kapat
30.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Gitti haydut geldi dolar


Balkanlar'ı kana bulayan Miloseviç'in, Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne 'paket operasyonu' ile teslim edilmesiyle dış dünya Yugoslavya'ya yardım musluğunu açtı
Balkanlar'I yıllarca kana bulayan, yüzbinlerce insanın ölümüne, binlercesinin de göç etmesine neden olan Sırp Kasabı Slobodan Miloseviç artık demir parmaklıklar ardında. Avrupa liderlerinden alkış alan, binlerce 'savaş kurbanını' ise gözyaşlarına boğan paket operasyonu Perşembe günü saat 15.30'da start aldı. Sırbistan Bakanlar Kurulu saat 15.30'da toplandı. Miloseviç'i Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'ne (USSM) teslim etmek ile ülkenin ekonomik geleceği arasında kritik bir karar verilecekti.

KÜÇÜK YOLCULUK
21 bakandan 6'sı toplantıya katılmadı. 15 bakandan 14'ü, 3 saat süren toplantının sonunda, 12 yıl boyunca ülkesini diktatör rejimiyle yöneten Miloseviç'in ipini çeken cevabı verdi: "Evet, Lahey'e gönderelim..."

Saat 18.30. Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç, Sırp komandolara Miloseviç'i almaları için emir verdi. Sırp komandolar, NATO askerleri ve USSM yetkilileri, Belgrad'daki hapishaneye geldi. Bu sırada hapishane müdürü ve bir Sırp hükümet görevlisi, "Küçük bir yolculuğa çıkacaksınız" diyerek Miloseviç'e hükümetin kararını bildirdi. Kararı sakin bir şekilde karşılayan Miloseviç, "Hemen mi?" diye sordu. Bavullarını toplamak ve ailesine telefon etmek istedi ancak reddedildi. Önce karara direneceğini, ancak 5 dakika sonra işbirliği yapacağını söyledi. Hücresinden çıkmadan önce bir sigara içti. Beyaz kısa kollu bir gömlek, mavi pantalon giydi. Kravat takmadı.

TERLİKLERİNİ DE ALDI
USSM yetkilileri, hücresine kadar girip Miloseviç'e Lahey'e götürüleceğini söyledi. Hiç beklemediği bir anda karşısında gördüğü yetkililere de "Hemen mi?" diye sordu. "Evet" cevabını alınca temiz çorap giydi. Terliklerini de yanına aldı. Görevliler eşliğinde sakince kendisini bekleyen beyaz karavana bindi. Yeri açıklanmayan bir üsse götürüldü. Üste, dikkati dağıtmak için çok sayıda helikopter kalkışa hazır vaziyette bekletildi. Miloseviç, helikoptere bindirilmeden önce Lahey'den bir savcı, birkaç soru sordu ve hakkındaki suçlamaları okudu.

Sakince savcıyı dinleyen Miloseviç, "Sizin mahkemenizi tanımıyorum" cevabını verdi. Yetkililere, "Yağmurluğum nerede?" ve "Bugün Aziz Vitüs günü olduğunu biliyor musunuz?" diye sordu. Saat 18.55. Sırp hükümetine ait helikopter, Miloseviç'i Bosna'nın Tuzla kentindeki Amerikan askeri üssüne götürdü.

HELİKOPTER TESLİMATI
Saat 19:40. Miloseviç'i taşıyan helikopter Tuzla'ya vardı. Burada NATO'ya ait P-3 Orion tipi bir gözetim uçağına bindirildi. Yanında yalnızca USSM yetkilileri kalmıştı. Saat 20:20. Sırp Kasabı, Hollanda'nın Lahey kentinin 10 kilometre dışındaki bir üsse indi. Burada yine helikoptere bindirilen Miloseviç, bir başka helikopterin eşliğinde USSM'ye ait Scheveningen Hapishanesi'ne aktarıldı. Sırp Kasabı'nın elleri kelepçeli olarak teslim edilmesinden sonra Yugoslavya'ya para muslukları açıldı.

Toplam yardım 1.37 milyar $
Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası'nın birlikte düzenlediği konferansta Yugoslavya'ya yapılacak maddi yardım miktarı önümüzdeki üç yıl için toplam 1.37 milyar dolara ulaştı. Dünya Bankası yardım miktarı için 3.9 milyar dolar toplamayı hedefliyordu. İlk etapta 2001 yılı için ülkelerin Yugoslavya'ya verecekleri yardım miktarları şöyle:

Amerika, 181 milyon dolar; Almanya, 66.3 milyon dolar; Japonya, 50 milyon dolar ve 10 milyon dolarlık teknik donanım; Fransa, 15 milyon dolar; Dünya Bankası, 150 milyon dolar.

Avrupa Komisyonu da Yugoslavya'ya toplam 450 milyon dolar verileceğini açıkladı. Dünya Bankası, 2002 yılında da 430 milyon dolarlık bir yardım daha yapacaklarını belirtti.

Hitler'den sonra yeni bir sayfa
Mİlosevİç'in Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'ne (USSM) teslim edilmesiyle tarih kitaplarında yeni bir sayfa açıldı. Savaş suçlularının yargılanmasında Miloseviç'ten önceki sayfaları, Adolf Hitler'in emrindeki Nazi subayları oluşturuyordu. Hitler'in üst düzey 21 subayı 'barış karşıtı suçlar, savaş suçları ve insanlık suçları' ile yargılandı. Almanya'nın Nüremberg kentinde düzenlenen davalar, Fransız, Amerikan, İngiliz ve Rus yargıçlar tarafından yürütüldü. Birçoğu, bilmeden Hitler'in planlarına alet olduklarını iddia etti. 10'u asılarak idam edildi.

Hess'in rekoru kırılacak mı?
Rudolf Hess, Hitler'in 'cani' subaylarından birisiydi. Nazi liderinin 3 numaralı adamı olarak biliniyordu. 1941 yılında İngiltere'ye kaçtı ve yetkililerle 'barış' görüşmesinde bulunmak istedi. Ancak tutuklandı. Aralarında cinayet ve Yahudiler'in kökünü kazımanın da bulunduğu suçlardan suçlu bulundu. Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Spandau hapishanesinde kalan Hess, yaşayan tek Nazi subayıydı. Ancak 1987 yılında, 92 yaşındayken intihar etti. Şimdi sebep olduğu katliamlarla Hitler'i andıran Miloseviç'in Hess kadar dayanıp dayanamayacağı konuşuluyor.

Tarihin cilvesi
28 Haziran 1989... Bu tarihte Komünistler Birliği Partisi Başkanı Slobodan Miloseviç, Kosova'nın Gazimestan semtinde, yani 1389'da Sırplar'ın Türkler'e yenildiği yerde halka konuşma yapmış, 1 milyon kişiye 'Sırplar'ı koruyup kollama sözü' vermişti. Bu konuşmasının üzerinden iki yıl geçtikten sonra Yugoslavya, savaşlar nedeniyle kan gölüne döndü. 1389'dan bu yana ülkede Aziz Vitüs günü olarak kutlanılan 28 Haziran günü, bu kez Miloseviç'in USSM'ye verildiği gün olarak tarihe geçti. Sırp Kasabı'nın 6 maddelik kanlı suç dosyası kabarık:

SIRP KASABI'NIN SUÇLARI
* Yugoslavya ve Sırbistan'ın askeri güçlerinin, Kosova'da Arnavutlar'a ait mallara zorla el koyması ve evlerinden sürmesi.

*Kosova'daki güvenlik güçlerinin, Kosovalı Arnavut sivillerin mal varlıklarını köylere bomba yağdırarak yok etmesi.

* Arnavutlar'ın Kosova'dan sürüldüklerine dair iz bırakmamak amacıyla Yugoslav güçlerinin, Kosovalı Arnavutlar'ın kimlik belgeleri ile otomobil evraklarını zorla toplaması.

*Güvenlik güçlerinin, Kosovalı Arnavutlar'ı sözlü ve fiziksel şiddet uygulayarak bezdirmesi, gururlarını kırması, onurlarını zedelemesi ve küçük düşürmesi.

*Yugoslav güçlerinin, evlerine geri dönmelerini önlemek için Kosovalı Arnavutlar'ın kimlik belgelerini ve otomobillerine ait evrakları toplayıp imha etmesi.

*25 Mart 1999'da 105'ten fazla Kosovalı yetişkin erkek ve çocuğun güvenlik güçleri tarafından zorla götürülüp öldürülmesi.

Dava yıllar sürebilir
'Sırp Kasabı' ilk duruşmasına önümüzdeki Salı günü çıkarılacak. Yargıç, hakkındaki suçlamaları İngilizce olarak okuyacak; bir tercüman kulaklık aracılığıyla Sırpça'ya çevirecek. Miloseviç'e hakkındaki suçlamaları kabul edip etmediği sorulacak ve savunması istenecek. Delillerin araştırılması ve dosyaların hazırlanması için Miloseviç yeniden Scheveningen Hapishanesi'ne gönderilecek. İlk duruşma önümüzdeki hafta.

SUÇ DOSYASI GENİŞLEYEBİLİR
Miloseviç şu anda Kosova'daki Sırplar'a karşı insanlık suçu işlemekle suçlanıyor. Ancak USSM savcıları, dosyasındaki suçların kapsamını genişleteceklerini açıkladı. USSM Başsavcısı Carla Del Ponte, "soykırım" ve Bosna'daki savaş sırasında işlenen insanlık ve savaş suçlarını, çatışmaları da Miloseviç'in yargılanacağı suçlar arasına ekleyeceğini belirtti.

Ö MÜR BOYU HAPİS ALABİLİR
Miloseviç'in avukatları, önümüzdeki haftadan itibaren hakkındaki delil ve suçlamaları inceleyecek. Görgü tanıkları, ifadeler ve delillerin araştırılmasının aylar süreceği belirtiliyor. USSM savcılık makamı da aynı hazırlıklar içerisinde olacak. Davanın en erken önümüzdeki yılın ilk aylarında başlaması bekleniyor.

Görgü tanıklarının dinlenmesi ve delillerin mahkemeye sunulması da aylar sürecek. Son olarak USSM yargıçları karar vermek için toplanacak. Suçlu bulunursa Miloseviç, USSM idam cezası vermediği için ömür boyu hapis cezasına çarptırılacak.

APO GİBİ YARGILANACAK
Görevde işlediği suçlar nedeniyle yargı önüne çıkarılan 'İlk Devlet Başkanı' olan Miloseviç, dava süresince mahkeme salonuna kurulacak kurşun geçirmez camekan bölmede oturacak. Medya görevlileri ve davayı izleyecek diğer kişilerle arasında cam bir bölme bulunacak.

BAŞBAKAN ZİZİÇ İSTİFA ETTİ
Yugoslavya Başbakanı Zoran Ziziç istifa ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Zoran Zievkoviç, Başbakan'ın istifa ettiğini bildirirken, Yugoslavya Federasyonu'nu oluşturan cumhuriyetlerden Karadağ'ın koalisyon ortağı Sosyalist Partisi'nin lideri Ziziç'in istifasının Federal Hükümet'in düştüğü anlamına geldiği bildirildi. Karadağ Sosyalist Partisi, Miloseviç'in USSM'ye teslim edilmesine şiddetle karşı çıkıyordu.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır