kapat
15.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

www.ciceknet.com
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Devlet öncelikle kız kaçırana iş verecek!

Uzun süredir iş bulamayanlar, eğer kız kaçırmışlarsa ve bundan dolayı sabıkaları da varsa yaşadı. Devlet dairesinde işleri hazır

Ekonomik kriz nedeniyle, bir milyona yakın kişinin işten çıkartıldığı şu ortamda, işte size güzel bir haber. Uzun süredir iş bulamayanlar, eğer kız kaçırmışlarsa ve bundan dolayı da sabıkaları varsa, devlet onlara öncelikli olarak iş verecek. 4382 Sayılı Yasa'nın 24 Ekim 1998'den itibaren değişen 25/B maddesine göre, 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran işverenler, işyerlerinde yüzde 3 oranında eski hükümlüyü çalıştırmak zorunda. Bu kontenjanı doldurmayan işyerleri (buna kamu kuruluşları da dahil), her boş hükümlü kontenjanı için, ayda 293 milyon lira para cezası ödemek zorunda kalıyor.

TEAŞ İlan verdi
Kız kaçıranlar da, bu eylemleri nedeniyle hüküm giydiklerinde, İş Yasası'nın yukarıda belirtilen hükümlü maddesinden yararlanıyor ve yüzde 3'lük hükümlü kontenjanı için başvuruda bulunabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde, Batman Devlet Su İşleri ve Türkiye Elektrik Anonim Şirketi, bir duyuru yayınlayıp, kız kaçırmaktan hükümlü olanlar başta olmak üzere, eski hükümlülerin 30 Temmuz 2001 tarihine kadar DSİ ve TEAŞ'a şahsen başvuruda bulunmalarını istedi. Buna göre, kız kaçıranlar öncelikli olarak işe alınacaklar.

Kız kaçıranlarla bu kontenjan doldurulamazsa, o zaman sıra diğerlerine gelecek. Ne dersiniz, kız kaçırmanın bu tür bir avantajı olacağını hiç düşünmüş müydünüz? İşsiz gençler, siz yine de sadece iş bulmak için kız kaçırmayın. Ne olur ne olmaz, bakarsınız iş kontenjanları dolar, siz yine açıkta kalırsınız...

Hani taşıt tasarrufu yapılacaktı!
2001'İN Mayıs ayında taşıt alımı nedeniyle yapılan ödemeler, ilk 4 aydaki taşıt alım ödemelerinin yüzde 587'si kadar arttı. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2001 ayları taşıt alım ödemelerinin toplamı 288 milyar lira iken, Mayıs'ta alınan taşıtlar için 2 trilyon 279 milyar lira ödendi.

2001 yılının ilk 5 ayında alınan taşıtlar için yapılan ödeme ise, 2000 yılının aynı dönemine göre, yüzde 711 oranında artmış durumda. 2000 yılının ilk beş ayında 375 milyar liralık araç alınırken, 2001 yılının aynı döneminde 2 trilyon 667 milyar liralık araç alındı.

Tablo ve heykel alImı
Tablo, heykel ve eski eserler alımı nedeniyle yapılan ödemelerde de, Mayıs'ta, 2001 yılının ilk 4 ayı alımları toplamına kıyasla, yüzde 288'lik artış oldu. 2001'in ilk 4 ayında tablo, heykel ve eski eserlerin alım gideri 25 milyar lira iken, sadece Mayıs ayında bu tutar 72 milyar lira oldu.

Artışlardan biri de büro makinası alımları konusunda. 2001'in Mayıs ayında alınan büro makinaları için yapılan ödemelerin tutarı, ilk 4 ayda alınanlar toplamının yüzde 192 üzerinde olmuş. İlk 4 ayda 28 milyar liralık alım yapılırken, sadece Mayıs'ta 54 milyar liralık büro makinası alınmış.

Kuşkusuz tüm harcamalar artmıyor. Örneğin, "akaryakıt ve yağ giderleri" 2001'in ilk 5 ayında, 2000 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 46 azalmış. 2000'in ilk 5 ayında 80 trilyon olan akaryakıt ve yağ gideri, 2001'in aynı döneminde 55 trilyon liraya inmiş durumda. Akaryakıt giderleri toplamı geçen yıla kıyasla azalmış diye pek sevinemiyoruz. Çünkü Mayıs 2001'de, aynı yılın ilk 4 ayı toplamının yüzde 110'u kadar akaryakıt gideri olmuş! İlk 4 ayda 26 trilyon lira olan yakıt ve yağ gideri, sadece mayıs ayında 29 trilyon liraya ulaşmış.

GİZLİ HİZMET GİDERİ
Azalan giderlerden biri de "gizli hizmet giderleri" olarak bütçede yer alan "örtülü ödenek" ve İçişleri Bakanlığı'nın bazı özel ödemeleri ile ilgili. 2000'in ilk 5 ayında 31 trilyon lira olan bu ödemeler, 2001 yılının aynı döneminde, yüzde 25 oranında azalarak 25 trilyon liraya gerilemiş.

ÇAPKIN İŞADAMI
- Neyin var, Allah'ını seversen? Suratın berbat?

- Sorma. Sarışın sekreterimin bana yaptığını biliyor musun?

- Hangisi?

- Hani şu bir içim su olanı. Geçenlerde beni, doğum günümü kutlamak için evine davet etmişti de...

- Eee... Bunda üzülecek ne var?

- Dur, acele etme. Nefis içkiler içtik, eğlendik. Neden sonra "şimdi size bir sürprizim var. Ben odama geçeceğim. İki dakika sonra da siz peşimden geleceksiniz. Ama iki dakikadan evvel gelmek yok" dedi.

Genç adam boynunu büktü.

- Ahh, ah. Senin yerinde olmak isterdim!..

- Ben istemezdim. Tam iki dakika sonra odaya girdim ki, bizim dairenin bütün personeli "doğum günün kutlu olsun" diye şarkı söylemeye başlamaz mı?

- Sen de gülüp geçseydin be birader!..

- Nasıl gülersin. Daha anlamadın mı, o sırada ben çırılçıplaktım.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır