kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Özal'a hayranım


Özal'lı yıllarda, ben Dünya Bankası'nda memurken Türkiye örnek gösterildi ülkemle iftihar ettim Program için konuşurum. Ben IMF'nin memuru değilim, ülkesini seven bir Türk'üm Sakın devalüasyonu hayal bile etmeyin. Güven tesis edilince normale hemen dönülecektir
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik program ve uygulamalarla ilgili ANAP'ın Meclis grubuna bilgi verirken Turgut Özal'ı övdü. ANAP'lı milletvekillerinin, TÜSİAD'da moratoryumdan söz etmesi nedeniyle eleştirdiği Derviş, soruları da yanıtlarken, "Devalüasyonu hayal bile etmeyin" dedi. ANAP Grup toplantısına bazı MKYK üyelerinin yanısıra Mesut Yılmaz'ın kardeşi MKYK Üyesi Turgut Yılmaz da katıldı.

ÖZAL'A ÖVGÜLER
ANAP'ın grup toplantısının basına kapalı bölümünde Genel Başkan Mesut Yılmaz, "Ekonomik program ANAP'ın 1980'lerde başlattığı programdır. ANAP olarak programın arkasındayız. Sayın Kemal Derviş, ekonomik programla ilgili grubumuza bilgi verecek" diyerek Derviş'i takdim etti. Derviş ise, "Sayın Başbakanım" diye hitap ettiği Yılmaz'a teşekkür ederek kürsüye çıktı. Derviş de sözlerine Özal'a övgülerle başladı. Derviş, "1980'li yılarda ANAP ve Özal Türkiye'ye çok şeyler, iyi işler yaptı. Özal'a hayranım" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "O yıllarda Dünya Bankası'nda memur olarak gittiğim ülkelerde Türkiye'yi örnek gösterdiler ben de yıllarca ülkemle iftihar ettim. 1990'lı yıllarda bu süreç kesildi. Türkiye içe kapandı. Asıl sorunlar o zaman başladı. Bugün yapılan reformların önemli kısmı ANAP tarafından başlatıldı. Bizim yaptıklarımız eksik kalanları tamamlamaktır. Siz bu programa yabancı değilsiniz. Çünkü biliyorum ki ANAP liberal globalizasyonu savunan bir parti."

Ekonomik programla ilgili olarak kritik günlerin geride kaldığını vurgulayan Derviş, Türkiye'nin krizleri az hasarla atlattığını anlatırken de ilginç bir örnek verdi; "Türkiye iddialı bir ülke bu krizler normaldir. Amerika bile böyle iki büyük kriz yaşasaydı hasar görürdü. Otobanda 40 kilometre hızla giden arabanın kaza yaptığında gördüğü hasarla 120 km hızla giden arabanın kazasından daha hafif olur" dedi.

SORULARLA TERLEDİ
Derviş sunuşunu yaptıktan sonra ANAP'lı milletvekillerinin soruları karşısında ter döktü. ANAP'lı Ahat Andican ile Aydın Ayaydın, TÜSİAD'da yaptığı konuşmadaki "Moratoryumu bile düşündük" sözlerini eleştirerek, "Affedilir hata değil" ifadesini kullandılar. Andican, "Kritik bir dönemden geçilirken kabine üyesi ve ekonomik programı uygulayan bakan olarak moratoryumdan söz etmeniz affedilir bir hata değil" dedi. Derviş, bu soruyu yanıtlarken ekonomide döviz kuru gibi bazı temel unsurların programı etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Devalüasyonu hayal bile etmeyin. Döviz kurunda overshot (Ani yükselmeler) normaldir. Güven tesis edildikten sonra normale döner" dedi.

Aydın Ayaydın da, programın aksayan yanları olduğunu bunların giderilmesi gerektiğini belirtti ve Derviş'i şeffaflıktan söz ederken şeffaf olmamakla eleştirdi.

Ayaydın Derviş'e ayrıca "İMF'nin her söylediğini kabul ediyorsunuz. Adeta emir telakki ediyorsunuz. Hatta onların aklına gelmeyenleri de bürokratlarınız yazdırıyorsunuz" eleştirisini yöneltti. Derviş ise Ayaydın'ın sözlerini şöyle yanıtladı: "Bu programı anlatmamız gerekiyor. Sadece benim anlatmam da yetmez diğer bakanların da anlatması gerekiyor. Ayrıca, IMF'in memuru değilim; ülkesini seven bir Türk vatandaşıyım. Programın gereklerini yapmazsak benim de Türkiye dışına çıkmaya yüzüm kalmaz."

Nuri Sefa ERDEM

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır