kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Siyasi aktör Derviş


Devlet Bakanı Kemal Derviş, yüksek sesle olmasa da siyasete gireceğinin sinyallerini veriyor. Hatta Egeli bir grup olası bir seçim kampanyasını finanse etmek için fon oluşturmaya başladı bile...
Artık herkes, Türkiye'nin bıçak sırtı bir dengede bulunduğunu biliyor. Zar zor uygulanan programda başarısızlık riski, eski Türkiye'yi işaret ediyor. Burada bizi; iç borçlarda monetizasyon, dış borçlarda moratoryum, kontrollü kambiyo rejimi, servet vergisi ve hiperenflasyon bekliyor.

Oysa, bedeli ağır da olsa, birkaç yıl sonrasına vadelendirilen yeni Türkiye'de, tek haneli enflasyon, yüzde 8 oranında devamlı büyüme, refah artışı, toplumsal hoşgörü ve modern dünyaya entegrasyon umudu var.

Reel sektörü konuşmak istiyor
İşte bu noktada, Devlet Bakanı Kemal Derviş, yüksek sesle söylemekten kaçınsa da bir siyasi aktör olarak karşımıza çıkıyor. Yakın çevresine girmeye çalışan, tenis öğrenip bir hafta sonu kendisi ile tanışmayı arzulayanların sayısı hiç de az değil. Hatta bir grup Egeli sanayici Derviş için olası seçim kampanyasını finanse etmek amacıyla fon oluşturmaya başladı bile. Derviş, bu sıra hayli yorgun. Zaman zaman konuştuğu az sayıda işadamına, "Sorunlar, şu ya da bu şekilde çözülecek" dediği biliniyor. IMF-Dünya Bankası kıskacında geçen 10 günün ardından en büyük özlemini; reel sektör, büyüme ve istihdam konuları olarak sıralıyor.

"Oturup reel sektörü konuşmak istiyorum. Üretim, istihdam, ihracat. Bu konuları konuşmayı özledim" diyor. IMF'den gelen faiz uyarısı, Derviş'in de kafasını meşgul ediyor. "Faizler yüksek seyrediyor. Enflasyon hedefi ile uyumlu değil. Ancak bu durum güven ortamı ile ilgili. Eğer programı kararlılıkla uygularsak faizler de düşecek kur da belirgin bir yapıya kavuşacak" değerlendirmesini yapıyor.

Mini krizin çözülmesinin ardından, "Ne yapayım? Moralli olmaya çalışıyorum" sözleri ile hislerini özetliyor.

MHP kanadındaki gelişmeler
MHP kanadına gelince, bakan arkadaşları ile durum değerlendirmesi yapan Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin bir süre daha Derviş'le biraraya gelmemeye özen göstereceği anlaşılıyor. Ağustos sonunda DSP'den 3, ANAP ve MHP'den 2'şer bakanın azaltılacağı kabine operasyonu beklentisi hakim. Acaba, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün durumu ne olacak?

Bahçeli, Öksüz'ü ayak üstü konuşmaması konusunda sık sık uyarıyor. "Programla ilgili tüm sorumluluğu üstlenmemize rağmen MHP'nin imajında sorun yaratılıyor. Bunu gidermemiz lazım" dediği sırada Öksüz, Başbakanlık merdivenlerinde basına demeç vermeye başlıyor. Bahçeli, "Yine çıktı, bacak kadar çocuklara konuşuyor" demekten kendini alamıyor. ANAP, 4 Ağustos'taki genel başkanlık seçimini bekliyor. Siyaset, hareketli yaza, ekonomi ise sonbahar sendromuna hazırlanıyor...

Cüretkâr İstek
IMF Başkanı Horst Köhler'den Başbakan Bülent Ecevit'e gönderilen mektupta, ilginç bir yakınma gözlerden kaçmadı. IMF, mali sektördeki önlemlerin gerekliliğini vurgulayarak, sermaye artışı taahhüdü alınan bankalarla ilgili daha detaylı bilgi istediğini belirtiyordu. Buna yanıt BDDK Başkanı Engin Akçakoca'dan geldi: "IMF ve Dünya Bankası'na bilgi veriliyor. İstekleri öyle ileriye varıyor ki belgelerin Türkçe orijinalini istiyorlar. Bunlar karşılanamaz."

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
* Hazine Müsteşarı Faik Öztrak'ın göreve geldikten 3 ay sonra ilk kez medyanın karşısına çıktığını, dalgalı kuru açıklarken, "Merkez Bankası'nın artık iki eli de serbest" dediğini, ancak elleri yaralı Merkez Bankası'nın yumruk vuracak hali bulunmadığını,

* SPK'nın, Eylül'de dövizde vadeli işlemler piyasasını hayata geçirmeyi hedeflediğini,

* Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in bu yıl da Boğaziçi Yüzme Maratonu'na katıldığını, biliyormusunuz


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır