kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

ABD altın kapıyı kapadı


Önce Türk tekstili, ardından Türk makarnası ABD gümrük duvarlarına çarptı. Şimdi sıra gram başına 40 cent vergi konan Türk altınına geldi
ABD, Türk altınına kapılarını kapadı. Kriz nedeniyle iç piyasada yüzde 50 küçülme yaşayan kuyumcular ABD'ye hücum edince, ABD Ticaret Bakanlığı da Türkiye'yi 'anında' gelişmiş ülke statüsüne yükselterek işlenmiş altına gümrük vergisi koydu. Gram başına yüzde 6.5 vergi ile cezalandırılan altın ihracatçıları şimdi ABD'ye sattıkları her bir gram altın için 40 cent vergi ödeyecek.

Yıllardır Türk tekstilcilerine ve makarna üreticilerine uygulanan kotadan kuyumcular da nasibini aldı. Birçok konuda üçüncü dünya ülkesi sayılan Türkiye, sıra altına gelince birdenbire gelişmiş ülke oldu.

ABD EN BÜYÜK PAZAR
İşlenmiş altın konusunda dünyanın ikinci büyük ülkesi sayılan Türkiye'nin, yılda 1 milyar dolarlık altın ihraç ettiğini belirten Atasay Kuyumculuk Genel Müdürü Cihan Kamer, "ABD bizim en büyük pazarımız. 70 tonluk ihracatın yüzde 85'i ABD'ye yapılıyor. İmkân verilirse bu rakam 200 tona çıkar. Ama bir dolarlık ürüne 40 cent gümrük ödememizi istiyorlar" diyor.

10 GÜNDE SINIF ATLADIK
Uygulamanın yaklaşık 10 gün önce başladığını belirten Kamer'in verdiği bilgiye göre Türkiye kuyumculuk sektörünün büyüklüğü 3 milyar dolar. Bunun 2 milyar doları iç pazar. 1 milyar dolarlık da ihracat var. İhracatın yarısı Türkiye'ye gelen turistlerin yaptığı alışverişle sağlanıyor. Darphane kanalıyla yapılan resmi ihracatın tutarı 500 milyon dolar. İç piyasanın yüzde 50 küçülmesi ile küçük atölyeler bile 'bond çantalarını' kaparak yeni pazarlar aramaya başladı. En çok da ABD'nin kapısı çalındı. Çünkü zaten ihracatın yüzde 85'i bu ülkeye yapılıyordu. Bu rakam çok daha yukarılara çekilebilirdi. Ne olduysa bu arada oldu. ABD Ticaret Bakanlığı, kuyumculara hemen gümrük vergisi kartını gösterdi.

Afrika'dan fabrika teklifi
Cihan Kamer'e geçtiğimiz günlerde çok ilginç bir teklif yapılmış. Dünya altın madenciliğinin yüzde 70'ini elinde bulunduran Güney Afrika Cumhuriyeti Hükümeti, Kamer'e Güney Afrika'da kuyumculuk sektörünü kurmasını istemiş. Kamer bu teklifi şöyle anlattı:

"Orada altın işlemeciliğini canlandırmak istiyorlar. Teklifleri inanılmaz boyutlarda. Sektörü orada oluşturmamızı istiyorlar. Şu anda görüşme halindeyiz. Her türlü reklam, üretim, vergi ve pazarlama desteği taahhüt ediyorlar. İtalya bu işte bir numaradır ama sektör yaratamaz. Onlarda çeşit yok. Ama benim hayalim bu değildi. Bugün Türkiye'de 200-300 bin insan kuyumculuktan ekmek yiyor. Biz sektörü orada oluşturursak dünya liderliğini Güney Afrika'ya kaptırırız. Hayalim 10 yıl sonra dünyanın bir numarası olan bir Türk şirketi yaratmak. Ardından da marka olmak. Bugün Koç'un, Sabancı'nın bile yurtdışında markası yok. Altın dendiği zaman Atasay ve Türkiye akla gelsin istiyorum."

DÜNYA LİGİNE GİRDİ
Kamer, babasının attığı temeller üzerine bugün yıllık 20 ton altın işleme kapasitesi ve 10 bin çeşit ürünü bulunan Atasay Kuyumculuk'u dünya şirketleri arasına sokmayı başardı. Üretim açısından dünyada ilk 10'da yer alan firma, çeşitlilik açısından ise birinci sırada. Bin 500 kişinin çalıştığı firmanın ABD ve Dubai'de de ofisleri bulunuyor.

'Serbest ticaret yapalım'
40 cent gümrük vergisinin devam etmesi durumunda ihracatın büyük ölçüde düşeceğini söyleyen Cihan Kamer, şöyle devam ediyor:

"Gümrük Birliği'nden bir şey kazanamıyoruz. Çünkü Avrupa pazarı doymuş. Amerika tüketim üzerine kurulu bir ülke ve pazarı çok bakir. Gün bugündür, yarın herkes pazarı kapacak. Sayın Derviş'in Türkiye için yapacağı en büyük iyilik ABD ile serbest ticaret anlaşmasına imza atmasıdır. Bu IMF'den gelecek 15 milyar dolardan daha önemli."

Leyla ŞEN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır