kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Yüksek faiz bir defalıksa iyi

Geçen hafta üç aylık vadede yüzde 79'dan borçlanan Hazine bu hafta 4.5 aya yüzde 92 faiz vermek durumunda kaldı.

Bir haftalık sürede siyasette ve ekonomide önemli bir gelişme olmazken yükselen kurlar sonunda faizleri de artırdı. Hazine faizlerini yüzde 80'in üstüne çıkarmakta direnen ekonomi yönetimi kurdaki yükselme karşısında faiz sılahını kullanmak zorunda kaldı. Böylece dolara güçlü bir müdahale Hazine faizleriyle geldi. Hazine'nin yanında yerli büyük bankalar da takastan sonra ilk kez piyasada boy gösterdiler. Büyük bankaların satışları ve Hazine'nin yüksek faizi ile dolar 1.315 bin liradan 1.275 bin liraya kadar geriledi.

* Dolar ve faizde düşüş- Döviz talebini kırmak için ihaleye gelen tekliflerin ilk kez yüzde 96'sına satış yapan Hazine böylece bugün piyasaya çıkacak likidite miktarını da azalttı. Faizin cazibesini büyük ölçüde artıran Hazine'nin bu tavrı yüzde 83-87 arasında faiz bekleyen bankacıları şaşırttı, bireysel yatırımcının da ilgisini çekti. Bütün bunlarla birlikte dolardaki çıkış durup 40 bin lira gerileme olurken faizlerde de düşüş yaşandı. Yüzde 92'den satılan dünkü 4.5 aylık bononun faizi 5 puan birden gerileyerek yüzde 87'ye indi. Faizlerde ihale sonrası ani düşüş bankalara prim yazarken bono müşterilerinin getirisini azaltıyor. Faiz düşüşünün bugün de devam etmesi durumunda bono alıcılarının elde edeceği faiz ayda yaklaşık bir puan geriliyor.

* Faiz düşüşü belirleyici- Eğer faizler düşüşünü sürdürürse ekonomi yönetiminin izlediği bu strateji tutmuş olacak. Türkiye ekonomisi de içine girdiği sıkışık durumdan yeni bir faiz düzeyine sıçramadan ve programı yara almadan kurtulmuş olacak. Hazine gelecek hafta yapacağı ihalede yine programda öngördüğü faiz düzeyleri civarında bir oranla borçlanabilecek. Yani yüksek faiz bir defalık verilmiş olursa iyi.

Ancak bu yüksek faiz yeni ihalelerde devam ederse durum kötü. Hem ekonomi programının hedeflerini tartışılır hale getirmesi hem de iç borçları yüksek faizlerle çevirmede zorluk çekeceği görüşünün ağırlık kazanması bakımından kötü sonuçlar doğuracak. Ancak hemen ekleyelim ki, ilk günden ikinci piyasa işlemleri işin olumlu yönde gittiğine işaret ediyor.

* Büyük bankaların desteği- Bir de büyük bankalarla ekonomi yönetiminin önceki akşam yani ihaleden önce bir toplantısı oldu. Bu toplantıda hem ihaleye hem de döviz piyasasına yönelik belli bir konsensüs sağlanmış olabilir. Çünkü dün büyük yerli bankaların döviz piyasasında boy göstermesi, Hazine'nin kritik ihaleyi faiz yükselişiyle aşmış olması buna işaret ediyor.

Yeni bir krize girmemek için atılan ilk adım yerinde. Taşların yerine oturması için bunu şimdi faiz düşüşünün izlemesi gerekiyor.

* Hükümete düşen- Bu konuda ekonomi yönetimi yanında hükümete de iş düşüyor. Meclis öngörülen bütün yasal düzenlemeleri gecikerek de olsa yerine getirdi. Ancak hükümetin bir kanadından sürekli direniş gelmesi işin görüntüsünü bozuyor. Hükümet işleri yapıyor ama gösterilen direnişle de sanki yapmıyormuş gibi bir görüntü veriyor. Koalisyon hükümetinin icraatları, ilk bir yılında olduğu gibi, zamanında ve gürültüsüz yapsa, işler çok daha kolay gidecek.

* Sonuç- "Talihsizlik sırasında bile, talih açık bir kapı bırakır" Cervantes

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır