kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Sezer, Tantan usulüne dokundurdu


"Devlet gücünü elinde bulunduranların, uygulamalarda insan onurunu gözetmeleri zorunludur. Ayrımcılık güveni sarsar"
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Polis Akademisi'nin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, mesleğe yeni başlayacak komiserleri, çalışmaları sırasında "insan onurunu gözetmeleri" konusunda uyardı. Sezer'in sözleri, İçişleri Bakanlığı görevinden alınan Sadettin Tantan döneminde eleştirilen "delil olmadan gözaltı" uygulamalarına yönelik mesaj şeklinde değerlendirildi.

Sezer'in verdiği mesajlar şöyle:

HUKUK DEVLETİ
Türkiye Cumhuriyeti insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devleti ilkesine bağlılık Cumhuriyet'in temel niteliklerindendir. Demokrasilerde tartışmasız kabul edilen ilke, yasaların herkese eşit biçimde uygulanması gereğidir. Uygulamada gösterilecek kayırımcılık ve ayrımcılık, devlete duyulan güveni ve saygıyı zedeler.

İNSAN HAKLARI
İnsan hakları artık iç hukuk konusu olmaktan çıkmış, uluslararası hukuk konusu durumuna gelmiştir. Kurallar yanında uygulamalar, özellikle insan hakları konusunda özel önem taşımaktadır. Uygulamalarda insan haklarına verilen değer, ulusların uygarlık alanında ulaştıkları düzeyin göstergesi olarak kabul edilmektedir.

TEMEL HAKLAR
Temel hak ve özgürlüklerin en önemlisi, yaşama hakkı ve kişinin kendi bedeni üzerinde sahip olduğu özgürlüktür. Bu nedenle, can güvenliği ve kişi dokunulmazlığının korunması, tüm özgürlüklerin temel koşuludur. Can güvenliği ve kişi dokunulmazlığı olmadan, bireyin huzurlu yaşaması ve öteki özgürlükleri gerçekleştirmesine olanak yoktur.

İŞKENCE VE İNSANLIK ONURU
Anayasa'da, kişi donulmazlığı korunurken işkence, eziyet, insan onuruyla bağdaşmayan ceza ve işlem yasaklanmıştır. Hiç kimse insan onuru ile bağdaşmayan eylem ve işlemle karşı karşıya bırakılamayacağından, özellikle devlet gücünü ellerinde bulunduranların, ülkemizin ulaştığı uygarlık düzeyinin gereği olarak uygulamalarında insan onurunu gözetmeleri zorunludur. Sizler öncelikle bireylerin hak ve özgürlüklerini koruma düşüncesini çağdaş görev anlayışıyla birleştirmeli, insan haklarına saygıyı gözetecek bir bilince sahip olmalısınız.

İÇİŞLERİ BAKANI UYARDI
Törende konuşan İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de, teröre, çetelere ve yolsuzluklara karşı mücadelenin sürdürüleceğini söyledi. Emniyet teşkilatının her kademesinde görevlilerin her türlü hak ve menfaatlerinin yakın takipçisi olacağı sözü veren Yücelen, "Gücünüzü, otoritenizden ve silahınızdan değil, Anayasa'dan, kanunlardan, insan ve meslek sevginizden alacaksınız. Sevgi, adalet, eşitlik, sabır, hoşgörü ve nezaketin halkla bütünleşmenin temel anahtarı olduğunu aklınızdan çıkarmayınız" dedi.

SABANCI ÖDÜL VERDİ
Törende, her yıl olduğu gibi Vaksa Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Sakıp Sabancı, dereceye giren öğrencilere ödül verirken, Sezer bilgisayar, Yücelen de silah hediye etti.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır