kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

İhracata 300 milyon $


Kemal Derviş, 1.1 milyar dolarlık kredinin 200 milyon dolarının ihracata ayrılacağını açıkladı. TOBB'un aktaracağı 100 milyon dolar ile ihracatçıya verilen kaynak 300 milyon doları bulacak
Kemal Derviş, eski Başkan Fuat Miras'ın istifasının ardından TOBB'a anlamlı bir ziyaret yaptı. Miras'ın sert eleştirilerine karşın tepki vermeyen Derviş, bizzat TOBB Merkezi'ne giderek yeni yönetimle işbirliği yapma niyetini dile getirdi. Derviş, Temmuz'da gelecek 1.1 milyar dolarlık kredinin 200 milyon dolarının Eximbank aracılığıyla ihracatçıya aktarılacağını belirtti. TOBB'un kredi için vereceği 100 milyon dolarla birlikte ihracatçıya aktarılacak kaynak 300 milyon doları bulacak.

DIŞ YATIRIM ÖNEMLİ
10 günlük dış seyahat programına başlamadan önce dün sabah gerçekleşen bir dizi telefon trafiğinin ardından TOBB'a gelen Derviş, reel sektör ve ihracatın sorunları üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Haziran ayında program açısından çok önemli ilerlemeler kaydettiklerini anlatan Derviş, şöyle devam etti:

"Sanıyorum yazın daha iyi bir döneme giriyoruz. Dövizdeki baskıyı inşallah turizm ve ihracatın da yardımıyla azaltacağız. Bu çerçevede Dünya Bankası'ndan sağlanacak 1.1 milyar dolar kredinin 200 milyon dolarını hemen Eximbank'a aktarmak istiyoruz. Bu programın başarısı zaten büyük ölçüde ihracatın başarısına bağlı olacak. O nedenle Eximbank'ı mutlaka desteklemeliyiz."

Derviş, toplantıda Telekom sorununa da değinmeyi ihmal etmedi. Varılan sonucu, "tatmin edici" olarak niteleyen Derviş, "Eğer bazı isimler değişmeseydi sıkıntı yaratabilirdi. Yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

TOBB, Exim kredisini HSBC üzerinden verecek
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 100 milyon dolar ihracat kredisini Pazartesi günü aktaracaklarını bildirdi. Eximbank'ın mevduat kabul edemediğini, bu nedenle aracı bankaya ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, sistemin işleyişini şöyle özetledi:

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ
"100 milyon doları HSBC'ye LİBOR+3 faizle yatıracağız. HSBC, LİBOR+3.5 'le Exim'e tahsis edecek. Exim, kendi kriterleri içinde ancak firma başına 200 bin doları geçmemek üzere 6 ay vade ile iki kez çevirerek bu kaynağı LİBOR+4 faizle kullandıracak. Ekonominin durumuna göre, bu kaynak geri alınabileceği gibi yeniden döndürülmesi de sağlanacak."

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Atıl Akkan ise ayrıca 50 trilyon lira kaynağı Halkbank'a tahsis edeceklerini ve firma başına 20 milyar lira kredi verilmesini sağlayacaklarını söyledi. Akkan, "Hem üretimin hem de ihracatın devamını teminat altına almak istiyoruz" dedi.

Akkan'ın bu sözleri üzerine Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, özellikle dış yatırımın Türkiye'ye doğru gelmesini teşvik etmek istedilerini bildirdi. Derviş, şöyle devam etti: "Türkiye'de kaynak sorunu var. Türkiye'de çok iyi projeler var, çok güzel fırsatlar var. İstihdam ve yatırım gerekiyor. Bu yatırımların çoğu Türk kaynaklı olacak ama bir kısmının da dışardan gelmesi yararlı. Bunu da teşvik etmek istiyoruz."

Okan MÜDERRİSOĞLU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır