kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Şanssız süperstarlar


Geleceğin süperstarları eskilerine göre çok şanssız olacak.
Oyunculara para yedirmekten güçsüz düşen stüdyolar kemer sıkma politikası uyguluyor. Ahh Hollywood... Tüm oyuncuların hayali! Bir kere kapağı attınız mı yedi kuşağınızın bile hayatını kurtardınız demektir. Öyle bir para dönüyor yani... Daha doğrusu dönüyordu. Bugünlerde Hollywood'un üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Oyuncuların astronomik paralara çalışması, buna karşılık sinema seyircisi sayısında yüzde 3'lük bir düşüş olması stüdyoları da zor duruma düşürdü. Eh, tabii kabak oyuncuların başına patladı. Kabaktan ilk payını alanlar ise Kevin Costner ve Michael Douglas.

The Sunday Times'ın haberine göre stüdyo sahipleri parayı öncelikle eski tüfeklerden kesiyor ki, onların yerini almaya hazırlanan genç nesil şöhretler ayaklarını denk alsınlar ve para konusunu çok abartmasınlar. Bu ayaklarını denk alacak olanlar kimler mi? Örneğin Ben Affleck, Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow ve Jude Law. Stüdyo sahipleri eğer şimdiden önüne geçilmezsa bu dördünün ilerki yıllarda çok yüksek paralar kazanacağını söylüyor.

ÇAYLAR CEPTEN
Durumun vehametini anlatmak için küçük bir örnek verelim. Türkiye'de halen bazı sinemalarda gösterimde olan Pearl Harbour adlı film (başrolde Ben Affleck var) 150 milyon dolarlık bir bilet satışı yapabiliyor, fakat filmi çeken stüdyo buna rağmen para kazanamıyor. Bütün suç o oyuncularda!

Tabii bu arada yiğidin hakkını da yememek lazım. Örneğin Tom Cruise ve Tom Hanks gibi 'film başına 20 milyon dolar' kulübüne üye olan oyuncular bu olağanüstü miktarları, dünyanın seyircisini sinema salonlarına taşıyarak kazanıyor.

Ancak ne kadar iyi olurlarsa olsunlar geleceğin süperstarları eskilerinin sahip olduğu lükslere sahip olmayacak. Stüdyolar artık eskiden olduğu gibi filmin çekimi esnasında oyuncularının tüm ofis ve ıvır zıvır masraflarını karşılamayacak.

Ya da geleceğin Harrison Ford'u olacağı düşünülen Ben Affleck, hiçbir zaman Ford'un kazandığı parayı kazanamayacak. Hollywood Ford'u seviyor fakat ardı arkası gelmeyen isteklerinden de nefret ediyor.

Peki ya yeni yıldızların durumu? Jude Law'un menajerleri, onun bir dahaki ticari filminde Anthony Hopkins, Sean Connery ve Michael Caine gibi büyük isimlerin aldığı parayı alması gerektiğini savunuyor. Law'un "Talented Mr. Ripley"deki (Yetenekli Bay Ripley) üstün performansıyla her şeyi istemeye hakkı olduğunu söylüyorlar.

JUDE NE KADAR YETENEKLİ?
Eskiden bu işten en kazançlı çıkanlar ise devamı çekilen filmlerde rol alanlardı. Fakat gelecekte bu durum da değişecek. Örneğin "Bridget Jones" adlı filmde rol alan 32 yaşındaki Renee Zellweger'in bu filmin devamı niteliğinde olacak bir sonraki filmde ya da "Lara Croft"ta gözüken Angelina Jolie'nin Lara Croft II'de rol alıp alamayacağı artık isteyecekleri ücrete göre değişecek. Yani "Benden başkasıyla aynı başarıyı yakalayamazlar" deme lüksüne sahip olamayacaklar.

Kısacası Hollywood, oyuncuları kıskıvrak yakalayıverdi. Yıllar boyunca dünyanın parasını yediren stüdyolar aklını başına almaya ve oyunculara dur demeye başladı. Bir bakarsınız Hollywood oyuncuları da greve falan gider de bir müddet film seyredemeyiz.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır