kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Işık düşman olursa


Işık alerjisinden kaynaklanan dayanılmaz ağrılar Hannelore Kohl'u intihara sürükledi.
Bu resmi açıklama. Ancak tıp uzmanları esas sorunun psikolojik olduğunu, çünkü böyle bir hastalığın literatürde olmadığını söylüyor. Almanya'nın en önemli politikacılarından, eski başbakan Helmut Kohl'un eşi Hannelore Kohl'un intiharının ardından bir takım açıklamalar yapıldı ancak hastalığının ne olduğunu tam olarak anlayan çıkmadı... Bayan Kohl'de, resmi açıklamaya göre geçtiğimiz yıllarda gördüğü penisilin tedavisinden sonra ışık alerjisi oluşmuştu. Güneş ışığına maruz kaldığı anda dayanılmaz ağrılar çekiyordu; bu yüzden ancak geceleri sokağa çıkabiliyordu. Yıllar süren ama sonuç vermeyen tedavilerden sonra ise ölümü tercih etti...

Alman Stern dergisi ışık alerjisi konusunda bir araştırma yaptı ve bu konuda çok ilginç sonuçlara ulaştı. Berlin'deki Benjamin Franklin Üniversite Hastanesinin Dermatoloji Şefi Prof. Constantin Orfanos, şimdiye kadar en şiddetli güneş alerjilerinde bile "dayanılmaz ağrı" oluştuğunu görmemiş, duymamış. "Alerji dediğimiz deride meydana gelen kaşınma, yanma ya da su toplamasıdır. Bazen bu kronik bir deri hastalığına neden olabilir ancak buna çok ender rastlanır. En ağır vaka bile gündüz sokağa çıkabilir" diyor. Güneşten gerçekten çekinmesi gereken hastalar albinolar ve deri büzülmesine neden olan Zeroderma pigmentosum hastalığı olan çocuklar. Çoğunlukla da erken yaşta ölüyorlar.

Hannelore Kohl'un ışık alerjisinin nedeni olarak penisilinin gösterilmesi ise uzmanları iyice şaşırtıyor... "Antibiotikum Tetrasilin dışında güneşe tepki veren bir penisilin türü yok. Tetrasilinde ise, alımı kesildiği anda reaksiyon sona eriyor ve hasta tekrar güneşe çıkabiliyor" diyor Viyana Üniversitesinin Dermatoloji Kliniğinde Işık Biyolojisi uzmanı Herbert Hönigsmann.

Işık alerjisinden çok, uzmanlar yıllar içinde gelişmiş olan bir anksiyeteden şüpheleniyorlar. Güneşi kendisine karşı bir düşman olarak görme ve ışıktan kaçma endişesi...

AĞIR DEPRESYON
Hamburg Psikiyatri ve Psikoterapi şef doktoru Michael Stark bazı depresif hastaların son ana kadar profesyonel oyuncular gibi olduklarını ve etraflarının beklentilerini gayet iyi karşıladıklarını söylüyor. Ancak bir uzman durumun böyle olmadığını farkedebiliyor. Stark, Hannelore Kohl'ün bir depresyon geçirdiği ihtimalinin neden ihmal edildiğini soruyor: "Geçmişteki olayların yara bırakmaması imkansız. Daha sonra gelen krizler eski yaraların tekrar kanamasına neden olur. Krizler, aldatılmalar, ağrılar ve yalnızlık, son dönemde yaşadıkları. Ancak güçlü olmak zorunda olduğu için rahatsızlığını yansıtmaz bu tip hastalar. Bu nedenle yardım çağrısında bulunmazlar. Ama sinyal verdiği halde Hannolore Kohl yalnız bırakılmışsa büyük bir günah işlenmiş demektir."


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır