kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ayşegül'ü mumyaladılar


Ayşegül Tecimer, Türk ve Fas polisinin ortak düzenlediği 'Mumya Operasyonu' ile Marakeş'te sevgilisinin evinde yakalandı. Tecimer, bugün Türkiye'ye iade istemiyle hakim karşısına çıkarılacak
Tarihi eser kaçakçılığı nedeniyle hakkında kesinleşen hapis cezası bulunan ve yurtdışına kaçan Ayşegül Tecimer (Nadir) Türk ve Fas polisinin ortak operasyonu ile Marakeş kentinde yakalandı. Bir süredir "Mumya Operasyonu" adı ile Tecimer'e yönelik çalışma yapan Türk polisi, 'sosyete güzeli'ni Marakeş'deki mimar sevgilisi Hüseyin Mete Deniz'in evinde ele geçirdi.

1997 yılında patlak veren tarihi eser skandallarıyla gündeme gelen Tecimer, Üsküdar Asliye Ceza Mahkemesinde 4.5 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Ancak Tecimer bu dava sonuçlanmadan hemen önce İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına çıkış yaptı.

SIK SIK ADRES DEĞİŞTİRDİ
Tecimer'in kaçışının ilk durağı İngiltere oldu. Burada akrabalarında kalan Tecimer daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentine geçti ve uzun süre burada yaşadı. Sürekli yapılan takiplerden sık sık adres değiştirerek kurtulan Tecimer, zaman zaman Avrupa'ya da geçiş yapıyordu. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel ekip, bir süre önce "Mumya" kod adını verdikleri operasyona başladı.

İLK OPERASYON ŞUBAT'TA
Tecimer'in zaman zaman İngiltere'de bulunan kardeşine geldiğini öğrenen ekip, bu yılın Şubat ayında ilk operasyonu yaptı. Ancak İngiltere'deki adreste Tecimer bulunamadı. Aynı tarihlerde Tecimer'in Fas'ın başkenti Kazablanka'da ev alıp dekore ettirdiğini öğrenen polis, operasyonları bu yöne kaydırdı. Polisin, suçluları yakalamakta sık sık kullandığı yöntem Ayşegül Tecimer'e de uygulandı. Tecimer'in bir sevgilisi olduğunu öğrenen ve bu kişiyi araştıran özel ekip sonunda Fas'ta müteahhitlik yapan 29 yaşındaki Hüseyin Mete Deniz'e ulaştı.

SEVGİLİSİ TAKİP EDİLDİ
Tecimer, sevgilisi Deniz'in yanına sık sık Marakeş kentine gidiyordu. Bu bilginin ardından Fas Polis Teşkilatı ile irtibat kuran Emniyet Genel Müdürlüğü, Deniz'in evini ve telefonlarını takibe aldı. Yapılan çalışmada Tecimer'in birkaç gün içinde geleceğini anlayan biri emniyet amiri 3 kişilik ekip geçtiğimiz hafta başında Fas'ın Marakeş kentine gitti. Deniz'in, Medina bölgesindeki evi civarında pusuda bekleyen Türk ve Fas polisi sabah saatlerinde operasyonu gerçekleştirdi ve Ayşegül Tecimer'i kıskıvrak yakaladı. Hakkında "Hırsızlık malını bilerek almak, saklamak, aracılık etmek" ve "tarihi eser kaçakçılığı" gibi suçlardan Kırmızı Bülten bulunan Tecimer, cezaevine kondu.

İLK SORGUDA KONUŞMADI
Tecimer'den kimlik çıkmadığını belirten yetkililer, ayrıca Fas sınır kapılarında da giriş kaydı bulunmadığına dikkat çektiler. Tecimer'in sahte kimlikle Fas'a girmiş olabileceğini belirten yetkililer, kendisinin hiçbir soruya yanıt vermediğini bildirdi. Tecimer'in kimlik doğrulaması İnterpol aracılığıyla gönderilen parmak izi karşılaştırılmasıyla yapıldı. Tecimer, Türkiye'ye iadesi için bugün Fas'ta mahkemeye çıkarılacak. Yetkililer, iki ülke arasında imzalanan Suçluların İadesi Anlaşması uyarınca, Tecimer'in Türkiye'ye iadesinde problem yaşanmayacağını açıkladı.

2 DAVADAN AF YASASIYLA KURTULDU
'Tarihi eser satmaktan' 4.5 yıl hapis cezası aldığı gün yurtdışına kaçan Ayşegül Tecimer 1997'den beri aranıyor. Çıkan af yasasıyla hakkında açılan 4 davanın ikisinden kurtulan Tecimer, Türkiye'ye iade edilirse ancak iki davadan yargılanacak.

Ayşegül Tecimer, 1997'de Amasya'daki bir kütüphaneden çalınan el yazması 800 yıllık Kur'an'ı Londra'da satmaktan 4.5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tecimer hakkında iki dava daha var. Üsküdar'daki Sadullah Paşa Yalısı'nda ve Anadoluhisarı'ndaki köşkünde bulunan envanter dışı 336 parça tarihi eseri polise satmaya kalkışmaktan yargılanıyordu. Bu arada Uşak'tan çalınan tarihi bir sütun başlığını bulundurmaktan da dava açılmıştı. Ancak bu eserler yurtdışına kaçırılmadığı için her iki dava son affın kapsamına girdi. Londra'ya kaçırılan Kur'an davasında ise mahkemeye ifade vermediği için 'gıyabında' karar verildi.

ANTİKA İLGİSİ ÇOCUKLUKTAN!
Ayşegül Tecimer'in öyküsü İstanbul'da 55 yıl önce Karadenizli bir ailenin kızı olarak başladı. Asil Nadir'le evlenmeden önce ailesiyle Divan Oteli'nin karşısında bir apartman dairesinde yaşıyordu. Evleri anneanneden kalma antikalarla doluydu. Ayşegül'ün eskiye olan tutkusu o günlerde başladı. Dame de Sion'da okurken Kapalıçarşı'ya gider antikacıları dolaşırdı. Yıllar sonra müthiş bir servet edinen Tecimer'in yalısında nereden bulduğunu açıklayamadığı yüzlerce paha biçilmez tarihi eser bulunacaktı.

Gençlik aşkıyla fırtınalı evlilik
16 yaşında Asil Nadir'le evlenen Ayşegül Tecimer, birçok kez ayrılıp nikah tazeledi. Tecimer boşandığında bir servet sahibiydi

Ayşegül Tecimer, Asil Nadir'le 16 yaşındayken lise yıllarında tanıştı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi olan Asil Nadir 21 yaşındaydı. Kıbrıslı pek varlık olmayan bir ailenin tek oğlu olan Asil Nadir, üniversiteyi okumak için İstanbul'a gelmişti. Bir yaz günü başlayan romantik ilişki 15 Eylül 1962'de niklahla sonuçlandı. O yılları, "Ben 16, Asil 21 yaşındaydı. Birbirimize aşık olduk. Ben onun ilk aşkıydım" diye anlatan Tecimer, evliliğe sıcak bakmayan ailesini 16 yaşında rest çekerek ikna ettiğini söylüyordu.

GENÇ AŞIKLAR
İki kez ayrılıp nikah tazeleyen çift sonunda 20 yıl süren evliliklerini bitirdi. Bu evliliklerinden iki çocukları oldu. Asil Nadir'in Türkiye'de ve İngiltere'de kurduğu müthiş imparatorluğu, İngiltere'deki vergi kaçakçılığı (Polly Peck) skandalıyla çökerken, Ayşegül Nadir adını sık sık kendinden yaşça ufak sevgilileriyle duyuruyordu.

SOSYETENİN GÖZDESİYDİ
Sosyetede verdiği çılgın partilerle tanınan Ayşegül Tecimer, bir zamanlar sadece Türk sosyetesinin gözdesi değil, dünya jet-set'inin de verdiği davetlerde vazgeçilmez konuklar arasında yer alıyordu. Asil Nadir ile boşanmasının ardından yaşadığı çılgın hayatta adını tarihi eser kaçakçılığı ile duyuran Tecimer, şık davetler yerine mahkemelerin kapısını aşındırmaya başlamıştı.

Ünsal ERGEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır