kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Hülle zamanı


Futbol Federasyonu 37. madde ile hülleyi keseceğinden emin. Anadolu kulüpleri panikte. Futbolcular cephesi ise rahat: "FIFA hükümleri uygulanır. Futbolcu istediği kulübe gider."

Gözler FIFA'nın kararında
Futbolda "hülle" kelimesi, Türkiye'de sözleşmesi bitmiş bir futbolcunun önce yurtdışında bir takım ile anlaşıp, sonra Türkiye'de istediği takıma gelmesi ve bu arada bonservis bedeli ödenmemesi anlamına geliyor. FIFA'nın Temmuz toplantısında açıklanacak yeni transfer yönetmeliğinin dünya futbolunda transfere getireceği serbestliklerin bu kapıyı ardına kadar açacağı beklendiği için herkesin gözü bu kararlarda

Her kafadan farklı ses
Büyüklerden G.Saray bonservis ödemekten yana olmadığını açıkça söylüyor. F.Bahçe ve Beşiktaş ise, "Anlaşmaya çalışalım. Olmadı bakarız" görüşünde. Federasyon yeni 37. madde ile hülleyi önlediğini savunuyor. Ama FIFA'ya yakın kaynaklar yurtdışına transfer olan futbolcunun FIFA gözünde "Uluslararası futbolcu" kimliği kazandığını ve FIFA hükümlerine tabi olduğunun altını çiziyor.

FEDERASYON CEPHESİ

Tek koz 37. madde
İşte federasyonun hülleye önlem olarak değiştirdiği 37. maddenin yeni hali: Başka bir federasyona bağlı bir kulüpte amatör veya profesyonel futbol oynayan Türk futbolcusunun Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı bir kulübe transferinde FIFA kuralları geçerlidir. Ancak Türkiye'de bir kulübe bağlı olan bir futbolcu yurtdışında başka bir kulübe Türkiye'deki kulübünün muvaffakatını almadan transfer olması halinde bu futbolcu Türkiye'de kendi kulübü hariç diğer kulüplere transfer olabilmesi için Türkiye'de kendi kulübünden muvaffakat alması veya bir yıllık sürenin geçmiş olması zorunludur.

HÜLLE ENGELLENEMEZ

ALİ DÜRÜST (G.Saray Asbaşkanı):
5 kuruş çıkmaz

Biz 5 kuruş bonservis parası vermeyeceğiz. Futbolcularımızı nasıl 5 kuruş almadan FIFA yoluyla kaybettiysek, transfer edeceğimiz adamları da yine FIFA kanalıyla 5 kuruş ödemeden alacağız. Bunun adına ne derseniz deyin.

ADNAN SEZGİN (PFD Onursal Başkanı):
Futbolcu hürriyeti

FİFA'nın yeni yönetmeliğinin anafikri "Futbolcunun futbol oynama hürriyeti elinden alınamaz." FIFA'nın metninin son hali yayınlanana kadar bir yorum yapmak yanlış. "Bir transfer döneminde bir sözleşme" açık bir nokta. Bunun giderilmesi gerek. Ama olayın ruhunun futbolcunun futbol oynama hürriyeti olduğunun altı çizilmeli.

TURGAY ŞEREN (PFD Başkanı):
Lisansı alır, oynar

FIFA'nın federasyonları "Hazırlanın" diye uyardığı yönetmelik açık: 23 yaşından büyük bir futbolcu, kulübüyle sözleşmesi sona erdiyse istediği Avrupa kulübüyle bonservis bedelsiz mukavele imzalar. Olur da futbolcu gittiği Avrupa kulübüyle anlaşamadı. Sözleşmesini karşılıklı feshedip Türkiye'de istediği takıma elini kolunu sallaya sallaya döner. Federasyon lisans vermek zorundadır. Futbolcunun istediği kulübe gitmesini Tanrı'dan başka kimse önleyemez.

ANADOLU İSYANDA

CELAL DOĞAN (G.Antep Başkanı):
Kefen hazırladılar

G.Antep'i yoketmek istiyorlar. Bize kefen hazırladılar. Bizi bir kan davasının içine çektiler. Transfer şartları belli. 15 Temmuz'u bekliyoruz. Hülle ayıptır, insanın karısını başka birine göndermesidir. Hiçbir futbolcum için kulüplere özel uçak yollayıp "Gelin, alın" demiyorum. Gücü, parası olanlar gelip alabilir.

CEMAL AYDIN (A.Gücü Başkanı):
Sportmenlik dışı

A.Güçü'nde oynayan her futbolcu söz verdiğimiz alacaklarını aldılar. Biz sözümüzün eriyiz. Bizde kimsenin parası kalmaz. Sezon bitimi futbolcularımıza imza attırdık. Hülle sportmenlik dışı bir olaydır. Ama FIFA ne karar alacak, bilemiyorum. Kulüpler hem kendi hem de futbolcu çıkarlarını gözönünde tutup transferi medeni bir şekilde yapmalıdır.

İLHAN CAVCAV (G.Birliği Başkanı):
Dinamit koydular

Bundan sonra uzun süreli sözleşmeler yapıp hüllenin önüne geçeceğiz. Futbol Federasyonu'nun da buna izin vereceğini zannetmiyorum. Hülle bence ahlaksızlık. 2.5 milyon $ istediğimiz Ümit Özat'ı hülle korkusundan 1 milyona Fenerbahçe'ye sattım. Hülle, küçük kulüplerin altına dinamit koymaktır.

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır