kapat
29.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Cezasını çekecek


Yüzbinlerce insanın ölüm emrini veren Sırp Kasabı, gece operasyonuyla Belgrad Hapisanesi'nden NATO askerleri tarafından alınıp Lahey'deki bir cezaevine yerleştirildi
Bosna ve Kosova'da yüzbinlerce kişinin katliam emrini veren Yugoslavya eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç, layığını buldu ve dün Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) yetkililerine teslim edildi. Görevini kötüye kullanmak ve yolsuzluk suçları nedeniyle Belgrad Hapisanesi'nde tutulan Miloseviç, dün apar topar USSM yetkililerine teslim edildi. NATO askerlerinin kontrolünde Belgrad Havaalanı'na getirilen Miloseviç, kendisini bekleyen bir uçakla USSM'nin merkezinin bulunduğu Hollanda'nın Lahey kentine götürüldü. İşte film gibi 2 saatlik operasyon:

OPERASYON EMRİ 18.00'DE VERİLDİ
Sırp hükümetinin Miloseviç'i USSM'ye teslim etmek için 23 Haziran'da onayladığı kararname dün öğle saatlerinde Anayasa Mahkemesi'nin gündemine geldi. Miloseviç'in belirlediği yargıçlardan oluşan mahkemenin başkanı Milutin Srdiç, görüşmeler başlamadan istifa ettiğini açıkladı. Mahkemenin diğer yargıçları, Başkan'ın istifası sonrası görüşmeyi sona erdirdi ve hükümet kararnamesini askıya aldıklarını açıkladı. 12 Temmuz'daki ikinci görüşmede bir karar çıkmasının beklenildiği açıklandı. Açıklamadan 3 saat sonra, saat 19.00 sularında başkent Belgrad'da bağımsız yayın yapan B-92 radyosu, Miloseviç'in USSM'ye teslim edildiğini ilan etti. Sırplar 18.00'de USSM'yle ortak olarak operasyonu başlattı. Dünya gündemine bomba gibi düşen bu haber, saat 20.30'da Sırp hükümet yetkilileri tarafından onaylandı.

NATO UÇAĞIYLA PAKETLENİP GETİRİLDİ
Resmi kaynaklara göre, saat 18.45'de USSM yetkilileri, NATO askerlerinin eskortunda Belgrad Hapisanesi'ne geldi. Grubun yanında kar maskeli Sırp komandoları da yer aldı. USSM yetkilileri, hapisanedeki bürokratik işlemlerle ilgilenirken, NATO askerleri Miloseviç'in bulunduğu hücreye gitti. Ve Miloseviç apar topar beyaz bir minibüse bindirildi. Belgrad Havaalanı'na getirilen Miloseviç, NATO'ya ait bir askeri uçakla yola çıkarıldı.

MAHKEMEDEN 4 KM. ÖTEDE HAPİS TUTULUYOR
İlk durak, Bosna Hersek'in Tuzla kentinde bulunan askeri havaalanı oldu. Görevlerini bitiren NATO askerleri, Tuzla'da uçaktan indi. Saat 19.30'da Miloseviç, aynı uçakla Hollanda'nın Lahey kentine götürüldü. Bazı uluslararası gazeteciler ise Miloseviç'in Tuzla'da İngiliz Havayolları'na ait bir yolcu uçağına bindirildiğini iddia etti. Uçak, saat 20.30'da Lahey'in 10 kilometre uzaklığındaki Valkenburg askeri üssüne iniş yaptı. Miloseviç mahkeme binasının 4 kilometre uzaklıktaki Scheveningen adlı bir hapisanede tutuluyor. Miloseviç'in USSM'ye teslim edilmesinin ardından gözler Yugoslavya'nın yeni Cumhurbaşkanı Vojislav Kostunitsa'ya çevrildi.

KOSTUNİTSA: BEN DE TV'DEN ÖĞRENDİM
Kostunitsa olayları herkes gibi TV'den izlediğini açıkladı. CNN Televizyonu ise teslim kararının 1 hafta önceden verildiğini öne sürdü. Sırp Başbakan Zoran Cinciç'in ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'a geçen hafta söz verdiğini açıklayan televizyon, "Sırbistan bu hareketiyle ekonomisini kurtardı. Yoksa ABD ülkeye yaptığı ekonomik desteği çekecekti" yorumunu yaptı.

SAĞLIK TARAMASI BUGÜN YAPILACAK
Anlaşma gereği, Sırbistan ABD ve AB'den bu yıl 1.3 milyar dolar yardım alacak. Bu rakam 4 yılda 4 milyar dolara çıkacak. Başbakan Cinciç de dün gece yaptığı açıklamada anlaşmayı onaylar gibiydi. Cinciç, "Başka çaremiz yoktu" diye konuştu. Lahey'de bir merkezde tutulan Miloseviç, USSM'de yargılanacak "en yüksek mevkideki insan" olarak da tarihe geçti. Savaş suçlusu, bugün sağlık kontrolünden geçirilecek.

BAŞKENTTE 2 BİN KİŞİ TOPLANDI
Milosevicinteslim edildiğinin duyulmasının ardından 2 bin Miloseviç yanlısı başkent Belgrad'da toplandı. Başkentte durumun çok gergin olduğu bildirildi. Göstericilerin gazetecileri dövdüğü, polisin kanlı çatışmalardan çekindiği belirtildi. Sosyalist Parti yetkilileri "Bu karar ülkede çıkgın şeylerin olmasına neden olacak" diye konuştu.

BÜTÜN DÜNYA MEMNUN
ABD Başkanı George W. Bush, "memnuniyet" duyduğunu açıkladı. "Sonunda işlediği savaş suçlarından dolayı yargılanabilecek" diyen Bush, ABD'nin Yugoslavya'ya yardıma hazır olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı JacquesfChirac, "Miloseviç sonunda yaptıklarının hesabını verecek" derken, NATO sözcüsü RobertfPsczelfde "Gecikmiş ama güzel bir haber" dedi.

"ÜLKEYİ TÜRKLER YÖNETİYOR"
Diktatörün kızı Maria, babasını Lahey'e teslim eden hükümeti ağır sözlerle eleştirdi. İstoç gazetesine açıklama yapan Maria Miloseviç, "Sırbistan Sırplar'dan başka herkes tarafından yönetiliyor: Türkler, Çingeneler ve Yahudiler" dedi. Hükümeti eleştiren Maria, "Bu büyük demokratlar en önemli sorunları kanun hükmünde kararnamelerle çözüyorlar" diye konuştu.

36 KİŞİLİK TOPLU MEZAR BULUNDU
Kasap'ın yakalanmasının yanısıra dün Yugoslavya'dan bir başka haber daha geldi. Belgrad yakınlarında bir toplu mezar bulan Yugoslav yetkililer, mezarda 8 aylık bir ceninin de bulunduğu 36 Kosovalı Arnavut'un cesedini çıkardı. Cesetlerin Kosova'daki Suva Reka Köyü'nden getirilen Arnavutlar olduğu belirlendi.

ŞİMDİ NE OLACAK?
USSM'ye teslim edilen Miloseviç birkaç gün içerisinde Kosova'da Arnavutlar'a karşı işlenen savaş suçlarından dolayı yargı önüne çıkarılacak. Soruşturmanın Hırvatistan ve Bosna savaşlarını da kapsayacak şekilde derinleştirileceği ve Miloseviç'in en ağır suç olan "soykırım"la yargılanabileceği belirtiliyor. Yargılama sürecinin aylarca sürebileceği bildiriliyor.

SIRADA ONLAR VAR
Miloseviç'İn Lahey'e teslim edilmesinin ardından gözler Bosna ve Kosova'da insanlık dışı suçlar işleyen Radovan Karadziç ve Radko Mladiç'e çevrildi. Bosna Savaşı sırasında Bosnalı Sırplar'ın lideri olan Karadziç ile askeri lideri General Mladiç, soykırımdaki payları nedeniyle USSM tarafından savaş suçlusu olarak aranıyor. Karadağ'da olduğu tespit edilen Karadziç'in yakalanması için NATO 1999'da bir operasyon düzenlemiş fakat bir Fransız generalin Karadziç'i haberdar etmesi üzerine operasyon başarısızlığa uğramıştı. Mladiç'in ise nerede olduğu bilinmiyor. Bazı görgü tanıkları onun Bosna'da, bazıları ise Rusya'da gizlendiğini öne sürüyor.

Halk isyanıyla devrildi
Sırp Kasabı Slobodan Miloseviç, 1987'de 6 eyaletten oluşan Yugoslavya'nın devlet başkanlığına Sırplar'ın desteği ile seçildi. Miloseviç katliamlarına 1991'de Hırvatistan'ın üçte birini işgal ederek başladı. Bu işgalde 20 bin kişi öldü, 400 bin kişi evsiz kaldı. Sırp lider kanlı yüzünü 1992'de Bosna Hersek'te bir kez daha gösterdi. 3 yıl süren ve Avrupa'nın en kanlı savaşı olan Bosna Savaşı 1995'te sona erdiğinde ardında 200 binden fazla katledilen ve evsiz insan bıraktı. Kasap Miloseviç, 1999'da nüfusun yüzde 90'ını Arnavutlar'ın oluşturduğu halka karşı etnik temizlik başlattı. 400'den fazla köy yok edildi.

10 bine yakın kişi öldü. 10 hafta süren NATO bombardımanı ile son bulan Kosova Savaşı'nın sonunda "savaş suçlusu" ilan edildi. Miloseviç'in 13 yıllık iktidarı, geçtiğimiz Ekim ayında 200 bin Sırp'ın başkanlık sarayına yürüyerek yönetime el koyması ile sona erdi. Miloseviç'in yerine Vojislav Kostunitsa devlet başkanı seçildi. Halk darbesinden 5.5 ay sonra ABD'nin bastırmasıyla hükümet Miloseviç'i gözaltına alındı.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır