kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Merkez itfa günlerinde dövize müdahale edecek


Merkez Bankası dövize müdahale sistemini değiştirdiğini açıkladı. Merkez, temmuz başından itibaren döviz satış tarihlerini önceden piyasalara duyuracak. Bu tarihlerin ise yüklü itfa tarihlerine denk düşmesi bekleniyor
Merkez Bankası dövize müdahalede yeni bir sisteme geçiyor. Daha önce günlük olarak döviz satış ihalesi açan Merkez Bankası temmuz ayı başından itibaren hangi tarihlerde ne kadar döviz satacağını duyuracak. Temmuz rakamının 2-2.5 milyar dolar civarında olması bekleniyor.

Merkez Bankası'ndan dün yapılan açıklamada kura müdahale için döviz satışı yapılmadığı, asıl hedefin döviz kurundaki kısa dönemde yaşanan aşırı dalgalanmaların önünü kesmek olduğu ifade edildi. Bu açıklama, Merkez Bankası müdahalesinin geri ödediği tutardan daha az borçlanan Hazine'nin itfa tarihlerine denk geleceğini düşündürdü.

9.6 MİLYAR $ SATACAK
Döviz satışlarıyla belirli bir kur hedeflenmediğinin altının çizen Merkez Bankası konu ile ilgili şu bilgileri verdi: "Diğer bir deyişle kura müdahale için döviz satılmamaktadır. Bir kez daha vurgulamak gerekirse Merkez Bankası'nca yapılan döviz satışları, likidite çekmek amacıyla yapılan açık piyasa işlemleri ile beraber kullanılan IMF kredisi karşılığında yaratılan TL likiditesinin çekilmesini amaçlamaktadır. Bu çerçevede 2001 yılında satılabilecek döviz tutarı 9.6 milyar dolardır."

LİKİDİTEYE KONTROL
Açıklamada özetle şöyle denildi: ''Merkez Bankası'nın döviz satışlarına konu teşkil edecek dövizler, IMF tarafından aktarılan kredinin Hazine verilen bölümünün Hazine'ce kullanımı sonucunda, iç piyasaya veri len TL likiditenin piyasadan çekilmesi için kullanılmaktadır.

Merkez Bankası'nca yapılan döviz satışları, likidite çekmek amacı ile yapılan açık piyasa işlemleri ile beraber kullanılan IMF kredisi karşılığında yaratılan TL likiditenin çekilmesini amaçlamaktadır. Nitekim Merkez Bankası Hazine'nin yüklü itfasının olduğu 20 Haziran 2001 tarihi dikkate alınarak 19, 20, 21 ve 22 haziran tarihlerinde yoğunlaşmak üzere ay boyunca toplam 1 milyar 26 milyon dolar satarak piyasadaki likiditeyi stabilize etmiştir.''

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır