kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Örnek ülke Türkiye


ABD Hazine Bakanı, IMF ve Dünya Bankası'nın artık Türkiye'deki gibi, "Önce reform, sonra para" ilkesiyle çalışacağını söyledi. O'Neill, "Türkiye reform sözü verdi" dedi
Türkiye Telekom kriziyle boğuşurken, ABD Hazine Bakanı O'Neill verilecek olan kredilerin performans kriterlerine uyum sağlanmasına bağlı olduğunu tekrarladı. Türkiye ile yapılan programın, bundan sonraki süreçte Dünya Bankası ve IMF'nin çalışma sistemine örnek olacağının da altını çizdi.

'ARTIK İTFAİYECİ DEĞİLİZ'
O'Neill yapılması gereken reformlara ilişkin olarak IMF'nin bundan böyle ağırlığı, kriz sonrası kaynak yaratmak yerine krizleri önceden sezerek önleme konusuna vermesi gerektiğini belirtti. Bugün itibarıyla gerek IMF ve gerekse Dünya Bankası'nın adeta bir itfaiye gibi ekonomik sıkıntı yaşan tüm ülkelerin sorunlarına çare bulmak için koşuşturduğunu söyleyen Paul O'Neill "Bu sistem artık çalışmıyor" dedi. ABD Hazine Bakanı, IMF'nin bundan sonra ülkelere vereceği krediler için Türkiye örneğinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

O'Neill, Başkan Bush yönetiminin IMF ve Dünya Bankası'nda gerçekleştirilmesini istediği reformları anlattığı konuşmasında, Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara da değindi.

ABD Hazine Bakanı O'Neill, Türkiye'nin ekonomik programıyla ilgili olarak, ''İleriye baktığımızda, Türkiye'nin başarısı, hükümetin yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olacak'' dedi. Bush yönetiminin göreve gelmesinden kısa süre sonra Türkiye'deki kriz durumunu ''miras olarak aldığını'' ifade eden O'Neill, şöyle devam etti:

HER ŞEY HÜKÜMETE BAĞLI
''Türkiye'nin durumuyla uğraşırken, birkaç ilkeyi vurguladık. Birincisi, Türkiye'ye ek ikili finans yardımı sağlamadık. Bunun yerine, finansal istikrarsızlık veya kriz koşullarında IMF'nin uygun araç olarak seçilmesine karar verdik. İkincisi, siyasi liderlerden kesin bir söz alarak, ülkenin önceden atması gereken adımların önemini vurguladık. Siyasi liderlerin değişikliklerin sahipliğini üstlenmelerinin, yardımın ön koşulu olması gerektiğini düşündük. Türk hükümeti de bunu kabul etti. İleriye bakacak olursak, Türkiye'nin başarısı, hükümetin, yükümlülüklerini yerine getirmesine bağlı olacak.''

İcra Direktörleri zamanında toplanıyor
IMF, Türk Telekom üst yönetimiyle ilgili sıkıntının aşılmasının ardından, Türkiye'ye verilecek ikinci kredi diliminin ele alınacağı İcra Direktörleri Kurulu toplantısının öngörüldüğü gibi 3 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.

IMF Sözcüsü Conny Lotze, Türk Telekom üst yönetimiyle ilgili durumun açıklığa kavuşmasının ardından yaptığı açıklamada, "İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye toplantısı için 3 Temmuz tarihi öngörülmüştü. Bu tarih geçerli" dedi. Türk Telekom üst yönetiminin atanması yönündeki gelişmeyle birlikte, Türkiye'ye 1.5 milyar dolarlık ikinci kredi diliminin serbest bırakılması için öne sürülen önkoşulların tamamı gerçekleştirilmiş oldu. Bu koşullarda, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun 3 Temmuz toplantısında ikinci kredi dilimini serbest bırakması bekleniyor.

NİYET MEKTUBU
Türkiye'nin 17 sayfalık Ek Niyet Mektubu'nun da IMF'ye gönderildiği belirtildi. Mektupta, Türkiye'nin programda belirtilen yasalar ve reformlarla attığı adımların anlatıldı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır