kapat
21.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Bankaları kriz çarptı


Şubat krizinin bankacılık sektöründe dengeleri nasıl değiştirdiği rakamlarla ortaya çıktı. Sektör dolar bazında yüzde 21 küçüldü
Şubat krizi ve devalüasyon bankacılık sistemini sarstı. Türkiye Bankalar Birliği'nin derlediği 2001 Mart sonu verileri sistemdeki tahribatı ortaya koydu. Bankalar dolar bazında yüzde 21 küçüldü, 3.5 milyar dolar zarar etti.

* Toplam aktifler yılsonuna göre yüzde 21 arttı. Ancak dolar bazında bakıldığında yüzde 21 küçülme söz konusu. İlk üç ayda toplam aktifler 123 milyon dolara inerken, kamu bankalarının toplam aktifleri dolar bazında yüzde 29 geriledi. Bankalar geçen yılın Mart ayına göre de dolar bazında yüzde 8 küçüldü.

* Aktif büyüklük açısından ilk üç ayda bankaların sıralaması da değişti. 2000 sonu itibariyle 7.7 katrilyon toplam aktif büyüklüğü ile üçüncü sırada yer alan İş Bankası bu rakamı 9 katrilyona çıkardı, ancak sıralamada 5'inciliğe geriledi. Yıl başında 7.3 katrilyon liralık aktif büyüklükle 5'inci sırada olan Akbank ilk üç ayda bu rakamı 9.5 katrilyona çıkararak Ziraat ve Halk'tan sonra üçüncü oldu.

* Kamu bankalarının aktiflerinin sektördeki payı yıl sonuna göre 4 puan düşüşle yüzde 30'a, mevduattaki payı 5 puan gerileyerek yüzde 35'e, kredilerdeki payı da yüzde 25'e indi.

* Sektör kârlılık açısından oldukça kötü bir dönem geçirdi. Fon'a alınan bankaların sayısı arttı, bilançolarda gizlenmiş zararlar ortaya çıktı. Mart 2001 sonunda, üç aylık kâr bir önceki yıla göre yüzde 11, dolar bazında ise yüzde 49 oranında azaldı.

* Fon bankaları ilk üç ayda 3.5 milyar dolar kamu bankaları 595 milyon dolar zarar etti. Özel sermayeli Türk bankalar 181 milyon dolar kâr etti.

* Banka sayısı TMSF'deki beş bankanın, tek banka çatısı altında birleşmesi ile 79'dan 75'e indi. Mart 2001 itibariyle sektördeki toplam şube sayısı ise 82 adet azalarak 7.756'ya geriledi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır