kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Alokurye
 

Ortadireğin hali 'gırgır'


Bir zamanlar "gırgır giren eve dırdır girmez" denirdi... 700 milyon lirayla geçinen 5 kişilik Çalışır Ailesi de krizle yaşama tekniklerini gırgırla geliştirdi
Türk insanı son altı ay içinde bombardıman gibi gelen zamlar sayesinde "krizle yaşama tekniklerini" iyice geliştirdi. Binlerce aile, evdeki hesabı çarşıya uydurmak için yeni formüller üretmekten yılmadı. Üstelik bu formüller "boşa akan musluğu kapa", "gereksizse söndür" gibi klasik tasarruf yöntemlerini çoktan aştı. Ne de olsa yaratıcılıkta sınır yoktu, tasarrufta bile...

İşte Çalışır Ailesi. Onlar da yaratıcılıkta sınır tanımadı. 3'ü çocuk, yani çalışmayan, bakıma ve eğitime ihtiyacı olan, toplam 5 kişiden oluşan aile ayda 700 milyon liraya geçiniyor. Ama gelin bunu bir de onlara sorun...

"TASO"LARA VEDA
Çalışır Ailesi oldukça genç bir aile. Baba Yusuf 27, anne Yeşim 24 yaşında. Çocukları Ferya 8, Selin 4, Dersim ise 2... Krizin patlak vermesiyle birlikte bütün düzenleri alt üst olan Çalışırlar, eski "lüks"lerini maziye gömmüşler. Öyle akıllarına estiklerinde arabalarına atlayıp şöyle bir turlayamıyorlar, çocukları her istediğinde içinden Digimon taso'larının çıkan cipsleri de alamıyorlar.

Yusuf Çalışır, ağabeyi ile birlikte ortaklaşa Aygaz Bayii işletiyor. Buradan ayda ortalama 700- 800 milyon lira kazanıyor. Hafta sonları ise düğünlere ekstraya çıkıyor. Saz çalıp şarkı söylüyor. Buradan kazancı ise 300-400 milyonu buluyor. Yani daha altı ay öncesine kadar bu parayı kazanıyordu Yusuf Bey.

Evin hanımı Yeşim Çalışır'a gelince... O modelistlik yapıyor. Bunun dışında ayda 4-5 özel müşterisine elbise dikiyor. El emeği göz nuru bu uğraşından aile bütçesine ayda 200 milyon civarında ek gelir sağlıyor. Yani altı ay öncesine kadar... Çalışır Ailesi'nin ek gelirleri kesilmiş durumda.

İŞE "CEP"TEN BAŞLADI

Yusuf Çalışır anlatıyor:
"Cep telefonumun borçları 150 milyon lirayı geçince, hattımı kapattım. Artık ne telefon borcum, ne de telefonum var. Önceden Van'daki akrabalarımla haftada bir kez arıyordum, şimdi ayda bir kez arıyorum. Eşimle günde 3- 4 defa kısa konuşmalar yapardık. Şimdi sözümüzü evde söylüyoruz, Yeşim sadece bir kez acil durumlar için arıyor.

DEPOYU DOLDURMADIM
Evleri kendilerinin. Lada marka bir otomobilim var, sekiz yıllık. Hafta sonları en büyük zevkim arabamla dolaşmaktı. Krizden önce depomu 15 milyon liraya dolduruyordum ve istediğim yere gidebiliyordum. Son zamanlarda herhalde 35-40 milyon liraya doluyordur. Çünkü krizden sonra depoyu hiç dolduramadım. Bu yaz satıp üstüne para koymayı, Doğan marka bir otomobil almayı düşünüyordum. Büyük hayalmiş!

GIRGIR DOLAPTAN ÇIKTI
Çalışır Ailesi'nin mutfak giderleri ise Yeşim Hanım'ın kontrolünde. Yeşim Çalışır bütün masrafları kıstığını ve bunun için geliştirdiği tedbirleri anlatıyor:

"Önceden haftada iki kez kırmızı et alırdım. Çocuklarım var, iyi beslenmeleri gerek. Şimdi iki haftada bir beyaz et alıyorum. Daha fazla kısamazdım. Çocuklar olduğu için çamaşır makinemi, iki günde bir kullanıyordum. Şimdi haftada bir kullanıyorum. Deterjanda ise marka değil ucuz ürün tercih ediyorum. Elektrik süpürgesini her gün kullanıyordum. Şimdi haftada bir kullanıyorum. Diğer günler ise gırgır yapıyorum. Elektrikli şofbeni ise krizden sonra tüpe çevirdik. Böylesi çok daha kârlı."

Öge DEMİRKAN

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır