kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Verdi faizi çözdü düğümü


Faizi yüzde 80'nin üzerine çıkarmayan Hazine, 2.5 katrilyon borç almak için oranı 12 puan artırarak yüzde 92'ye yükseltti.
Cazip faiz piyasanın stresini aldı, dolar düştü. Hazine, piyasalarda son günlerde artan tansiyonu yüksek faiz vererek düşürdü. Dün asgari 2.5 katrilyon liralık borçlanma yapmak için 133 günlük ihale açan Hazine, bileşik faizi bir önceki haftaya göre 12 puan artırarak yüzde 92.29'a kadar çıkarttı. İhaleye gelen tekliflerin neredeyse tamamını karşılayarak piyasadan 3.2 katrilyon nominal, net 2 katrilyon 525 trilyon lira borçlandı.

Son zamanlarda piyasanın değimiyle "faiz inatlaşmasına" giren ve borçlanmamak pahasına faizi yüzde 80'nin üzerine çıkarmayan Hazine'nin tavır değişikliği, sıkıntılı havayı bir anda dağıttı. Önümüzdeki dönemler için hayati önem taşıyan bu ihalenin başarıyla sonuçlanması dövizi aşağıya çekti.

DÖVİZ DÜŞTÜ
İhalenin başarılı olacağına yönelik beklentiler sabahtan itibaren oluşmaya başlamıştı. Çünkü önceki akşam 5 büyük banka yöneticisi Ankara'ya çağrıldı ve Devlet Bakanı Kemal Derviş'in de katıldığı bir toplantı ile destekleri istendi.

"İştahlı katılımın" olacağının kulaktan kulağa yayılmasıyla sabah 1 milyon 310 bin liranın üzerine çıkan dolar, 1 milyon 300 bin sınırına indi. Ardından bireysel yatırımcıların ihaleye talep göstermesi moralleri daha da artırdı. Dolar ihale öncesi 1 milyon 285 bin liraya kadar düştü. İhalenin sonuçlanmasıyla fiyat 1 milyon 275 bine geriledi. Bu arada ihale sonucuna kadar yatay seyreden borsa, günü yüzde 2.16 değer artışıyla 11 bin 39 puandan kapattı.

NEDEN ÖNEMLİYDİ?
Son haftalarda, takasa rağmen çok rahat borçlanamayan Hazine, dün önemli bir sınava girdi. Bankaların yüksek kur riski nedeniyle açık pozisyonlarını kapatması, Hazine'ye giden kaynak miktarını azalttı. Merkez Bankası'nın takas sonrası gecelik faizde alt limitini yüzde 63'te tutup indirmemesi, bono alımının da önünü kesti. Çünkü bu maliyet bono tutma riskini karşılamıyordu. 2.5 katrilyonluk yüksek miktarlı ihalede borçlanamaması halinde, dövize yoğun talep bekleniyordu. Ayrıca Merkez Bankası'nın IMF kriterlerine göre ay sonuna kadar ancak 600 milyon dolar civarında döviz satışı yapabileceği gerçeği de stresi artırdı.

Hazine faizi yükseltip, bankalara istedikleri faizi verince, piyasanın sıkıntısını hafifletti. İhale sonrasında yüzde 92.29'luk bono, piyasa faizi olan yüzde 87'ye kadar geriledi.

725 TRİLYON KALDI
Bugün piyasaya çıkan net para miktarı 725 trilyon olacak. Hazine'nin bugün 4.2 katrilyon geri ödemesi var. Dün piyasadan net olarak 2 katrilyon 525 trilyon lira aldı. Kamu fonlarına da ihale öncesi 950 trilyonluk satış yaptı. Böylece iç borcunun 3 katrilyon 475 trilyonluk kısmını çevirdi.

Dolara karşı ancak korudu
Bugün 21 Mart'ta satılan ve "Derviş bonolar" itfa oluyor. Bonolar, Devlet Bakanı Derviş'in Şubat'ta ekonominin ipini eline aldıktan sonra açılan ilk Hazine ihalesinde satıldı. Şok faiz vererek piyasanın tedirginliğini dindirmek isteyen Hazine, 98 güne yüzde 192 bileşik faiz, yüzde 33.6 dönem getirisi verdi. Çok sayıda bireysel yatırımcı ihaleden, bir o kadarı da düşen faize rağmen ikinci elden bu bonoyu aldı. Derviş bononun getirisini alternatif yatırım araçlarıyla kıyasladığımızda ortaya çıkan sonuç şöyle:

* Bonolar satıldığı gün dolar yaklaşık 972 bindi. Bin doları olan yatırımcı ihaleden Derviş bono alsaydı, bugün bin 15 doları olacaktı.

* Tasarruf sahibi birikimini 98 günlük mevduata yatırsaydı, yüzde 21 net faiz kazanacak ve parası 918 dolara inecekti.

* Günlük repo yapılsaydı, ortalama faiz yüzde 60 olacaktı. Net yüzde 17 getiri alacak ve birikimi 888 dolara düşecekti.

* Hisse senedine yatırsaydı, (ortalama) dolar bazında yüzde 55 kaybedecek, parası yarıya inecekti.

Yüzde 26.9 kazandıracak
Hazİne, 98 güne net yüzde 33.6 faiz getiren Derviş bonoların vadesinde, yatırımcısına 133 günlük yüzde 26.9 getirili yeni kağıt sundu. Repo ve mevduat faizlerinin de çok düşmesi nedeniyle ihaleye tahminlerin çok üzerinde bireysel yatırımcı talebi geldi. Dolar, vade tarihi olan 7 Kasım'da 1 milyon 620 bin lira olursa, eşit getiri sağlayacak.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır