kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

FP'nin son kozları


Kutan, partinin kapatılmasını önlemek için hükümete baskı yaparken, yenilikçiler ise yeni parti için son rötuşları yapıyor
Fazilet Partisi hakkındaki kapatma davasında sona yaklaşırken, parti içindeki yeni arayışlar hızlandı. Üç ayrı cepheye ayrılan FP'deki iktidar kavgası, milletvekillerini de böldü. FP Lideri Recai Kutan, partinin kapatılmasını önlemek için son kozlarını kullanmaya çalışırken, yeni parti arayışlarını sürdüren Tayyip Erdoğan ve Melih Gökçek, yeni parti için son rötuşları yapıyor.

Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davasından umudunu kesen Kutan ve etrafındaki gelenekçi milletvekilleri, hükümete baskı yaparak, parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliğinin bir an önce çıkarılmasını istiyor.

ANAYASA PAKETİNE DESTEK
Sine-i millete dönme girişimi de bu çerçevede hükümet üzerinde "baskı unsuru" olarak yorumlanıyor. Kutan, Başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan aracılığıyla hükümete taleplerini iletti.

Kutan, Meclis tatile girmeden parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliğinin çıkarılmasını, bunun karşılığında pakette yeralan diğer değişikliklere destek vereceklerini, böylece çok vakit kaybı olmadan paketin tümüyle Meclis'ten geçmesinin mümkün olacağını söyledi. Prensip olarak bu öneriye sıcak bakan Özkan, Anayasa değişikliği paketinin ortaklar arasında yeni bir sorun kaynağı olmasından endişe duyduğunu, koalisyon ortağı üç liderin bir uzlaşmaya varması halinde Meclis tatile girmeden bu değişikliğin yapılabileceğini belirtti.

YENİLİKÇİLERDE BÖLÜNME
Yenilikçi kanat da kendi içinde parçalı görüntü sergiliyor. Erdoğan'ın 8 kişi olarak belirlediği Başkanlık Divanı ikiye bölündü. İlk fire Gökçek oldu. Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener, yasağı kalkmadan Erdoğan'ın liderliğine sıcak bakmıyor. Erdoğan'a en ciddi destek ise Abdülkadir Aksu ve İsmail Kahraman'dan geldi. Cemil Çicek, Erdoğan ile Gökçek arasında tercihe zorlanıyor. Abdullah Gül ise Erdoğan'a parti kurma izni verilmezse yerine geçecek "emanetçi" olarak görülüyor. Erdoğan ile Gül'ün İstanbul'daki bir özel görüşmede bu konuda anlaşmaya vardıkları öğrenildi.

Sine-i millete dönme kavgası
FP Başkanlık Divanı'nın dünkü toplantısında, sine-i millete dönme konusundaki girişimler tartışıldı. Grup Başkanvekili Bülent Arınç, vekillerin istifası için imza toplayan Mehmet Bekaroğlu'nu eleştirerek, "Bu konular partinin hiçbir kurulunda görüşülmeden kendi başınıza hareket ediyorsunuz. Sine-i millete döneceğiz diye gevezelik ediyorsunuz. Kapatma davası sürerken bu girişimler yanlış. Milleti tahrik ediyorsunuz. Bir karar alınırsa bu karar uygulanır. Böyle şov yapar gibi sine-i millete gidilmez" diye konuştu.

Sine-i milleti savunanlara arka çıkan Genel Başkan Recai Kutan ise "Arkadaşlarımızın bu taleplerini haklı buluyorum. Ancak bu konu böyle bir aşamada partimizi yıpratabilir" dedi. Başkanlık Divanı, sine-i millet tartışmalarını kapatma davasıyla ilgili karar sonrasına erteledi. Kapatma kararı verilmesi halinde FP'liler topluca istifa etmeyi yeniden tartışacak.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır