kapat
11.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Hastaneye 5 yeni banka


Bayındırbank, EGS Bank ve Kentbank'a, ortaklarına kullandırdığı krediler, Tarişbank ve Sitebank'a ise sermaye yetersizliği nedeniyle el konuldu. Okan ve Atlas Yatırım kapatıldı
IMF ile tıkanan ilişkileri açmak için bankacılık sisteminin rehabilitasyonu konusundaki önlemlerini hızlandıran Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), dün 5 bankanın daha Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine, 2 yatırım bankasının da faaliyet izninin iptaline karar verdi. Önceki akşam geç saatlere kadar Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıdan çıkan karar, dün sabah açıklandı: Bayındırbank, EGS Bank, Kentbank, Sitebank ve Milli Aydın Bankası (Tarişbank) Fon'a devredildi. Okan ve Atlas Yatırım Bankaları'nın bankacılık işlemleri yapma izni de kaldırıldı. BDDK açıklamasında, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırma süreci içinde bulunduğu, bu süreçte bankaların sağlıklı ve sağlam bir yapıya kavuşturulmasına yönelik bir dizi tedbirin yürürlüğe konulduğu kaydedildi.

Mali bünyesi sorunlu bankalarla bunların ortaklarına mali bünyelerin iyileştirilmesi yönünde tedbirlerin alınmasına dair talimat verildiği belirtilen BDDK açıklamasında el koyma nedeni şöyle ifade edildi: "Yapılan uyarılara karşın Kanun'da belirtilen tedbirleri almayan, zararı özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet eden ve yükümlülüklerinin toplam değeri, varlıklarının toplam değerini aşan" Tarişbank ve Sitebank'ın yönetim ve denetimi, 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 3 numaralı fıkralarına istinaden Fon'a devredildi.

BDDK açıklaması uyarınca, "Yapılan uyarılara karşın Kanun'da belirtilen tedbirleri almayan, kaynaklarını bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek şekilde hissedarlarının oluşturduğu sermaye grubuna aktaran, zararı özkaynaklarını aşarak yabancı kaynaklara sirayet eden, mali bünyesindeki zafiyet taahhütlerini karşılayamayacak boyutlara ulaşan ve faaliyetlerini sürdürmesi mevzuat sahiplerinin haklarını ve mali sistemin güven ve istikrarını tehlikeye düşüren" Bayındırbank, EGSBank ve Kentbank'ın yönetim ve denetimi, Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3 ve 4 numarası fıkralarına istinaden Fon'a devredildi.

BDDK, uyarılara karşın gerekli tedbirleri almayan, yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmeyen ve yükümlülüklerinin toplam değeri varlıklarının toplam değerini aşan Okan Yatırım Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma iznini de kaldırdı. Aynı şekilde, dolaylı olarak bankanın yönetim ve denetimini elinde bulunduran ortakları lehine kullandıran Süzer Grubu'na ait Atlas Yatırım Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma izni de iptal edildi.

Mallarına ihtiyati tedbir geliyor
Son operasyonla birlikte, Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3. ve 4. fıkralarına istinaden Fon'a devredilen 3 bankanın eski yöneticileri ve ortaklara açılan krediler hakkında işlemler başlatıldı. BDDK, "Hissedarlarının oluşturduğu sermaye gruplarına kaynak aktaran" üç banka için, ek önlemlere başvurdu. Bu çerçevede, söz konusu bankaların eski yönetim kurulu başkanları, genel müdür ve yönetim kurulu üyelerinden mal beyanı istenmesi kararlaştırıldı. Bunların mal varlıklarına ihtiyati tedbir ile yurtdışına çıkışlarının yasaklanması için gerekli prosedür başlatıldı. BDDK'nın malvarlıklarına ihtiyati tedbir ve yurtdışı yasağı için başvurduğu isimler şöyle:

Kentbank eski yönetim kurulu başkanı Mustafa Süzer, eski başkan vekili Sami Çakır, eski genel müdürü Veysel Bilen, eski yönetim kurulu üyeleri Mustafa Selçuk, Hasan Kılavuz, Yasin Hilmi Yazan, Mehmet Ercan Torgay, Uğur Tevfik Doğan, Taner Berksoy. EGS Bank eski yönetim kurulu başkanı Hasan Turan, eski yönetim kurulu üyesi ve eski genel müdür Kubilay Kırman, eski yönetim kurulu üyeleri Alper Kuş, Fatih Canikli, Mete Oğuz, Enver Güney, Güngör Kesçi. Bayındırbank eski yönetim kurulu başkanı Kamuran Çörtük, eski başkan vekili Abdullah Çoban, eski yönetim kurulu üyesi ve eski genel müdür Levent Tarhan, yönetim kurulu üyeleri Mustafa Erdinç Çağlayan, Mümtaz Pehlivanlı, Ergin Eren.

İhaleyle büyüdü bankalarıyla çöktü
Demirel'in aile fotoğrafında da yer alan Bayındırbank'ın eski patronu Çörtük, devlet ihaleleri ile büyüdü. Romanya'daki bankası BTR'nin çöküşü, Bayındırbank'ın da sonunu hazırladı

İnşaattan finansa, gıdadan turizme ve enerjiye kadar pekçok alanda yatırım yapan Bayındır Holding'in patronu Kamuran Çörtük, bugün 25'i aşkın şirketi bünyesinde bulunduran Bayındır Holding'in sahibi. Bugüne kadar 13 devlet projesinde 1.4 milyar dolarlık yatırımı bulunan Çörtük, 12 yaşında büfe işletmecisi olarak başladığı iş hayatında merdivenleri hızlı tırmandı. TÜSİAD'dan olaylı şekilde atılan Çörtük'ün, işadamı Korkmaz Yiğit'e Türkbank'ı almak için aracı olduğu da iddia edilmişti.

O DA 'AİLEDEN'
İlk şirketini 1984'te bir grup arkadaşıyla kuran Çörtük, İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu ihalesini alarak devletle iş yapmaya başladı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 'Aile Fotoğrafındaki' işadamlarından olan Çörtük, Demirel'in başbakanlığı döneminde de Pakistan ve Romanya'da büyük otoyol projeleri aldı. Çörtük sadece dışarıda değil içeride de çok büyük ihaleler kazandı. Bunlardan biri yıllardır tamamlanamayan Bolu Dağı tünel geçişi. Sağlık alanında da yatırımları bulunan Çörtük, Ankara'da Bayındır Tıp Merkezi'ni kurdu. Çörtük, 1995'te ilk sanayi yatırımı olan Türkiye'nin en eski gıda şirketi Sagra'yı satın aldı. İstanbul'daki Tatilya'nın da kurucusu olan Çörtük, bu tesisi borçları karşılığı İş Bankası'na vermek zorunda kaldı.

Çörtük'ün finansla tanışması 1993'te Romanya'da kurduğu Banca Turco Romania ile oldu. Holding, 1998'de Çaybank'ı satın alarak Bayındırbank'a dönüştürdü. Bunu Bayındır Sigorta, Bayındır Menkul, Bayındır Hayat, B Menkul Değerler, Bayındır Finansal Kiralama izledi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır