kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Tüylü değil, tuğlu bakanım


Menderes'in idam sehpasındaki 'Kırgınlık duymuyorum' sözünden feyz alıp politikaya bulaşan ama politikadan hazzetmeyen Yalova, "Osmanlı'nın geri kalışı için şair şöyle der: Eskiden üç tuğlu vezirler vardı, artık üç tüylü vezirler kaldı.
Üç tuğlu mu tüylü mü olacağına karar vereceksin, o kadar" diyor

Tütün Yasası'ndaki anlaşmazlıklar yüzünden yerinden olan bakan Yüksel Yalova, haftaya çıkacak "Perde Arası" adlı kitabının heyecanında. Kitapta Yalova'nın bakanlık dönemindeki çalışmaları yer alıyor. Bu ne hız diye merak ettik. Baktık ki Yalova'nın durmaya hiç niyeti yok. Bir kere kırgın değil. Kendini Sadrazam Kara Mustafa Paşa'ya benzetiyor. Bakanlığın yanı sıra tiyatro oyunculuğu, mankenlik ve seslendirmenlik de yapan ANAP Aydın milletvekili Yalova, siyasetten haz duymayan biri olarak siyaseti anlattı.

* Bakanlıktan istifa ettiniz. Tekrar tiyatroya dönme şansınız var, ama nasıl bir rolde?

Oyuncu değil, yönetmen olmak isterim. 20 yıl önce her sabah 1.5 saat kültür-fizik hareketleri, ses çalışmaları yapan biriydim. Tekrar oynarım demek ayıp olur. Yıldız Kenter'in öğrencisiydim. Martı, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Deli İbrahim gibi oyunlarda yer aldım. Deli İbrahim'de Sadrazam Kara Mustafa Paşa'yı oynadım. İmparatorlukta büyük kargaşalar varken Paşa, padişahın "hamamların suyu akmıyor" demesi üzerine mührü teslim eder. Bu kelleyi teslim etmektir. Çok beğenerek oynadım.

* Siz de Paşa gibi bakanlık koltuğunu bırakmak durumunda kaldınız. Siyasete yönelik bir kırgınlık var mı?

Asla. Siyasette kırgınlık olmaz.

* Neden olmasın?

Bir görev size verilmiş, bu beş yıllıktır ama dört yılda da bitebilir. Siyaset müktesep hakkınız değildir.

BOYUN EĞEN SAYIN BAKAN
* Bakan olmakla vekil olmak arasındaki en önemli fark nedir?

Mevcut sistemde vekillik daha fazla özgürlüktür diyebilirim.

* Bakanların eli kolu bağlı mı?

Bakanlıkta devletin resmi politikalarıyla çatışma içinde olabilirsin. Kurumsal reflekslerle çatışabilirsin. Eğer bakanlığı, sana verilen vekaletin icra mevkii değil de devletin herhangi bir memuru gibi uzadığı kadar uzatmak istersen, çatışma olmaz.

* Siz Tütün Yasası'nı savunarak çatıştınız...

Yanlış olduğunu düşündüm. Bu mevcut devlet yapısı içinde statükoya boyun eğen birisi olursan, "sayın bakan" diye çok da hürmet görürsün; belli kavramların savunucusu, belli değerlerin temsilcisi olmazsan siyasi ömrün kırmızı plaka ile sınırlıdır. Hayatta İstanbul'daki çöplüklerden daha büyük çöplükler vardır. Bu da öyle bir şeydir. Ben öyle olmadım.

* Şovalyelik yapmış gibisiniz...

Osmanlı'nın geri kalışı için şair şöyle der: Eskiden üç tuğlu vezirler vardı, artık üç tüylü vezirler kaldı. Üç tuğlu mu tüylü mü olacağına karar vereceksin, o kadar. Ben hep üç tuğlu vezir olmayı arzuladım. Deli İbrahim'in cinci hocası gibi vezir olmaktansa, Sadrazam Kara Mustafa Paşa gibi mührü her an teslim edebilecek biri oldum. Bence bu daha onurlu.

ÖKSÜZ'ÜN YAPTIĞI ADABA SIĞMAZ
* Seçmenleriniz için yasaya karşı çıktığınız yazıldı. Aydın'daki tütüncü seçmenlerinizi mi düşündünüz?

Devlet bakanlığı yapan bir insanın tek başına kendi ilini düşünme hakkı olabilir mi? Adana'da pamuk dersen anlarım, ama Aydın'da tütün üretimi topu topu 4 bin tondur. Bana Aydın'dan bir Allah'ın kulu Tütün Yasası için gelmedi. Bu konuda bir kitap hazırlıyorum, belgeleri topluyorum, yazacağım.

* Özelleştirmeden sorumlu bakanlığınız döneminde Enis Öksüz ile birçok konuda ayrı düştünüz. Öksüz, sizin sorumlu olduğunuz THY yönetimi ile ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'na başvurdu.

Biz Sivil Havacılık Kanunu'nun 25'inci maddesi değişsin dedik. Zam onayı Ulaştırma Bakanı'na bağlı idi. Uçağa binen insanın bilet parasının bir bölümünü uçağa binmeyen insana ödetiyoruz. Bu değişsin istedik. Bir görüş farklılığı vardı. Ulaştırma Bakanı o arada Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gitti. Bu siyasi adaba sığmaz.

* Eğer bir şüphe varsa başvuramaz mı?

O zaman ben de TELEKOM'la ilgili harekete geçin derim. Herkes birbirini gammazlamaya başlar.

Tantan'dan fazla operasyon yaptım

* Koalisyonda uyum var demek mümkün mü?

Uyum olması gerekir. Basına yansımadı ama teftiş kuruluna başvurdum. Bilgiler geliyor, inceleyin dedim. Yalnızca operasyonlara Tantan gibi isim koymadım. Çok net söylüyorum: Tantan'dan fazla operasyon yaptım.

* Sonuçları nedir bu operasyonların?

Kişilerin mahkemede suçluluklarına karar verilene kadar herkes masum olarak kabul edilmek durumunda. Basına verilmemesi gerekir.

* İçişleri Bakanı olmayı bekliyor muydunuz?

Siyasette ben şu bakanlıktan sorumlu olayım diyemezsin. Ben üniversite sınavına giren öğrenci değilim. Ne hayal kurdum, ne heveslendim. Bu anlayışlar zaten değişmeli.

YILMAZ'SIZ ANAP FAZİLET OLUR
* ANAP siyasetteki bu değişim taleplerini karşılayacak mı?

Genel kongre yaklaştı. Parti yönetiminde önemli değişiklikler olacağı düşüncesindeyim. Eyüp Aşık ve Lütfullah Kayalar'ın Mesut Yılmaz karşısında şansı yok.

* Lider yine değişmeyecek yani...

Mesut Yılmaz ANAP için önemlidir. Onun gayretleriyle parti bu noktaya geldi. Mesut Bey giderse ANAP Fazilet gibi parça parça olur. Kongreden sonra ANAP'ın bakanlarında da değişiklikler olabilir.

* Derviş'in ekonomik programı başarılı olacak mı sizce?

Dünyanın neresinde Derviş programı görülmüş? Sayın Derviş'e saygım büyük, tecrübeli biri. Ancak bir bakanın programı olamaz. Bu program hükümetin olmalıdır. IMF de karşısında bir bakan değil, hükümet görmek ister. Çünkü Bakan her an istifa edebilir. Şu yanlıştır: Hükümet yasalar çıkacak diyemez.

Menderes etkisi
* Oyunculuk içinizde kaldı mı?

Çok kaldı. Ben konservatuarı beş yılda değil dört yılda bitirdim, başarılı olduğumu düşündüm hep. Ama politika ağır bastı. Bu yüzden de Hukuk Fakültesine girdim.

Politikacı olmaya nasıl karar verdiniz?

Adnan Menderes'ten çok etkilenmiştim. Hemşehrileri olduğumuzdan o dönemi bizler çok farklı yaşadık. Menderes'in asılması bizde hüzün yarattı ama aynı zamanda da siyasete karşı ilgiyi artırdı. Cellat tekmeyi vurmadan sandalyeye, Menderes son söz olarak "Kırgınlık duymuyorum" demiştir. Bu beni her zaman çok etkilemiştir.

* Hırslı bir kişilik mi sizinki? Hem hukuk fakültesi hem konservatuar...

Politikayı düşündüğüm için hukuk okudum ve asistan oldum. Bir ara seslendirme de yaptım. Bana "hukuku bırak seslendirme yap" dediler. Kabul etmedim. İyi dil bilmem gerektiğini düşündüğümden Nice Üniversitesi'ne gittim. Orada hem okudum, hem tiyatroda oynadım. Çehov'un oyunlarını ezbere bildiğimden hiç zorlanmadım. İnsan sevdiği işi iyi yapar.

Afrikalı sporcuları o getirdi
Yüksel Yalova politikaya Özal'ın çağrısı ile katıldı. Üniversitedeki görevinden istifa eden Yalova, aday listeleri açıldığında adını görememiş. Turgut Özal onu iki ay sonra arayıp, "sana ayıp ettik" demiş. Yalova eşi ve kızı ile baba toprağı Aydın'a yerleşmeye karar vermiş. Hedefi parlamentoya girmekmiş. O dönemde Aydınspor'un yönetimine de girmiş. Yalova, Türkiye'ye ilk Afrikalı futbolcuları getiren isim. Söylediğine göre Türkiye'de ilk 3-5-2 sistemiyle oynayan takım da Aydınspor'muş!

Elif ERGU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır