kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Zafer Microsoft'un


Üst mahkeme, Gates'in itirazını kabul etti. Microsoft'un haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle ikiye bölünmesine karar veren hakimin taraf tuttuğunu açıkladı. Bölünme kararını iptal etti
Haksız rekabet nedeniyle geçen yıl ikiye bölünmesine karar verilen ve yarı yarıya değer kaybeden Microsoft'ta yüzler gülüyor. Bölünme kararını temyize götüren Microsoft'un, karara muhalefet gerekçeleri haklı bulundu ve üst mahkeme bölünme kararını iptal etti. İlk davaya başkanlık eden Hakim Thomas Penfield Jackson'ın yerine yeni bir yargıcın atanmasına da karar veren yüksek mahkeme, davanın yeniden görülmesini istedi.

HAKİM YERDEN YERE VURULDU
Microsoft için "zafer" anlamına gelen ve yeniden parlak günlerin önünü açan Washington'daki Temyiz Mahkemesi'nin kararında, eski davanın hakimi Jackson aleyhinde ağır ifadeler kullanıldı. Şirketin iddia edilenin aksine, haksız rekabet yaratacak bir uygulama içinde olmadığını belirten Temyiz Mahkemesi, hakim için "Thomas Penfield Jackson, olayda uygunsuz bir şekilde taraflı olarak yer almış ve Microsoft'a karşı tavır almıştır. Hakimin kararının iptal edilmesinde, "medya mensuplarıyla gizli görüşmelerde bulunması ve mahkeme dışında Microsoft yetkilileri hakkında defalarca saldırgan olarak nitelenebilecek yorumlarda bulunmasının" etkili olduğu açıklandı.

HALK İKİYE BÖLÜNDÜ
Temyiz Mahkemesi'ndeki yedi hakimin de oybirliğiyle alınan karar üzerine Microsoft hisseleri dün yüzde 2 değer kazandı. Bölünme kararından önce 119 dolar olan şirketin hisseleri, 49 dolara kadar gerilemişti.

Yargıç Jackson, Microsoft'un Windows 95 işletim sistemine Internet Explorer tarayıcısını ekleyerek rekabet yasasına aykırı davrandığına karar vermiş ve yazılım devinin en az ikiye bölünmesine karar vermişti. Daha sonraki süreçte kararın temyiz edilmemesi halinde, şirketin dört ya da altı parçaya bölünebileceğine de işaret edilmişti.

Karar, ABD kamuoyunu ikiye böldü. Halkın bir kısmı "Hukuk bu kez doğru işledi" yorumu yaparken, diğer bir kesim ise dava süresince hayır kurumlarına milyonlarca dolar harcayan Bill Gates'in, yardımlarının boşa gitmediğini vurgulayan açıklamalar yapıyor. Bölünme kararıyla 80 milyar dolarlık kişisel serveti 58 milyar dolara gerileyen Bill Gates, "Adalet yerini buldu" dedi.

Teknoloji ile hukukun dansı
18 Ekim 1997: Savcı Janet Reno, Microsoft 95 işletim sistemi içerisine yerleştirilmiş olan internet arama motoru Internet Explorer'in rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle Microsoft hakkında suç duyurusunda bulundu

18 Mayıs 1998: ABD Adalet Bakanlığı ve 20 eyaletin öncülüğünde Amerikan tarihinin en büyük tekelcilik davalarından biri olan Microsoft davası başladı.

5 Kasım 1999: ABD Bölge Mahkemesi, Microsoft'un bilgisayar piyasasını elinde bulundurduğunu ve bu durumun tüketicinin aleyhine olduğu kararına vardı.

3 Nisan 2000: Yargıç Jackson, Microsoft'u bilgisayar sektöründeki üstünlüğünü tüketicinin aleyhine olacak şekilde kullanarak ABD tekelcilik yasasını ihlal ettiğini belirtti.

7 Temmuz 2000: Yargıç Jackson, Microsoft'un biri işletim sistemleri, diğeri de internet üzerinde çalışmak üzere ikiye bölünmesine karar verdi.

27 Şubat 2001: Microsoft'un itirazı üzerine temyize giden mahkeme yargıçları davanın önceki hakimi Jackson'un şirketi cezaya çarptırmak için duygusal davranıp kişisel bir hesaplaşmaya girdiği açıklamasında bulundu.

28 Haziran 2001: Washington Temyiz Mahkemesi şirketin ikiye bölünme kararını bozdu. Davanın yeni bir yargıçla yeniden görüşülmesine karar verildi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır