kapat
23.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Radiohead'in hafızası düzeldi


Kid A'in üstünden henüz birkaç ay geçmişken Radiohead yeni albümleri 'Amnesiac'la tekrar karşımızda. Radiohead hakkında unuttuğumuz' ne varsa, hatırlatıyorlar
Radiohead için her şey belki de 1997'de başladı. Bütün müzik otoritelerinden, 'dinleyiciden' tam not alan "OK Computer" albümleri, onlar için bir çeşit kabusa dönüşüverdi. "Zamane Pink Floyd'u", "2000'in müziği" benzetmeleri gırla giderken, bir sonraki albümleri için "yüzyılın en önemli albümü bu olacak" yakıştırmaları hemen yapıştırıldı. Radiohead üyeleri dahil herkes şaşkındı; 'eğlence' satarken, 'hüzün' alıcı bulmuştu çünkü...

Oysa Thom Yorke, Ed O'Brien, Phil Selway, Colin Greenwood ve kardeşi Jonny Greenwood, Oxford'lu beş genç olarak yola çıkıp "Pablo Honey", "The Bends" gibi alternatif bir kitleye hitap eden albümler yapmışlardı. Ama "OK Computer" kaderlerini değiştirdi. Ve üç yıl sonra, şapkadan tavşan çıkartırcasına "Alın bakalım" dedikleri "Kid A", "yüzyılın albümü" filan seçilmediyse de en tartışılan albüm olduğu kesindi. Rock grubu bildiğimiz Radiohead gitmiş, yerine elektronik aletler gelmişti. Kimse bu albümle ne yapacağını bilemedi: Kimi göklere çıkarttı, kimi birkaç kez dinledikten sonra sıkıldı bıraktı.

UNUTUŞUN ALBÜMÜ
Şimdi de Radiohead, "Kid A"in üstünde henüz dumanları tüterken, yeni bir albümle çıkageldi! "Amnesiac". Albümün adı 'amneziden mustarip' manasına geliyor; o da bir çeşit hafıza kaybına tekabül ediyor. Tabii insanın aklına "bu adamlar albüm çıkardıklarını unuttular mı acaba" hınzırlığı geliveriyor, söz konusu olan Radiohead olunca... Eh, durum pek de farklı sayılmaz. Selway şöyle açıklıyor: "Başından beri Thom'un fikri double albüm çıkarmaktı. Ama bazılarımız bunu istemiyordu. Ne de olsa Radiohead müziğini ancak belli bir süre için dinleyebilirsiniz! 'Kid A'in aldığı tepkilere bakıyoruz da, iyi ki böyle bir şey yapmamışız... 'Kid A'i çıkarırken neredeyse grubu dağıtıyorduk! Şarkıları bitirmek istemiyorduk. Çünkü biterse, insanlar dinleyecekti. Sonuçta onlarca parça açıkta kaldı. Korku içinde gibiydik."

Anlayacağınız, 'ünlü' ve popüler olmanın dayanılmaz ağırlığı altında afallayan Radiohead, kendilerini 'büyük pazar'da Britney Spears'a rakip bulunca; bir de buna yeni albüm vakti geldiğinde, hepsinin dahi gözüyle baktıkları Thom Yorke'un 'yazar kitlenmesi' ve elektronik merakı eklenince, ortaya iki ayrı ama birbirini tamamlayan albüm çıkıverdi! "Amnesiac" bizce çok güzel bir albüm. Radiohead hakkında 'unuttuğumuz' ne varsa hepsini bir bir hatırlatıyor. Thom Yorke korkusuzca sesini tekrar ön plana çıkarıyor, sözler büyülüyor ve en önemlisi özlediğimiz gitar rifleri geri dönüyor!..

HİKMETİNDEN SUAL OLUNMAZ
Prodüktörleri Nigel Godrich'ten vazgeçmeyen Thom Yorke, "Amnesiac"ın 'açığa çıkmasından' rahatsız: "Kimsenin bilmediği parçalarımızın olması hoşuma gidiyordu. 'Kid A'le aynı zamanda yapılmış olabilirler, ama o şarkılar başka bir yerden geliyor. Bu bizim ortak sırrımız gibiydi" diyor. Yorke albüme neden bu ismi layık gördüğünü şöyle anlatıyor: "Agnostik (bilinemezci) inanca göre doğduğumuzda, içine düştüğümüz hayatın bizde yol açacağı travmayla başa çıkabilmek için nereden geldiğimizi unuturuz. Bu unutuşun nehri gibi bir şey..." Albümde de tabii ki böylesi sözleri olan bir parça var: İlk single ve grup üyelerinin bugüne kadar yaptıklarını düşündükleri en iyi parça olan "Pyramid Song"da şöyle buyuruyor Yorke: "Nehre atladım. Bugüne dek gördüğüm her şey oradaydı. Yıldızlar da vardı. Tüm eski sevgililerim de oradaydı. Hep beraber bir kayıkla cennete doğru yol aldık. Artık korkacak ya da endişe edecek hiçbir şey yoktu..."

Politik aktivitelerden geri durmayan, üçüncü dünya ülkelerinin borçlarının silinmesinden, Tibet'e özgürlük kampanyasına kadar türlü konuda sesini çıkaran Thom Yorke, bu kez de kendini Hint felsefesine mi kaptırdı acaba?

Ayşe Deniz Poyraz

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır