kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

KISA KISA KISA


BAT: Tekel ile ilgileniyoruz
Koç Holding ortaklığında Türkiye'de tütün üretimine başlayacak olan dünyanın en büyük sigara üreticilerinden British American Tobacco (BAT), özelleştirme kapsamındaki Tekel ile ilgilendiğini açıkladı. İzmir-Tire'de kuracağı sigara fabrikası ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen BAT Türkiye Genel Müdürü Paul Helderman, "Özelleştirme şartları açığa kavuştuğunda biz de ilgileneceğiz ve bunu Türkiye pazarında faaliyet gösteren bir grup olarak yapacağız. BAT, dünyada sigara üretiminde bir numara. Türkiye'de de rekabete giriyor ve önemli bir pazar payına sahip olacağına inanıyoruz" dedi. Helderman, 10 yılda 200 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek, fabrikanın bir yıl sonra faaliyete geçeceğini ve beş yıl içinde 700-800 kişiye istihdam yaratacağını söyledi.

IMF, Türkiye ile başa çıkamıyor
Ünlü ekonomi dergisi Forbes, Türkiye'nin, IMF yardımlarını kötü kullanmakta Endonezya ile yarıştığını söyledi. Yazıda şu görüşlere yer verildi: "Türkiye ve Endonezya'nın benzer yanları var. Bunların en önemlisi her iki ülkenin de ekonomik tarihlerinin büyük başarısızlıklarla dolu olması. Türkiye 1947'de IMF'ye üye olduğunda 1 dolar yaklaşık 2.8 liraydı. Bugün 1 dolar 1.2 milyon lira. 54 yılda lira, dolar karşısında tam 429 bin defa değer kaybetti. Endonezya'nın para birimi rupia ise dolar karşısında 52 yıl içerisinde tam 2.9 milyon defa değer yitirdi. Her iki ülke de geçtiğimiz yıllarda çıpalı döviz kurunu uyguladı ve başarısız oldu. Türkiye, bundan sonra Endonezya'nın düştüğü duruma gelmeyecektir. Bunun başlıca nedeni ülkenin içerisinde bulunduğu kritik coğrafya ve bu bölgenin Nato için taşıdığı önem. Bu önem devam ettiği sürece işler ters gitse de Türkiye yardım bulmaya devam edecek."

E-Kart, Visa'dan üretim onayı aldı
Eczacıbaşı Topluluğu'nun Alman Giesecke & Devrient firmasıyla ortak kurduğu Türkiye'nin ilk akıllı kart fabrikası E-Kart Elektronik Kart Sistemleri, Visa International'dan Visa üretim onayı aldı. E-Kart, Visa tarafından Türkiye'de ilk kez verilen üretim izniyle, İtalya'dan Suudi Arabistan'a kadar olan bir alan içinde, akıllı ve manyetik bantlı Visa üretimi ve kişiselleştirmesi yapılabilen ilk ve tek şirket ünvanına sahip oldu. E-Kart Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, bundan sonraki hedeflerinin Europay'den MasterCard üretim onayı almak olduğunu bildirdi. E-Kart halen yılda 30 milyon kart üretim kapasitesine sahip.

Emeklilere Ecevit dopingi
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin yeteri kadar görevde kalması halinde, hem ekonomik bunalımın atlatılabileceğini, hem de ücretlerdeki haksızlığın giderilebileceğini söyledi. Ecevit, "Bunun için elimizden gelen çabayı da göstereceğiz"dedi. Ecevit, Emekliler Haftası dolayısıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan başkanlığında İşçi Emeklileri Derneği ile diğer emekli dernek temsilcilerini kabul etti. Başbakanlık Merkez Binası'ndaki kabulde Ecevit, "Şikayetiniz, yerden göğe kadar haklıdır" dedi. Çözümün yalnız aylıkların azlığını içermediğini,aynı zamanda değişik kesimler arasındaki ücret farklılığını da kapsadığını ifade eden Ecevit, şöyle devam etti: "Yalnız emekli aylıkları değil, bütün kesimlerde memur ve kamuda çalışan işçilerin aylıkları farklı. Bu farklılıkları gidereceğiz. Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçiyor. En az 20 yıldır işlenen hataların birikimi olan bir ekonomik bunalımla karşı karşıya. Ama milletimiz çok daha ağır bunalımları, sorunları, en ağır koşullar altında aşabilmiştir."

Ecevit sözlerini "Emeklilere esenlik ve uzun ömürler dilerim" diye bitirdi.

Teba Çinliler'e içliköfte yedirecek
Beyaz eşya ve klima devi Teba, Ağustos 'ta Çin'de Güneydoğu mutfağı ürünlerinin yer alacağı fast-food restoranıyla farklı bir sektördeki ilk yatırımı gerçekleştirecek. Teba Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Baygan, gıda sektörüne Çin'deki fast-food restoran ile gireceklerini ve dünya genelinde planlanan bu yatırımın ilk ayağının Çin'de olacağını belirtti. Teoman Baygan, bu yatırımın parasal değerinin önemli olmadığını dile getirerek, Çin'in Şangay kentindeki ilk restoranının deneme niteliğinde olacağını, 50-100 bin dolarlık bir yatırım gerektireceğini anlattı. Restoranın adının Teba olacağını ve bu markanın farklı bir sektörde devam edeceğini vurgulayan Teoman Baygan, Güneydoğu Anadolu'nun Şanlıurfa'ya özgü yemeklerini fast-food olarak sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Novartis ödülleri sahiplerini buldu
1997'den beri Türkiye'de faaliyet gösteren ilaç firması Novartis'in, Türkiye'deki bilim adamlarını teşvik etmek amacıyla düzenlediği Novartis Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu. 1999-2000 Yılları Farmakoloji Dalı Araştırma Ödülleri'nde Doç.Dr. Kansu Büyükafşar, Prof. Dr. Emine Demirel Yılmaz, Doç. Dr. Cemil Göçmen, Prof. Dr. Atilla Dikmen birinciliğe layık görülürken, Farmasötik Teknoloji Araştırma Ödülleri'nde ise birinciliği Uzm. Ecz. Hakan Eroğlu, Prof. Dr. Levent Öner, Dr. Faruk Türkoğlu, Prof. Dr. Nejat Akalan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa F. Sargon, Prof. Dr. Nazmi Özer, Prof. Dr. Süheyla Kaş'ın çalışmaları aldı.

Tek noktadan hızlı hizmet
Yapı Kedi Sigorta, yeniden yapılanma projesi çerçevesinde ilk adım olarak kurulan Müşteri Hizmetleri Merkezi acente ve müşterilerine tek noktadan daha hızlı hizmet verecek. Müşteri hizmetleri merkezi, sağlık dışı branşlarda müşterilerine teklif alma, fiyat verme ve genel bilgileri yüzyüze görüşerek sağlayacağı gibi telefonla verilen hizmetleri de kapsıyor. Yapı Kredi sigorta yetkilileri, bu uygulamayla amaçlarının acente ve sigortalıların tek noktada her türlü işlemlerini yaptırarak zaman ve kaynak tasarrufunu artırmak olduğunu söyledi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır