kapat
11.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Düşes diyetiyle ayda 6 kilo


Sarah Ferguson 25 kilo vererek tüm şişmanların umudu oldu.
Diyetini binlerce insana tanıttı, üstüne bir de 2.2 trilyon lira kazandı. İşte ünlü Düşes'in diyeti. Dieting with Dushess (Düşesle Diyet) adlı kitabın yazarı İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in eski gelini Sarah Ferguson, dünyayı zayıflatmaya kararlı. Diyetini bugüne dek 30 ülkeden 1 milyon kişiye tanıtan Ferguson, başta ABD Başkanı George W. Bush olmak üzere tüm Beyaz Saray çalışanlarını adeta iğne ipliğe döndürdü.

PUANINIZI HESAPLAYIN
Görünüşe bakılırsa iğne ipliğe dönenlerin sayısı daha da artacak. Ferguson'un tanıttığı, "Weight Watchers" adlı beslenme merkezinin hazırladığı diyet, puan esasına dayanıyor. Bütün besinlere puan veriliyor. Elma 0.5, pizza 9 puan gibi... Daha sonra ne kadar kilo vermeniz ve günde kaç puan harcamanız gerektiği hesaplanıyor. Örneğin 15 kilo vermek için günde 20 puanlık yemek yemek gerekiyor. Sunulan puan cetveline bakıp istediğiniz yemeği puanı aşmamak kaydıyla yiyorsunuz.

Kendi puanınızı nasıl belirleyeceksiniz? 10 kilo fazlalığınız varsa günde 25 puan, 20 kilo fazlalığınız varsa 15 puan tüketmeniz gerekiyor. Ama bu değerler yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle diyeti uzman kontrolünde yapmalısınız.

FLAŞLARDAKİ ŞİŞMAN
Peki diyeti neden Sarah Ferguson tanıttı? Uzmanlara göre Ferguson ünlüydü, hayatı boyunca kilo problemi yaşamıştı. Yaşı ilerliyordu ve mucizesi herkesin ilgisini çekebilirdi. Nitekim öyle oldu. İngiliz gazetelerinin manşetlerinde York Düşesi yerine "Pork Düşesi" (Domuz eti Düşesi) diye anılan Fergie, 1997'de kendisine teklif getiren Weight Watchers şirketiyle anlaştı. Buna göre Fergie şirketin diyet programını bizzat deneyecek ve yılda 1.7 milyon dolar (2.2 trilyon lira) alacaktı. Dünyanın dört bir yanını gezerek diyetin tanıtımını yapan Sarah, anlaşmalara tamı tamına uydu ve 25 kilo vermeyi başardı.

Onu izleyen yüzlerce kişi diyet merkezine koştu. Önce sağlık kontrolünden geçirildiler. Yaş, boy, cinsiyet ve kiloları doğrultusunda ne kadar zayıflamaları gerektiği belirlendi. Yine aynı kriterler gözönünde bulundurularak günlük 'yemek puanı' sınırı tespit edildi. Doktorlar, bir çok şişman insan için 'işkence' gibi görünen kilo verme işini, yiyecek değerleri, puan tablosu ve hesap makinesi gibi ayrıntılarla eğlenceli hale getirdiler.

38 YILLIK RÜYA
Weight Watchers şirketi 1963 yılında Amerika'nın New York eyaletinde Jean Nidetch tarafından kuruldu. Diyetisyen olan Nidetch, her hafta arkadaşlarını ve zayıflamak isteyenleri evinde toplayıp sağlıklı beslenme ve kilo verme üzerinde konuşuyor, bilgiler veriyordu. Ardından bir merkez kurdu. Kısa sürede yayılan Weight Watchers'ın şu anda 30 ülkede çok sayıda merkezi, dünya genelinde 1 milyondan fazla üyesi bulunuyor.

30 dakika egzersiz ve denetim gerek
Fergie zayıflamak isteyenler için iki şart daha koşuyor. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmak ve diyet denetimcilerine düzenli olarak görünmek. Merkeze kayıtlı olarak zayıflayan şişmanlar, her hafta uzmanların kontrolünden geçiriliyor, ne kadar kilo verdikleri ve programa nasıl devam edecekleri belirleniyor.

Saray mutfğıandan şişmanlatmayan tarifler

ÖRNEK MÖNÜNÜZ HAZIR
DüŞes diyetinde puanlara göre hazırlanan mönü ve tarifler var. Bu mönüler, sürekli hesap yapmaktan hoşlanmayanlar için ideal.

27 yaşındaki Caroline Powell için hazırlanan mönü de bunlardan biri... Powell 81 kiloydu. İdeal kilosunun 66 olması gerektiği belirlendi. 15 kilo verebilmek için ise günde 20 puan değerinde gıda aldı. İşte mönüsü:

Kahvaltı: Taze meyve suyu ya da yarım greyfurt, mısır gevreği ya da tahıl, 1 bardak yağsız süt

Öğle yemeği: 1 hamburger, 1 portakal

Ara öğün: Şeftali ya da elma

Akşam yemeği: Bir kase domates çorbası, sebzeli lazanya ya da makarna, bir dilim kavun ya da 1 adet elma

Ara öğün: 2-3 bardak süt, 3 kayısı

Bu mönüye ince dilim ekmek eklerseniz günlük toplam puanınız 20'ye ulaşıyor.

PUANI DÜŞÜK LEZZETİ BÜYÜK
Ferguson'un kitabındaki şişmanlatmayan yemekler arasında iştah kabartan lezzetler var. Örneğin kızarmış tavuk. Normal kızarmış tavuklar 11 puanken, "saray tavuğu" 5 puan. Üstelik yapılışı da çok kolay:

Malzemeler: Yarım kase un, bir tutam tuz, 1 tutam arnavut biberi, 85 gram tereyağ, 1 kase mısır gevreği, yarım kilo kemiksiz tavuk göğsü

Yapılışı: Fırını 365 derecede ısıtın. Fırın tepsisini, yemeğin yapışmaması için az miktarda yağlayın. Ardından bir kasede tuz, un ve arnavut biberini güzelce karıştırın. Eriteceğiniz tereyağını ve ufaladığınız mısır gevreğini derin olmayan ayrı ayrı tabaklara koyun. Tavuk göğsü parçalarını ince dilimlere bölün. Bu dilimleri un karışımına bulayın. Sonra dilimleri tereyağına batırıp mısır gevreğine bulayın. Az yağladığınız tepsiye yerleştirip fırında 20 dakika kızartın.

Anthony Mieczkowski (13)

Kızartmayı bıraktım
13 yaşındaki Anthony Mieczkowski, geçtiğimiz yaz düşes diyetini uygulamaya karar vermiş. 1.65 m boyunda ve 85 kilo olduğunu söyleyen Anthony, "Okulda tüm arkadaşlarım benimle dalga geçiyordu. Eve gelir ağlardım. Hiçbir giysime sığamıyordum. Kızartma ve hamburgeri bıraktım. Bol sebze ve meyve yedim. Kilolarım gittikçe aktivitelerim arttı. Okulun basketbol takımına girdim. Şimdi çok daha mutluyum" diye konuşuyor. Anthony şimdi 62 kilo.

Nancy Lagomarsino (43)

Çikolatayı unuttum
Diyeti uygulayanlardan biri de 43 yaşındaki Nancy Lagomarsino. 1.70 metre boyundaki Nancy geçtiğimiz Eylül ayında zayıflamaya karar vermiş. 88 kilo olan Nancy, "Beslenme alışkanlıklarımın ne kadar kötü olduğunu hiç fark edememişim. Diyeti uygulamaya başladıktan sonra çok şey değişti. Örneğin canım bir çikolata istediğinde, kilo vermeyi çikolatadan daha çok istiyorum diye düşündüm. Ve 25 kilo vermeyi başardım" diyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır