kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Uzlaşma için 'Öteki'ne de özgürlük


Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın "fikir oluşumu" olarak nitelendirilen 4. Abant Platformu toplantısı, "Çoğulculuk ve Toplumsal Uzlaşma" doğrultusunda yeni Anayasa çağrısıyla sona erdi.
Abant Platformu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Aydın ve Prof.Dr. Mete Tunçay, dün oybirliğiyle benimsenen 11 maddelik bildirgeyi basına açıkladılar. Abant sonuç bildirgesi özetle şöyle:

*Çoğulculuk, ancak hukukun üstünlüğünü esas alan, insan haklarına dayalı, demokratik ve laik bir rejimde gerçekleşebilir. İnanç, düşünce ve ifade, öğrenim ve örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere sivil ve siyasal özgürlükler çoğulculuğun ön şartıdır.

*Çoğulculuğu gözeten bir uzlaşma, toplumsal sözleşmeye dayanan yeni bir anayasada ifadesini bulmalıdır. Farklılıkların tanınmasına dayalı çoğulculuğun temel hedefi, toplumsal uzlaşmaya varmaktır. Bu uzlaşmadan kastedilen, farklı olanların dönüştürülmesi değil, söz konusu farklılıklarla birlikte yaşamanın gerçekleştirilmesidir.

*Toplumsal uzlaşma, aynı zamanda ahlaki bir meseledir. "Öteki"ni kendimiz kadar "saygı değer" kabul etmeden gerekli uzlaşmaya varılamaz. Siyasal çoğulculuk, "çoğunluğun yönetimi" kuralı ile çelişmemektedir.

*Fikriyatı ve faaliyetleri herhangi bir şekilde şiddet içermeyen partilerin siyasetten men edilmeleri önlenmelidir.

*Arzumuz, her türlü adlandırma ve politik duruşun kendini ifade edebileceği bir Türkiye'dir. Çoğulculuk ve toplumsal uzlaşma, kadın-erkek eşitsizliği başta olmak üzere bireylerin, cinsiyet, ırk, dil ve din gibi hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın bütün temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasını zorunlu kılar.

Nejdet ÇOKAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır