kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Batılı gençler doğuda


Mardin, Urfa, Diyarbakır...
Birkaç yıl önce adım atamadığımız yerlerde şimdi gençler tatil yapıyor. Geçen yaz devletin başlattığı Ulusal Gençlik Kampları sayesinde 15 milyona memleketi tanıyorlar. İbrahim Tatlıses'in memleketi Urfa'dayız. Hava çok sıcak. Gece olmasına rağmen uyuyamıyoruz. Biz bir tarafta mızmızlanırken, bir tarafta Türkiye'nin her yerinden gelen gençler gündüzden kurdukları çadırlarda gitar çalıp, şarkı söylüyor, Urfa geleneklerini öğreniyor ve ertesi günkü gezi için kitaplar okuyorlar.

Başbakanlığa bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün başlattığı Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi kapsamında geçtiğimiz yaz Ulusal Gençlik Kampları kuruldu. 44 ilde kurulan kamplarda geçen sene 30 bin genç tatil yaptı. Kamplara katılmanın tek koşulu 24 yaşın altında olmak. İster öğrenci ister çalışan olun fark etmiyor. Ancak tabii kamplara gelenlerin ezici çoğunluğu üniversite öğrencisi. Kamplar 10 gün sürüyor. Bir dönem için verilen ücret 15 milyon. Ve buna üç öğün yemek, çevre gezileri ve kamp aktiviteleri dahil. Geriye yol parasını denkleştirmek kalıyor.

MARDİN TATİL KÖYÜ
Doğu ve Güneydoğu illeri geçen seneye göre büyük bir ilgi patlaması yaşamış. Büyükşehir öğrencileri, batıyı her zaman gezip görebiliriz düşüncesiyle Urfa, Mardin veya Diyarbakır kamplarını seçiyor. En şanslı olanlar Mardin kampını seçmiş olanlar, çünkü orası esasında bir kamp değil, gayet lüks bir tatil köyü... Nusaybin'deki Nezirhan Turistik Konaklama Tesislerine gelen gençler ilk geldiklerinde şok geçirmişler çünkü böyle bir yer katiyen beklemiyorlarmış. 15 milyona tek gece bile kalınamayacak bir yerde 10 gün, tam pansiyon...

Güneş Turgut ve Özden Aras Ankara'dan gelmişler. Murathan Mungan'ın kitaplarında okudukları Mardin'i şiddetle merak ederlermiş yıllardır. "Kitabı okuyunca şehri yaşamış gibi olmuştuk. Ama yine de gelip görmek istedik" diyorlar. Aynı şekilde Ankara'dan gelen, aslen Mengenli olan Figen Karbancıoğlu da Mungan sayesinde Mardin'le tanışmış. "Abbaraları (dar, tünel sokaklar) görmek istiyordum. Gördüm. Çok güzeller. Fakat çok da pisler." Gelenlerin hiç birisi hayal kırıklığına uğramamış. Şehri çok beğenmişler. Kampı (oteli demek lazım) beğenmişler. Rehber öğretmenlerden çok memnun kalmışlar...

Buraya gelmeden önceki en büyük sorun aileyi ikna etmek olmuş. Türkiye'yi iyi bilen memur çocukları çok zorlanmamış da Ankara'nın doğusuna hiç gitmemiş aileler çok karşı çıkmış. "Annem son dakikaya kadar otobüsten inmemi bekledi. Buraların güvenli olduğuna inanmıyor" diyor Figen Karbancıoğlu. Aslı Kale ise hiç söylememiş. Kampa gidiyorum demiş o kadar. Döndüğünde söyleyecekmiş...

Urfalı değiliz ezelden
Urfa kampında rehber öğretmen olan Fuat Yücetepe gelen öğrencilerin büyük çoğunluğunun Urfa'yı hiç tanımadığını söylüyor. "Ne kültürünü ne coğrafyasını biliyor. Fakat çok merak ediyor. Batıdan da sıkılmışlar, yıllardır iyi kötü sözü edilen Güneydoğu'yu tanımak istiyorlar. Çoğunun önyargısı yok. Fakat dedikleri şu: Doğu, Batı'da yanlış tanıtılıyor. Basının da tabii büyük payı var. Şalvarlı ve poşulu insan dışında fotoğraf konmuyor gazetelere. Gelenler modern tarafını görünce Urfa'nın, çok şaşırıyor" diyor.

Urfa kampı, Mardin kampına göre daha kamp gerçekten. Burada da yüzme havuzu var fakat geceleme erkekler için çadırda, kızlar içinse sosyal tesislerde.

ŞORT SORUNU YOK
Ankara Gazi Üniversitesi'nde okuyan Sinan Demir önyargılarını kırmak için gelmiş Urfa'ya. "Arkadaşlarım 'herkesin kaçmaya çalıştığı yerde ne işin var' dedi. Kendi gözlerimle görmek istedim. Urfa halkı da batıya karşı önyargılarını kırmaya çalışıyor. Bizlere dostça yaklaşıyorlar. Şortla dolaşıyoruz kimse bir şey demiyor" diyor.

Mardin kampında kalan Yetkin Saatli ise fotoğraf çekmek için gelmiş taa İzmir'den. "Buraya sadece büyük şehirlerden gençler gelmiş. O nedenle kaynaşmak çok kolay oldu. Hepsini yıllardır tanıyor gibiyim" diyor.

Seneye siz de katılmak istiyorsanız kamplara www.genckamp.org adresinden ya da ilinizdeki Gençlik ve Spor Müdürlüğünüzden bilgi alabilir ve koşullarını öğrenebilirsiniz. Unutmayın başvurular her yıl 15 Haziran'a kadar yapılıyor.

Mutlu TÖNBEKİCİ


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır