kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İzmir'in Refik kokusu


Refik Durbaş 'her kentin ayrı bir kokusu vardır' diyor, 'anıların da kokusu vardır.
' Son kitabı 'Anılarımın Kardeşi İzmir'de şairin daha önce yayınlanmamış şiirleri ve İzmir anıları var. Şair Refik Durbaş, çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği İzmir üzerine yazdığı yazılarını bir kitapta topladı: "Anılarımın Kardeşi İzmir." Literatür Yayıncılık'tan çıkan kitapta Durbaş, kendi yıllarını, arkadaşlıklarını anlatırken aynı zamanda dönemin İzmir'ine de ışık tutuyor.

Daha önce Mardin için de bir kitap yazan Durbaş, yine de bu kitabı ayrı bir yere koyuyor. Çünkü "Mardin'i dışarıdan bir bakış açısıyla yazdım. Sık sık gitsem de, çocukluğum, gençliğim yoktu Mardin'de. Ama İzmir'de vardı. Daha çok varım bu kitapta."

İSTANBUL KOKTEYL
Şair Durbaş anılarına yöneldiğinde onların kokularını duyduğunu da ekliyor. Üstelik sadece anıların değil kentlerin de kokuları olduğunu söylüyor: "Anıların olduğu gibi şehirlerin de kokusu vardır. Her şehrin bir kokusu var. Mesela, Erzurum -ki orada geçti hayatımın ilk 10 yılı- hâlâ kar kokar benim için. Bursa da öyle, Uludağ'dan ötürü olsa gerek. Belki de bu yüzden baba tarafından birçok akrabam Erzurum'dan Bursa'ya göç etti... Mardin ise Ortaçağ kokar, Kars leylak, Yozgat bozkır, Kırklareli ise roka kokar. Tabii ki, Van otlu peynir, Urfa ciğer, Adana pamuk kokar."

Kokulara olan ilgisi Durbaş'ın yemek ve kent ziyaretlerini de belirlemiş. Mesela geçen yıl Urfa'ya gittiğinde ona bir türlü ciğer yedirememişler. Çünkü "Nasıl olsa bir gün burnumda tüter kalkar gelirim" demiş ve öyle de yapmış.

"Her şehrin bir kokusu var ama..." diyor şair, "İş İstanbul'a gelince her şey değişiyor. Çünkü İstanbul'da tüm kokular yaşanır va yaşar. Güzelliği de bundan değil mi!"

KAR KOKAR ERZURUM
Refik Durbaş, İzmir'in kokularını ve anılarını anlattığı kitabında ayrıca daha önceki kitaplarına girmemiş İzmir şiirlerine de yer vermiş. Şairin böyle bir bilinmezliğini içerdiği için kitap, ayrı bir önem taşıyor. Ama o yine de kokular diyor, "bundan sonra Erzurum'un kokusunu yazmak istiyorum."

Buket AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır