kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sağcıdan korkmayın!


Tüzük değişikliğiyle Parti Meclisi üye sayısı 72'ye çıkarıldı. Baykal, sağ kökenli 12 ismi yönetime atamayı planlıyor
CHP'nin 29. Olağan Kurultay'ı dün başladı ve Genel Başkan Deniz Baykal tüzük değişikliklerini kabul ettirerek ilk raundu kazandı. Baykal'ın adaylığı için 809, en yakın rakibi Ertuğrul Günay için de 100 delege imza verdi. Baykal acış konuşmasında "Büyümek zorundayız" dedi ve sağ partilerden CHP'ye geçenlere karşı çıkılmamasını istedi.

Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kurultayda Baykal, 1 saat 45 dakika süren konuşmasında, bugüne kadar sergilediği SHP mirasını reddetme tavrını bir yana bıraktı, hatta "Bu partilerin geçmişte üstlendiği görevlerden iftihar ediyorum" dedi. CHP'nin büyümek ve değişmek zorunda olduğunu ifade eden Baykal, sağ görüşlülerin partiye katılmasına yönelik eleştirilere tepki gösterdi ve CHP'lilere şöyle seslendi: "Sağ partilere soldan birisi gelse 'Nereden geldi bu adamlar, bunlar ajan mı?' denmiyor. Biz de el ele vermesini bilmeliyiz. Azınlık psikolojisinden çıkalım. Bütün Türkiye'yi kucaklamak istiyorum. Kıskanç, itici, dışlayıcı olmayalım 'O niye orada, bu niye burada, niye geldiler?' denmesin. Siz ev sahibisiniz. Bırakınız gelsinler, korkmayın tapu sizde."

BAYKAL İŞİ BİTİRDİ
Kurultayın öğleden sonraki bölümünde Baykal'ın isteği doğrultusunda önceki gün alelacele toplanan Tüzük Komisyonu'nun hazırladığı 11. maddelik değişiklik teklifi ele alındı. Tüzük değişikliği görüşmeleri sakin geçen kurultayda tansiyonun yükselmesine neden oldu. Baykal ve Günay taraftarları arasında oylamalar sırasında ıslıklı ve sloganlı atışmalar yaşandı. Tüzük değişikliklerinde en yoğun tartışma PM'nin yeni 12 üyesinin genel başkan tarafından belirlenmesine olanak sağlayan değişiklik istemi sırasında yaşandı. Bu sırada bir grup Günay taraftarı delegenin tribünden atlayarak başkanlık kürsüsüne doğru yöneldikleri görüldü. Tansiyon yükselince salonda görev yapan sivil polisler Baykal'ı çembere aldılar.

Genel Başkan adayı Günay, delegelerden tüzük değişikliklerin reddetmelerini isterken, "Böyle devam ederseniz 8. parti oluruz?" dedi. Kabul edilen değişikliklerle CHP PM'nin üye sayısı 60'dan 72'ye çıkarıldı. Yeni 12 üye genel başkanın göstereceği 18 kişi içinden seçilecek. Buna göre daha önce birlikte yapılan genel başkanlık ve PM üyeliklerinin seçimleri ayrı ayrı yapılacak. Baykal'ın bu isimleri parti tabanınında eleştiri konusu olan ve sağ kökenli isimlerin de yer aldığı 180 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan seçeceği öğrenildi.

"SİYASETE YENİ GİRMİŞ GİBİYİM"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 29'uncu olağan kurultayda partililere "sağcılardan korkmamaları"nı söylerken, Kürt kökenli vatandaşlara da "biriz, kardeşiz" mesajı verdi. CHP Mardin teşkilatının Kürtçe pankartlarının salona yayıldığı kurultayda, Baykal'ı salona girişinde karşılayan da Kürt aşiretinin Hanım Ağa'sı oldu. Baykal, kendisine sarılan Hanım Ağa'ya sarılarak, tribünlere el salladı. 10'uncu Yıl Marşı eşliğinde salonda tur atan Baykal, bugüne kadar ki tavrının aksine SHP mirasına da sahip çıktı, ancak SHP'nin ve birleşmeden sonra bir dönem kendisinin de başbakan yardımcılığı yaptığı koalisyon ortaklığını reddetti. Baykal, "Siz beni ve CHP'yi daha iktidarda görmediniz" diyerek seçmenlere mesaj verirken, kendisi için de "Siyasete yeni başlamış gibi heyecanlıyım" sözleriyle anlattı.

KURULTAY NOTLARI

Hanımağa da Derviş'i çağırdı
CHP kurultayının yapıldığı Atatürk Spor Salonu'ndaki pankartlardan biri, diğerlerinden farklıydı. Mardin İl Başkanı Muharrem Doğan'ın çabası sonucu CHP'ye katılan Metinan Aşireti'nin Hanımağası Harbiye Durmaz imzalı pankartta "Lavımın Baykal bi Başbakan Sevgi-huzur hizmet lazıma" yazıyordu. Kürtçe "Oğlum Baykal" pankartı elinde tutan Hanımağa, Derik'in Dumluca Köyü'nden oğlu Hatip ile birlikte CHP kurultayı için Ankara'ya gelmiş.

Harbiye Durmaz, 33 köylü Metinan Aşireti'nin başı Cemil Durmaz'ın eşi. Cemil Ağa'nın ölümünden sonra, Güneydoğu'nun en büyük aşiretinin başına o geçmiş. Yani 33 köyün "hanımağası."

7 çocuğu olan Harbiye Durmaz, az Türkçe biliyor. Oğlu Hatip konuşurken, ona yardımcı oluyor. "Niye buradasınız?" sorusuna, Baykal'ı işaret ederek, yanıt veriyor. "Hükümeti beğenmiyor musunuz?" diyoruz, oğlu aracılığıyla "Ecevit'i, Mesut'u, Bahçeli'yi istemem, Baykal gelecek" diyor. "Peki ya Derviş!.." diyoruz, "O ayrı... O da CHP'ye gelsin" diyor. Aşiretin başına geçince, siyasetle yakından ilgilenmeye başlayan Hanımağa, "Baykal'ı çok seviyorum" diyor ve onun Derik'e geleceği günü bekliyor. Hanımağa, ellerini çırpıp "Baykal gelecek" diyor ısrarla.

HEYECANSIZ KURULTAY
CHP'nin 29. Olağan Kurultayı, sönük bir havada başladı ve katılımın az olması ve Baykal'ın 1 saat 45 dakika süren konuşmasının ardından salonun boşalması dikkat çekti. Diğer kurultaylardan farklı olarak toplumun her kesiminden bir kişiye söz hakkı tanınması ilgi gördü. Çiftçi, işçi, öğrenci gibi çeşitli kesimlerin temsilcileri kürsüye çıkıp sorunlarını anlattılar.

SAĞCILAR YÖNETİM BEKLİYOR
Kurultaya, Bilim, Eğitim ve Kültür Platformu üyesi, (üstte soldan sağa) Uğur Aksöz, Tevfik Diker ve Feridun Pehlivan gibi eski politikacıların yanı sıra bilimadamları katıldı. Baykal, kurultaydan 12 kişiyi Parti Meclisi'ne kontenjandan atamak istiyor.

Şebnem GÜNGÖR-Fehmi ÖZTEKİN- İbrahim BİLEKLİ -Ali EKEYILMAZ


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.