kapat
16.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bush 12'den vurdu


Amerika, Türkiye'ye de yerleştirilmesi düşünülen füze kalkanı projesini dün denedi.
Savunma füzesi, düşman füzeyi Pasifik Okyanusu üzerinde 30 dakikada imha etti. Denemenin başarısı, Pentagon'u dahi şaşırttı. Göreve geldiği günden bu yana füze savunma kalkanının ülkesi için gerekliliğini savunan Amerika Başkanı George W. Bush, dün hayalini gerçekleştirdi. Füze savunma sistemi, dün gerçekleştirilen denemelerde Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerinin de deyimiyle 'mükemmel bir başarı' sağladı. Pentagon uzmanları, California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü'nden fırlatılan düşman füzenin, Pasifik Okyanusu üzerinde "belirlenen dakika"da imha edildiğini açıkladı.

GREENPEACE EYLEM YAPTI
Kalkan sisteminin 4'üncü deneme fırlatışı, çevre örgütü Greenpeace'in engelleme girişimiyle karşılaştı. Greenpeace eylemcileri 3 şişme botla askeri üsse girmeyi başardı. Kalkan denemesi, eylemciler üsden çıkarıldıktan sonra başlatıldı. Minuteman 2 (Gönüllü asker) adlı balistik düşman füzesi, TSİ 04.39'da Pasifik Okyanusu yönünde fırlatıldı. Savunma uyduları, düşman füze fırlatıldığını, koordinasyonu ve rotasını tespit etti. 42 saniye içinde elde edilen bilgiler, 8 bin kilometre uzaklıktaki Marshall adalarında bulunan askeri üsse aktarıldı. Düşman füzenin fırlatılışından 20 dakika sonra, Marshall'dan bir savunma füzesi atıldı. Füze, kendi radarlarını da kullanarak düşman füzeyi 225 kilometre yükseklikte 'yakaladı'.

25 BİN KM. HIZLA ÇARPTI
Savunma füzesindeki 54 kilogram ağırlığındaki 'ölüm başlığı' füzeden ayrıldı. Ardından saatte 25 bin 500 kilometre hızla giden savunma füzesi, düşman füzeyi havada patlattı. Ancak uzay filmlerinde görülecek bu deneme, belirlenen zamanda 30 dakika içinde sona erdi. Çarpışmanın 'saniye' şaşmaması Pentagon'da büyük sevinç yarattı.

Pentagon, 100 milyon dolara mal olan denemeden 6 kez daha yapmayı ve deneme maliyetini azaltmayı amaçlıyor. Bir sonraki deneme, gelecek Ekim ayında olacak. Füze kalkanının ilk 3 denemesi eski Başkan Bill Clinton döneminde yapıldı.

MERKEZ ALASKA OLACAK
Ekim 1999'daki ilk denemede, düşman füzesi uydu tarafından tespit edildi. Savunma füzesi atılmadı. Ocak 2000'deki ikinci denemede, savunma füzesi, düşman füzeyi ıskaladı. Temmuz 2000'deki üçüncü denemede, "ölüm başlığı" savunma füzesinden ayrılamadı. 4'ücü denemede başarıyı yakalayan Bush ise önümüzdeki yıl füze kalkanı projesine ayrılan bütçeyi 3 milyar dolar daha artırarak 8 milyar dolara çıkartmak istiyor. Füze kalkanı Alaska'da kurulacak bir ana merkez, uydu sistemleri ile çeşitli ülke ve bölgelere yerleştirilecek savunma füzesi fırlatacak gemi, uçak ve üslerden oluşuyor. Kalkan sistemi Boeing firması geliştirirken, "ölüm başlığı"nı Raytheon Electronic Systems şirketi üretti.

RUSYA, ABD'Yİ KINADI
Türkiye'ye de yerleştirilmesi gündemde olan füze savunma kalkanının başarılı olması, tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Rusya, ABD'yi kınayarak 1972'de imzalanan Anti Balistik Füze Anlaşması'nın (ABM) ihlal edildiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı, denemenin 'silahsızlanmayı tehdit ettiğini' yineledi ve kendilerinin 'taşıdığı hayati önem nedeniyle anlaşmayı sürdürmekten yana' olduklarını ifade etti.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır