kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Ek vergiye gerek yok!..

Toplanamayan katrilyonlarca lira vergi ve prim, bir o kadar da vergi ve prim kaçağını kovalamak dururken; ek vergiye gerek yok.

Yaz sıcaklarının iyice bunaltmaya başladığı şu günlerde, vatandaş bir de yeni ek vergilerden bunalmaya başladı. Neyse ki, tepkiler üzerine getirilmek istenen ek vergilerin çoğundan vazgeçildi.

İşin doğrusu, yeni ek vergilere gerek yok. Mevcutlar zaten yetiyor da artıyor bile... Şu anda, Maliye, SSK ve Bağ-Kur'un tahsil edemediği 10 katrilyon liranın üzerinde alacak var. Gidip bunun onda birini tahsil etseler ek vergilerden daha fazla gelir toplanır. Kayıtdışı istihdam yani kaçak işçi sayısı 4,5 milyon. Bundan kaynaklanan prim ve stopaj kaybı tam 5,1 katrilyon lira. Ayrıca, 1 milyon da kaçak yabancı işçi var. Buradaki prim ve stopaj kaybı da 1 katrilyon liranın üzerinde. Gidip bunlar toplansa, etkin bir denetim ağı kurulsa, ek vergiye gerek kalmayacak. Ama ne gezer, Maliye'nin 10.466 denetim elemanı kadrosunun 7 bin 724'ü yani dörtte üçü boş. SSK'da ise denetime ağırlık verilmesi gerekirken, Sigorta Müfettişlerinin denetim yetkisi kaldırılmış. Sadece bundan dolayı, 1,4 katrilyon TL. kayıp var. Daha neler neler...

Fiş mi, o da ne demek?
Bu yıl turizmde, çok iyi bir dönem yaşıyoruz. Oteller, tıklım tıklım dolu. Turizm bölgelerindeki dükkanlar, mağazalar, restorantlar, barlar, diskotekler ve diğer eglence yerleri çok iyi iş yapıyor.

"Aman yapsınlar ve para kazansınlar da, devlete vergi ödesinler" diyeceksiniz. Keşke öyle olsa... Bakıyorsunuz, öyle eğlence yerleri var ki, günde 25-30 milyar lira gelir elde ediyorlar ve neredeyse kimseye fiş vermiyorlar. Günahlarını almayalım, fiş veriyorlar vermeye de... uyduruk bir fiş!.. O fişi de, içeride verip, karşılığında, bir yerli içki alıyorsunuz. Yani suç delili de, anında imha ediliyor.

Bodrum'da, bu tür bir discoya gittim. Girişte, adam başı 5 milyon TL. alıyorlar, yasal anlamda ne fiş veriyorlar ne de başka bir belge... Her gece girip-çıkanın sayısı da ortalama 5 bin kişi. Bu köşede, isim belirtmeden yazdım. Ertesi yıl, Bodrum sokaklarında meraklı bir Sabah okuru, selam verip yaklaştı.

- Siz geçen yıl, isim vermeden, falanca discoyu yazmıştınız değil mi?

- Evet.

- Peki bu yıl o discoya gidip kontrol ettiniz mi? Bir değişiklik var.

Okurumuzun bu sorusundan, uyarımız üzerine olaya müdahale edilip, belge düzenin kurulduğunu, girişte herkese yazar kasa fişi ya da yasalara uygun fiş verildiğini düşünerek, yanıt verdim.

- Hayır gitmedim.

- Ben sizin yerinize gittim. Değişen bir şey var, giriş bileti 5 milyon yerine 7 milyon TL. olmuş. Onun dışında değişen hiç birşey yok. Yani sizin deyiminizle, uyduruk bir kağıt parçasını, fiş olarak vermeye devam ediyorlar...

Alanya'sı da, Marmaris'i de, Manavgat'ı da aynı. Fiş diye bir olayı tanıyan ya yok ya da çok az.

Seyredilen kaçak
Sadece bunlar mı? Boğaz'da bir milyon dolara satılan villalar, yıllardır 100-200 bin dolara satılmış gibi gösteriliyor. Kimseden tık yok. Bazı meslek gruplarının beyan ettiğı aylık gelir aşağıdaki gibi.

Liste uzayıp gidiyor. Dikkat edin, beyan edilen ortalama aylık gelir, asgari ücretlinin gelirinin dahi altında. Bunların çoğu hayat standardı esasına göre vergi ödüyor.Ş irketlerin durumu ise, yürekler acısı. Türkiye'de 531 bin 552 şirket var. Bunun 1448'i toplam kurumlar vergisinin yüzde 83'ünü, kalan 530 bin şirket de yüzde 17'sini ödemiş.

Özetle, kafanızı nereye çevirseniz, Devletin katrilyonluk gelir kaynakları var. Biraz bunların üzerine gidilse, olay çözülecek.

Ne dersiniz; yukarıdaki açıklamaları okuduktan sonra, sizce ek vergiye mi yoksa başka önlemlere mi gerek var?

Herkes kaçırıyor
- Diş protezcisi 26.188

- Deri eşya imalatçısı 52.931

- Konfeksiyoncu 74136

- Lokantalar 60.048

- Kuyumcu 139.715

- Fırıncı 137 .840

- Kürk imalatçısı 93 .947

- Diş hekimi 93 .174

- Turizm acentası 107.966.

- Mobilyacı 56 .951

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır