kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Arjantin krizi bulaşacı değil!


Merill Lynch, Arjantin krizinin dünyaya yayılma ihtimalinin bulunmadığını açıkladı.
Uzmanlar gelişen piyasalara bakılırken, genelleme yapmanın hatalı olacağına dikkat çekti. Dünyaca ünlü finans kuruluşu Merill Lynch, Güney Amerika'yı etkisi altına alan Arjantin krizinin dünyaya yayılma tehlikesinin bulunmadığını belirtti. Uzmanlar, Arjantin'de yaşanan ekonomik krizin özellikle son aylarda çok abartıldığına dikkat çekerek, krizin potansiyel zararının daha önceki Asya ve Rusya krizlerine kıyasla çok daha az olduğunu ifade etti.

Endişeler yersiz
Bazı ekonomistler ise global kriz endişesi bir yana kriz ortamından kâr hesabı yapmaya başladı. Buna göre Arjantin'e milyarlarca dolarlık borç vermiş Amerikan bankalarının kredi riskinin çok daha büyük olmadığı hatta yerel bankalardaki mevduat hesaplarının çözülüp, yabancı bankalara yönelinmesiyle, ABD'li bankaların Arjantin'deki gerginlikten kâr bile edebilecekleri hesap ediliyor.

Yatırım şirketi Griffin, Kubik, Stephens & Thompson'ın Başekonomisti Brian Wesbury Arjantin'deki ekonomik krizin Asya'da yaşananla kıyaslanamayacağını hatırlatarak şöyle devam etti: "Arjantin'de durgunluk yıllardır, devalüasyon ve borç ödemeleri ile ilgili sorunlar ise aylardır konuşuluyor. Asya'da tüm bu sorunlar aniden ve farklı ülkelerde belirmişti."

Vergİ jesti
Ülkede yaşanan ekonomik sorunları kontrol altına alabilmek için büyük çaba harcayan Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'ya özel sektörden 1.2 milyar dolarlık vergi jesti geldi. Ülkede özel sektördeki bazı şirket ve bankalar durumun ciddiyetini göz önünde bulundurarak Hükümet'e yaklaşık 1.2 milyar dolarlık vergi avansı teklifinde bulundu.

Cavallo, kendilerinin Hükümet olarak böyle bir taleplerinin bulunmadığını ancak kendilerine bu yönde resmi bir teklif yapılması halinde bunu kabul edeceklerini söyledi. Cavallo, IMF'den yeni kredi talep etmediklerini söyledi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır