kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

En büyük bayram


Balkanlar'ın yüzü 9 yıldır ilk kez gülüyor. Çünkü aileleri yok eden; babaları, oğulları öldüren; kadınlara tecavüz ettiren Sırp Kasabı Miloseviç nihayet adaletin elinde
Allah'ım bana bu günleri gösterdiğin için sana bin şükürler olsun. O adam, kocama yapılanlardan daha beterini hak ediyor. Hak yerini buldu... diyor Libade Azemi... 51 yaşındaki Kosovalı Arnavut kadın, bir anda kocasını hatırlıyor. Kocası, 15 Ocak 1999'da Racak Köyü'nde Sırp askerleri tarafından katledilen 45 Arnavut'tan biriydi... Öldürülenlerin en küçüğü 13, en yaşlısı 75 yaşındaydı. Gözü yaşlı Azemi uzun bir süre ağladıktan sonra kendini toparlayıp, Reuters muhabirine "İçeri girmesi gereken daha çok Sırp var" diye konuşuyor.

"ELLERİMLE ÖLDÜREBİLİRİM"
Miloseviç'in Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilmesinin ardından Kosva'da adeta buruk bir bayram sevinci yaşandı. Racak Köyü'ndeki mezarlık dün adeta çiçek bahçesine çevrildi. Sırp zulmünde 3 çocuğunu kaybeden Kosovalı 41 yaşındaki Ymer Mustafa mezarlığı ziyaretinde "Miloseviç'i ellerimle öldürebilirim. Kosova ve Bosna'daki kabusun sona ermesi için çoktan ölmesi gerekir" diye konuştu.

"BUGÜN YENİDEN DOĞDUM"
Miloseviç'in kaldığı Lahey'deki cezaevinin önü de dün ana baba günüydü. Yüzlerce kişi ellerinde bayraklarla Miloseviç'in yakalanışını kutladı. Bosnalı Bajazid Nozak da onlardan biriydi. 10 yaşındaki kızı ile Lahey'de Bosna bayrağını sallayan Bayan Nozak, "Bugün yeniden doğdum. Onun içeride olduğunu bilmek çok güzel" dedi. Savaş sırasında Hollanda'ya kaçan Natasja Barisic'in (21) ise mutluluğu gözlerinden okunuyordu. "Miloseviç'in sonunun geldiğini gerçekten görmek için Lahey'e kadar geldim" diyen Barisic, mutluluğunu hayatta kalan tek akrabası babaannesiyle paylaştı.

DÜNYA SEVİNÇTEN UÇUYOR

ABD Başkanı George Bush: Alkışlıyorum
Savaş suçu sanığı Slobodan Miloseviç'in Lahey'e transferini alkışlıyorum. Amerikan yönetimi, Yugoslav halkına yardım etmeye hazır.

ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Joseph Biden:Hitler gibi manyak
Miloseviç'in teslim edilmesi, savaş sonrası Avrupa tarihinin en büyük olayıdır. Çünkü o, Hitler'den beri en tehlikeli ve manyak Avrupalı liderdi.

Hırvatistan Devlet Başkanı Mesiç: Onun için ağlamam
1991'de ona mahkemede görüşeceğimizi söyledim. Şimdi çok mutluyum. Onun için gözyaşı dökmem. Miloseviç tüm savaşları kaybetti ve yaptıklarından dolayı adaletle karşı karşıya.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac: Şerefimizi kurtardık
Artık dünyada herkes insan şere inin temel değerlerinin küçümsenemeyeceğini öğrenecek.

İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh: Çok cesur bir karar
Belgrad'ın, Miloseviç'i işlediği suçlardan sorumlu olduğunu gerçekten görmek istemesi cesaret verici. Karar, Yugoslavya'nın uluslararası topluma kabulüne yardımcı olacak.

NATO Genel Sekreteri Robertson: Bekliyorduk
Belgrad'daki yetkilileri kutluyorum. Bu kararı uzun zamandır bekliyorduk. Miloseviç, Yugoslavya ve Balkanlar'ın modern tarihinin karanlık dönemlerini temsil etti. Onun bölgedeki milliyetçi, hoşgörüsüz ve yabancı düşmanlığı, artık tarih oldu.

ABD'li diplomat Richard Holbrooke: İnanılmaz mutluyum
Miloseviç layık olduğu yere gittiği için inanılmaz mutluyum. Bu, Balkanlar'da adalet aramada tarihi ve memnuniyet verici bir gün (Holbrooke, Bosna Savaşı'nı Miloseviç'le yaptığı Dayton Anlaşması'yla bitirmişti)

ABD Savunma Bakanı Colin Powell: Katkımız oldu
Miloseviç'in USSM'ye teslim edilmesinde Bush yönetimi olarak bir payımız, bir katkımız olduğu için mutluyum.

BASINDA MANŞET: Diğer zorbalara iyi ders olacak

İNGİLTERE:
The Times: Bir diktatörün yapabileceği en büyük hataya düştü; kendi mükemmelliğinin efsanesine inanmaya başladı...

Daily Telegraph: Zorbanın iade edilmesi diğer suçlulara bir uyarı oldu. Ülkesinin tarihini, acımasız kurnazlıklarla doldurmuştu.

The Guardian: Biz aylarca Şili diktatörü Agusto Pinochet'ye baktık. Sırplar ise Balkanlar'daki etnik temizliğin en önemli ismini mahkemeye çıkarmayı başardı.

The Mirror: Dünyanın zorbaları dikkatli olun. Yaptığı acımasızlıkların cezasından kurtulabileceğini sanan her diktatör, bunu bir kez daha düşünmeli.

Bosna Oslobodjenje: Lahey... "Dük" sonunda oraya gitti...

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır