kapat
06.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.sahibinden.com
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yetiş Doktor Diablo


Venezuela'da alacağını tahsil edemeyen vatandaşlar, şirketler ve hatta bankaların tek umudu olan Dr. Diablo, kullandığı yöntemlerle her geçen gün şöhretine şöhret katıyor
Güney Amerika ülkelerinden Venezuela'da devlete güven kalmaması, çek-senet mafyasının yasallaşmasını sağladı. Ekonomik kriz içerisindeki ülkede alacaklarını tahsil edemeyen şirketler ve işadamları, kendisine "Doktor Diablo" adını veren Rodrigo Herrera'ya başvuruyor. Herrera da "küçük bir komisyon" karşılığında kendine özgü yöntemler kullanarak müşterilerinin alacaklarını tahsil ediyor. Başkent Caracas'ın en şık semtinde bir büro açan ve devlete vergisini kuruşu kuruşuna ödeyen Dr. Diablo'nun yanında 14 avukat çalışıyor.

ÖNCE UYARIYOR
Herrera, alacakları toplama konusunda çeşitli yöntemler kullanıyor: Önce bir mektupla borçlu, Diablo'nun ofisine davet ediliyor. Mektupta yalnızca "Önemli bir konuyu görüşmek için ofisime buyrun" diye yazıyor. Borçlu "davete" katılmazsa bu kez "Mobil Komuta" ekibi devreye giriyor. Alacak tahsiline sirenleri öten, üzerinde ışıklar yanıp sönen, üstü kapalı bir pick-up'la giden ekip, borçluya Diablo'yla olan randevusunu "kibarca" hatırlatıyor.

SONRA REZİL EDİYOR
Bu ziyaret de işe yaramazsa Diablo, gazetelere bir ilan vererek borçluların listesini yayınlıyor. Listede borçlular "Gecikmiş", "Süper gecikmiş" ve "Ultra gecikmiş" olarak sınıflandırılıyor. Amaç, borçluyu kente rezil ederek borcun ödemesini sağlamak!.. Bu yöntem genelde başarılı oluyor. Başarılı olmazsa Dr. Diablo, "açıklamak" istemedikleri yeni bir yönteme de başvurduklarını gizlemiyor. Hilton Oteli'nin giriş katında kendisine bir büro tutan Diablo, yüzde 80 başarı oranı tutturduklarını açıklıyor. Aldıkları komisyon, tahsil ettikleri alacakların yüzde 20'siyle 30'u arasında değişiyor.

BANKALAR MÜŞTERİSİ
Tahsil edilecek miktar birkaç yüz dolarla onbirlerce dolar arasında değişiyor. En iyi müşteriler büyük şirketler ve komşusuna verdiği borcu geri alamayan vatandaşlar... Bankalar bile Diablo'ya başvurmak zorunda kalıyor. Çünkü ülkede kredi kartı sahiplerinin yüzde 11'i bankaya olan borçlarını ödemiyor ve bu parayı yasal yollardan tahsil etmek oldukça güç.

GİDEREK YAYILIYOR
İnsanların, alacaklarının tahsili konusunda devlete ve mahkemelere güvenmemesi Diablo'nun müşterilerinin her geçen gün atmasına yol açıyor. Diablo'yu eleştirenler de var. Caracas Barosu bir bildiri yayınlayarak, insanları Diablo'yla iş yapmamaya çağırdı. Diablo'nun yöntemlerini "kaba" olarak niteleyen Baro, Diablo'nun kişilik haklarını ihlal ettiğini iddia etti. Ancak Herrara'nın yanı sıra diğer "girişimciler" de harekete geçti. Venezuela'daki Los Pinguinos adlı şirketin çalışanları tahsilata penguen, Kolombiya'daki Chepitos şirketi görevlileri de Charlie Chaplin kılığında gidiyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır