kapat
27.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Celal bizden akıllı çıktı


Pepsi'nin Türkiye'deki tek üretici ve dağıtıcısı, Tamek Holding'in sahibi Melih Sipahioğlu, ünlü deprem uzmanı yeğeni Celal Şengör için, "İyi ki bizi dinleyip sanayici olmadı" dedi
Yılda 450 milyon dolar ciro yapan, Türkiye'nin dört bir yanındaki fabrikalarıyla özellikle meşrubat ve gıda sektörleri olmak üzere 250 bin ton üretim gerçekleştiren Tamek Holding, 26 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en köklü gruplarından biri. Ve bu grubun, dördü kız biri erkek, beş varisi var.

Mehmet Sipahioğlu tarafından 1975 yılında kurulan ve daha sonra bayrağı oğul Mehmet Sipahioğlu'nun aldığı holdingin diğer ortağı da kızkardeş Güler Şengör. Aile şirketleri geleneğinin yeni yeni aşılmaya çalışıldığı Türkiye'de, Tamek Holding ilginç bir farklılık yaşıyor. Bu holdingin beş varisinden bir teki bile grupta görev almamış. Dört kızın iş hayatına ilgi göstermemesi bir yana, çocukların en parlağı olan tek erkek de tamamen başka bir yola sapmış. 17 Ağustos sonrası Türkiye'nin en popüler isimlerinden biri olan 'papyonlu' profesör Celal Şengör, ne salçaya, ne konserveye ne de meşrubata ilgi duymuş. Uzmanlık dalı olarak jeolojiyi seçmiş. Gençliğinde dayısı Mehmet Sipahioğlu'nun çok 'bağırıp çağırdığı' Celal Şengör, bugün sadece Türkiye'nin değil, grubun da gururu. Özellikle dayı Sipahioğlu, "Böyle dönemde sanayici olup da ne yapacaktı? İyi ki beni dinlememiş. Benden akıllı çıktı" diyerek Şengör'ün çizdiği yolu onaylıyor.

SANAYİCİ OLMAK DELİLİK
Melih Sipahioğlu ile holdingin yatırımlarını ve vizyonunu konuşmak üzere bir araya geldiğimizde odaya eniştesi Asım Şengör'ün girmesi ile tesadüfen ortaya çıkan bu ilişki, sohbeti de "Bu ülkede sanayici olunmaz" sözleriyle başlattı. Sipahioğlu'nu sanayicilikten yıldıran şeyler, diğer meslektaşlarından farklı değil. "Bir fabrika kuracaksınız, bir sürü imzadan geçiyorsunuz. Kurduğunuz andan itibaren de müthiş bir vergi yükü var" diyen Sipahioğlu, "Arkadaşlarım bana deli diyor. Onlara kalsa bırakıp gitmeliyim. Ama bir sürü işçi çalıştırıyorum. Nasıl gideyim?" diyor.

Aile şirketi yerine bilim adamlığını seçti
Prof. Dr. Celal Şengör, son iki yılın en popüler isimlerinden biri. New York Üinversitesi'nde master ve doktora yaptıktan sonra İTÜ Maden Fakültesi'nde öğretim üyeliğine başlayan Şengör'ün, İngiltere Kraliyet Jeoloji Enstitüsüve ABD Jeoloji Enstitüsü olmak üzere birçok kuruluştan ödülü var. 17 Ağustos depreminden sonra Arnavutköy'deki yalısı küçük çapta hasar gören Şengör, çelik konstrüksüyon yaptırarak önlem almıştı. Şengör, son olarak California Üniversitesi'nin davetlisi olarak Güney California'daki fayları etüd etme görevini üstlendi.

Holding, Pepsi ile su savaşına giriyor
"Karlılığı ortadan kaldıran sanayi politikası ile yeni yatırımcı çıkmaz" diyen Sipahioğlu, yaşı 70'e dayanmış bir sanayici olarak yerinde duramıyor. Sipahioğlu, Pepsi'nin ABD'de çıkardığı Aqua-Pina markalı suyun, pazar lideri olduğunu belirterek aynı marka ve teknoloji ile Türkiye'de de su üretimine girmeye hazırlanıyor. Aqua-Pina'nın farkı, suyun steril hale getirilip işlenmesi.

Gazlı içecek pazarının giderek küçülmesi nedeniyle grup, gazsız meyve suyuna ağırlık veren başka bir yatırımı da tamamladı. Samba adlı meyve suyunu yakında pazara sürmeye hazırlanan Sipahioğlu, "Konsantre meyve suyu giderek daha çok talep görüyor. Biz rakiplerimizden daha ucuza satarak bu konuda iddialı olacağız" diyor. Önümüzdeki yılda yapmamız gereken en önemli şey ihracatımızı artırmak" diyen Melih Sipahioğlu, bunun finansman yükünden kurtulmak ve üretim artışı sağlamak için mutlaka bir yabancı ortak gerektiğini söylüyor.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır