımızın bu rengarenk yönü kayda geçmeli, geçmeli ki hem bu folklorik-etnografik hazine akademik araştırmacılara sunulabilsin, hem de önümüzdeki "yeni nesil" Türk Mutfağını tasarlayacak olan "yaratıcı aşçılarımızın" elinde yola çıkacakları bir iskele bulunsun!

İşte bu gelen kitap, beni çok sevindiren bu okuyucu hediyesi, bir T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayını, Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı tarafından hazırlattırılmış. Kitap bir yazarlar ekibi tarafından kaleme alınmış. (Baytok, Emren, Gürel, Dalkıranoğlu, Güney, Töre). Kitabın sunuş bölümünü kaleme alan Rektör Öz Alp "Afyonkarahisar doğal ve kültürel zenginliğinin yanı sıra, mutfak kültürü ile de öne çıkmaktadır" diyor.

YEMEK MÜZESİ
Gerçekten de Antalya sahil bandının hinterlandındaki en önemli merkezlerden birisi Afyon'dur. Buranın ne denli zengin ve baştan çıkartıcı bir yemek paletine sahip olduğunu eskiden karayolu ile şehrin merkezinden geçenler bilirler. Açıkçası o yıllarda şehrin göbeğindeki esnaf lokantası "eski İkbal" bir tencere yemeği müzesi gibi idi. Ne yazık ki yenisi için aynı şeyleri söylemek güç. İbrahim Küçükkurt önsözünde haşhaşın Afyon için önemine değiniyor. "Halkın en büyük gelir kaynağı, haşhaşın sakızı veya kabuğu olmuştur. Haşhaş tohumundan yemeklik yağ olarak yararlanılmıştır. Hamur işlerinde çok miktarda kullanılan sürtülmüş haşhaş, tohumunun tatlısı bile yapılmıştır" Kitapta haşgeşli (haşhaş) lokul, pide, övme, bükme, ağzı açık katmer gibi haşhaşla yapılan hamur işleri hemen göze çarpıyor. Yine Patlıcan Böreği, Haşgeşli Bulgur Pilavı Afyonkarahisar'a mahsus yemeklerdir. Afyon'un tanınmış yerel ürünleri de var. Gelecek haftalarda nakledeceğiz. Şimdilik sadece meşhur kaymağı söyleyerek bitirelim. Kitap insanda "Afyon Kaymağı"nın bırakabileceği o olağanüstü keyfi uyandırıyor. Hazırlayan ve yayınlayanları kutluyor, teşekkür ediyoruz...

Ali Esad GÖKSEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır